Bezár

Hírarchívum

eletvezetes_online_kiemelt_nagy

Online pszichológiai tanácsadás szegedi egyetemistáknak

Online pszichológiai tanácsadás szegedi egyetemistáknak

2015. december 02.
3 perc

Ingyenes online tanácsadást nyújt a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ. A LélekNavigátor oldal online tanácsadásán bármilyen életvezetési és lelki problémában segítenek a szakemberek. Az online segítségnyújtásról Dr. Szenes Mártát, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetőjét kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországi viszonylatban kiemelkedő jelentőségű a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak nyújtott online pszichológiai tanácsadó rendszer működtetése. A szegedi egyetemisták lelki és életvezetési problémáikon a LélekNavigátor oldal online tanácsadói segítenek a vizsgaidőszakban is.



eletvezetesSzemélyre szabott, gyors és anonim segítség

 

A világ számtalan pontján már legalább 20 éve jól ismert módja a segítségkérésnek és segítségnyújtásnak az online forma. Ennek számtalan változata létezik a skype-tól kezdve a chaten át a klasszikus levelezésig. Az egyetemisták tanulmányaik és egyéb társas kapcsolati szokásaik miatt sok időt töltenek a számítógépnél, ezért kézenfekvő, hogy így kérjenek tanácsot életvezetési kérdésekben is – magyarázta Dr. Szenes Márta, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetője. Hozzátette: a LélekNavigátor oldalon nyújtott segítség gyors, személyre szabott, s mert anonim, a segítségkérő megőrizheti inkognitóját, autonómiáját. A honlapról elküldött e-mail-eket képzett szakemberek fogadják, akikhez bármilyen lelki, életvezetési problémával lehet fordulni. Így például párkapcsolati, tanulmányokhoz fűződő, családi, esélyegyenlőségi, vagy akár állásinterjúval kapcsolatban is. Jelenleg 8 szakember látja el az online tanácsadást, akik mind speciális képzésben részesültek. A stáb minden tagja a speciális felkészülésen túl valamilyen segítő szakmában dolgozik hivatásszerűen. A felkészült tanácsadók a fogyatékossággal élő hallgatók mentálhigiénés problémáinak megoldásában is segítenek.

 


Jelentős igény az online segítségnyújtás iránt

 

- Tudomásunk szerint az országban a Károli Gáspár Református Egyetemen működik közel egy éve hasonló szolgáltatás, ám az a mi online tanácsadásunkkal összevetve lényegesen kisebb forgalmat bonyolít le, tapasztalataik még szerényebbek – mondta Dr. Szenes Márta. Elárulta: az SZTE online rendszerében minden héten érkezik segítségkérő levél. Idén február óta 80 új egyetemista levélíró kereste meg a központot, ugyanakkor 2012 óta már több mint 650 fiatal felnőtt kért ezen a csatornán segítséget. Vannak visszatérő levelezőpartnerek is, akik esetlegesen hosszabb időkihagyás után ismét felveszik a kapcsolatot a szakemberrel. Érdekes adat, hogy 2015 február elejétől számítva több, mint 600 levél fogalmazódott meg, de ez nem azonos a segítséget kérők számával. Ez a szám jól mutatja az aktivitást és az igényt a segítségnyújtás ilyen formájára.

 


eletvezetes1Változó problémák: a partnerkapcsolati konfliktusoktól a szexualitásig

 

- A legváltozóbb problémákkal fordulnak hozzánk, sőt, olykor a levélíró sem tudja pontosan meghatározni a nehézségét, inkább adott élethelyzetet oszt meg a szakemberrel. Felsorolni sem lehetne a problémákat, de azt fontos hangsúlyozni, hogy minden levelezés egyediségéből fakadóan maximálisan a levélíróra fókuszál, és közös gondolkodásra hívja meg a segítségkérőt. A levélíró dönt arról, mit oszt meg velünk, és milyen mélységben teszi ezt – mondta Dr. Szenes Márta. Hozzátette: a középpontban lévő problémák nagyon hasonlóak a személyes tanácsadásban felbukkanó kérdésekkel, így partnerkapcsolati konfliktusok, családról való leválás, identitás keresés, tanulmányokkal összefüggő kérdések, pályaválasztás, pszichoszomatikus tünetek.

- A személyes tanácskéréssel összevetve azt mondhatjuk, hogy több olyan hallgató van, aki a szexualitással kapcsolatban osztja meg gondolatait, érzéseit. Továbbá észre kell vennünk, hogy a férfi levélírók könnyebben kérnek tanácsot levélben, mint személyesen, amelynek kultúránkba ágyazott okai lehetnek. Mindkét jellegzetes eltérést magyarázhatjuk az anonimitás személyiséget védelmező szerepével – fogalmazott.

 

SZTEinfo

fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek