Bezár

Hírarchívum

revesz_piroska_kiemelt

Az SZTE kutatói, oktatói részesültek állami kitüntetésben augusztus 20. alkalmából

Az SZTE kutatói, oktatói részesültek állami kitüntetésben augusztus 20. alkalmából

2015. augusztus 24.
3 perc

Állami kitüntetésben részesült Szent István napja, augusztus 20. alkalmából a Szegedi Tudományegyetem több polgára is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban Magyar Érdemrend Nagykereszt, Magyar Érdemrend Középkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetést, valamint Népművészet Ifjú Mestere, Pro Cultura Hungarica, Bessenyei György-, Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjat adott át az arra érdemeseknek.

 

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Forró Lajos történész, újságíró, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója, a TiszapART kulturális televízió főszerkesztője, a Délvidék Kutató Központ alelnöke és a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának tagja.

 

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át:


hopp_bela
Hopp Béla

Hopp Béla, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára a lézerek orvosi és biológiai alkalmazása terén végzett, egyedülállóan innovatív kutató- és oktatómunkája, valamint az országos és egyetemi szintű tudományos testületekben végzett sokrétű társadalmi tevékenysége elismeréseként;

Lengyel Imre, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézetének vezetője, egyetemi tanár kivételesen magas színvonalú tudományos és oktatói munkája, a Dél-Alföld régió gazdaságának fejlesztése terén, valamint országos és nemzetközi szakmai testületekben folytatott aktív közéleti tevékenysége elismeréseként;

Szabóné Révész Piroska, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézetének vezetője, egyetemi tanár nemzetközileg is elismert tudományos eredményei, valamint az egyetemi oktatás, kutatás és a gyógyszeripar közötti kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként;

továbbá Tóth Gábor, a kémiai tudomány doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára.

 

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült: Varga Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Elméleti Fizikai Tanszékének egyetemi docense, az SZTE oktatási igazgatója.

 

*

Trócsányi László igazságügyi miniszter Magyarország Köztársasági Elnöke megbízásából, államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kitüntetéseket adott át a jogi hivatásrendek kiemelkedő teljesítményt nyújtó képviselőinek 2015. augusztus 26-án a budapesti Károlyi-Csekonics Palotában.

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át Révész Bélának, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docensének és Tóth Károlynak, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar címzetes egyetemi tanárának.

Az igazságügyi miniszter Moór Gyula-díjat adományozott Besenyei Lajosnak, az SZTE ÁJTK professor emeritusának.

*


A Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgál” – ez szerepel a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről rendelkező2011. évi CCII. Törvény 17. paragrafusában.

Az érdemrend nagykeresztjét évente legfeljebb öt, középkeresztjét a csillaggal évente legfeljebb húsz, középkeresztjét legfeljebb negyven, tisztikeresztjét évenként legfeljebb száznegyven, lovagkeresztjét évente legfeljebb kettőszáznyolcvan magyar állampolgár kaphatja meg. A törvény értelmében az arany érdemkereszttel maximum kétszáz, az ezüsttel évente legfeljebb kétszázötven, a bronzzal pedig legfeljebb háromszázötven személyt lehet kitüntetni. Magyarország állami kitüntetéseit a köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök előterjesztésére. Az érdemkereszt adományozására a miniszter tesz előterjesztési javaslatot a miniszterelnöknek.


Forrás: kormany.hu, mta.hu

SZTEinfo

fotók: mta.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek