Bezár

Hírarchívum

Sir Richard Timothy Hunt tart előadást az V. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóján

Sir Richard Timothy Hunt tart előadást az V. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóján

2015. augusztus 31.
1 perc

A 2015. szeptember 1-jén kezdődő V. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóján Tim Hunt Nobel-díjas kutató tart előadást Szegeden. A világhírű tudós a tizennegyedik Nobel-díjas, aki 2012, vagyis a Szegedi Tudós Akadémia fennállása óta Szegedre látogat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Sir Richard Timothy Hunt


2001-ben kapott orvostudományi Nobel-díjat Paul Nurse-szel és Leland H. Hartwell-lel megosztva a sejtciklus szabályozását végző fehérjék felfedezéséért.

 

Sir-Richard-TimothyTim Hunt 1943. február 19-én született az angliai Nestonban. Gimnazistaként érlelődött meg benne az a gondolat, hogy biokémiával szeretne foglalkozni.

 

1961-ben nyert felvételt a Cambridge-i Egyetem Clare College-ébe, ahol természettudományokat, főleg biokémiát tanult. Tudományos karrierje 1964-ben kezdődött a Cambridge-i Egyetem Biokémiai Tanszékén, ahol fehérjetranszlációval foglalkozott. Első témája a hemoglobin szintézise és a vashiány rá gyakorolt hatása volt. Rövid ideig egy New York-i laboratóriumban is kutatott. Doktori fokozatot 1968-ban szerzett.

 

A doktorálás után a Yeshiva Egyetemen folytatta hemoglobin-kutatásait, majd Cambridge-ben dolgozott. 1982-ben tengerisünökön és kagylókon folytatott vizsgálatai közben fedezte fel a sejtciklust és a fehérjeszintézist szabályozó ciklineket, egy általa egyszerűnek tartott kísérlet eredményeként.

 

Felfedezése a Nobel-díj mellett más elismerést is hozott neki: tagja lett a Royal Society-nek, majd az Amerikai Tudományos Akadémiának is. 2006-ban vehette át a Royal Medalt és ebben az éven ütötte lovaggá II. Erzsébet királynő.


Tim_Hunt2


Az eseményre szóló meghívó itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek