Bezár

Hírarchívum

Ünnepi előadással köszöntötték az SZTE 80 éves jogászprofesszorát

Ünnepi előadással köszöntötték az SZTE 80 éves jogászprofesszorát

2014. szeptember 30.
2 perc

Ünnepi előadással tisztelegtek az Állam- és Jogtudományi Kar oktatói a 80. életévét betöltő Molnár Imre professzor előtt, akinek a római jog területén végzett munkássága nemzetközi és hazai szinten is elismert.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

molnár imre 802014. szeptember 25-én nagyszabású ünnepség keretében köszöntötték fel Molnár Imrét, az SZTE ÁJTK Róma Jogi Tanszékének professor emeritusát a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. Molnár Imre 1934. szeptember 22-én született Tataházán. 1960-ban szerezte meg a jogászdiplomáját, majd 11 éven keresztül gyakorló jogászként dolgozott. 1968-tól kezdve tanársegédként dolgozott az egyetemen, és kiváló szakértelmének köszönhetően gyorsan ívelt felfele a karrierje: többek közt a Római Jogi Tanszék vezetőjének és az ÁJTK dékánjának is megválasztották. Munkássága során rengeteg kapcsolatot alakított ki mind kül- és belföldön, oktatóként pedig komoly szerepet vállalt a felnövekvő jogászgeneráció képzésében.


– A jogászok számára a római jog behatóbb ismerete megkerülhetetlen. Éppen ezért a mai jogászok hatályos joghoz való viszonyát meghatározták Molnár Imre előadásai – mondta a köszöntő ünnepség megnyitóján Homoki-Nagy Mária tanszékvezető egyetemi tanár, kiemelve annak fontosságát, hogy megköszönjük elődeink munkáját, és őket ünnepelve mondjunk köszönetet a tőlük kapott segítségért. Hajdú József dékán – aki még Molnár Imre előadásain hallgatta a római jogot – két fontos aspektust hangsúlyozott: képességet a munkára, és képességet a szeretetre. – Molnár Imrét mindig az motiválta a jog kutatása közben, hogy az miként segítheti az embereket – mondta a dékán. – Sokan az egész életpályájukat meghatározó ismereteket köszönhetnek neki. Molnár Imre időközben mesterből mentorrá vált, ám sosem szűnt meg támogatni a tanítványait – zárta a gondolatait Hajdú József. Ezt követően Jakab Éva, a Római Jogi Tanszék jelenlegi vezetője röviden ismertette az ünnepelt életpályáját, munkásságát és számtalan kitüntetését.


80_eves_Molnar_Imre_koszontese
Ünnepi előadással köszöntötték az SZTE 80 éves jogászprofesszorát - GALÉRIA


A köszöntő díszelőadását Molnár Imre kollégája és személyes jó barátja, a Kölni Egyetem jogi karáról érkezett Andreas Wacke professzor tartotta németül. Előadásának témája az állattartó felelőssége volt a római jogban. A beszédének végeztével Molnár Imre röviden köszönetet mondott a számtalan jókívánságért és köszöntésért, amit az ünnepség során kapott – Szeretném, ha a 80 év alatt kialakult barátságok még tovább fennmaradnának – mondta az ünnepelt. Az esemény zárásaként pedig átadták azt az ünnepi kötetet, amelyet Molnár Imre kollégái és volt tanítványai neki dedikáltak.

 

SZTEinfo – Őszi Tamás

fotó: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek