Bezár

Hírarchívum

osztondijas_borze_2014_szeptember_kiemelt

A külföldi tanulmányútra Ösztöndíjas börze is ösztönzött

A külföldi tanulmányútra Ösztöndíjas börze is ösztönzött

2014. szeptember 25.
12 perc

Fedezd fel a világot! Erre biztatta az SZTE polgárait a Nemzetközi Mobilitási Iroda által idén is megszervezett Ösztöndíjas börze, erre ösztönöz az alábbi honlapon elérhető információözön. Például Erasmus programmal 281 szegedi hallgató 23 ország 140 egyetemére látogatott el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE milyen külföldi ösztöndíj lehetőségeket és programokat kínál az egyetemi polgároknak? Melyek a legfrissebb pályázati lehetőségek? Milyen szervezetek foglalkoznak az ösztöndíjakkal és az ösztöndíjasokkal? Hogyan kell elkezdeni és sikerre vinni egy ösztöndíjat célzó pályázatot? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Mobilitási Iroda munkatársai által idén is megszervezett Ösztöndíjas börzéjén. A programot a Tempus Közalapítvánnyal társszervezésben és a Campus Hungary program támogatásával hívták életre a szegedi szakemberek.

A külföldi ösztöndíj-lehetőségekről tájékozódhattak, tréningeken vehettek részt, és élménybeszámolókat hallgathattak meg az egyetemisták 2014. szeptember 24-én a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében. Az országhatáron túli tapasztalatszerzés lehetőségeinek részleteire kíváncsi egyetemistákkal Balogné Molnár Gabriella, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője, az ERASMUS+ intézményi programkoordinátora ismertette az Ösztöndíjas börze kínálatának főbb pontjait.

A rendezvényt a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar ének-zene és óvodapedagógus szakos hallgatóinak műsora színesítette.


 

Mi a haszna a külföldi tanulmányútnak?


Ahhoz, hogy az egyetemi tanulmányok igazán eredményesek legyenek és a hallgatók személyisége is megfelelően fejlődjön, az is szükséges, hogy az egyetemi élet egy bizonyos részét az országhatáron túl töltsék, hiszen a külföldi professzoroktól más szemléletet, módszereket tanulhatnak, más gondolkodásmódokat ismerhetnek meg, mint itthon. A külföldi hallgatók, csoporttársak pedig bevezetik a szegedi diákokat a másik ország kultúrájába – fogalmazott köszöntőjében Pál József. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte az Ösztöndíjas börze sikeréért dolgozó munkatársak, a SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda, a Campus Hungary, a Tempus Közalapítvány, a CSE Ausztrália szervezet, a SZTE Karrier Iroda, az Erasmus Student Network képviselőinek elhivatottságát, majd köszöntötte a megjelent hallgatókat, oktatókat.

A Tisza-parti universitas hallgatói szívesen utaznak külföldre. Az Erasmus programmal 281 SZTE-s hallgató 23 ország 140 egyetemére látogatott el. Nagy az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem iránt is, 305 erasmusos hallgató 113 intézményből érkezett a Tisza-parti campusra – tudtuk meg Pál Józseftől. A rektorhelyettes hozzátette: a napokban jelent meg egy cikk, mely szerint már 1 millió Erasmus-bébi él a világon. „Természetesen nem akarok senkit arra biztatni, hogy a tanulmányok helyett a demográfiai problémák megoldásával foglalkozzon, de kétségtelen: az Erasmus-ösztöndíj olyan egységesítő tényező, mely egész életükön át elkísérheti önöket, és nemcsak szakmai, hanem baráti kapcsolatokat is eredményezhet. A külföldi ösztöndíj lehetőségnek köszönhetően elindulhat egy olyan nemzetközi életpálya, amelyben lehet egy második alma materük is a szegedi egyetemen kívül. Kívánom mindenkinek azt, hogy a külföldi tanulmányútja legyen a lehető legsikeresebb, és mind szakmailag, mind emberileg gazdagodva térjen haza!”


 

Hogyan ösztönzi a mobilitást a Campus Hungary?


A Campus Hungary ösztöndíjreferens Beck László előadásában kifejtette, hogy a Campus Hungary program két fő eleme: a kifelé tartó, illetve a befelé irányuló mobilitás ösztönzése. Ez a hazai program – egyedülálló módon – a világ szinte bármely országába biztosít ösztöndíjat.

A 2012-től meghirdetett eddigi öt pályázati szakaszban 7007 személy (5924 hallgató és 1083 felsőoktatási munkatárs) részesült támogatásban.

A Campus Hungary ösztöndíjakra azok a fiatalok nyújthatnak be pályázatot, akik aktív hallgatói jogviszonnyal, két lezárt félévvel rendelkeznek, az adott munkanyelvből középfokú nyelvtudással bírnak, a küldő és fogadó intézményük támogatja pályázatukat, valamint beszámolót készítenek a tanulmányútjukról. Az elbírálási szempontok között szerepel a tanulmányi átlag, a tudományos tevékenység, előnyt élveznek, akik OTDK-helyezettek, műszaki és természettudományi területen folytatják tanulmányaikat, végeztek már tudományos tevékenységet, illetve tanulmányi vagy szakmai munkájuk kredit elismeréssel jár idehaza. Előnyt élveznek továbbá azok a munkatársak, akik nemzetközi kutatási projektben vesznek részt, előadók egy nemzetközi konferencián, kiállítók egy nemzetközi oktatási vásáron, képzésfejlesztési vagy kurzusharmonizációs tevékenységet végeznek, esetleg új együttműködést indítanak el a hazai és a külföldi felsőoktatási intézmények között.

A Campus Hungary program célja a külföldi tapasztalatszerzés, a nyelvtanulás, valamint kutatásokban való részvétel. A hallgatók számára négyféle ösztöndíj típus áll rendelkezésre.

Az első, a rövid tanulmányi út, ami minimum 1, maximum 28 nap időtartamú, tudományos diákkonferenciákon, intenzív szakmai programokon, rövid távú képzéseken, tanulmányi vagy kutatási projektekben való részvétel. Szintén 1-től 28 nap hosszúságú ösztöndíjtípus a csoportos tanulmányút, mely célja lehet szorosabb kapcsolatépítés a partnerintézménnyel, diákokkal, valamint a hazai képzésükhöz kapcsolódó tanulmányok folytatása. Szakmai gyakorlatra is van lehetőség 4-21 hét időtartamra egy külföldi cégnél, fogadószervezetnél történő tapasztalatszerzéshez. Valamint lehetőség van féléves részképzésre is, mely 12-26 hét időtartamú, egy trimeszter vagy szemeszter teljesítése valamely külföldi felsőoktatási intézményben tanulmányok folytatása céljából. Az ösztöndíj ideje alatt minimum 15 ECTS kredit teljesítése kötelező, amennyiben a hallgató az Európai Felsőoktatási Térség intézményében tanul. Nem EFT-országok esetében minimum négy tanegység a kötelezően teljesítendő minimum.

Az ösztöndíjak összegének nagyságát az adott országok megélhetési rátáitól függően állapítják meg. A program tapasztalatairól elégedettségi felmérés készült a hazaérkező ösztöndíjasok körében. A Campus Hungary ösztöndíjrendszeréről nagyon pozitívan nyilatkoztak az érintettek, a program beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ezért a szervezők és a már hazaérkező hallgatók is jó szívvel ajánlják minden érdeklődőnek ezt az életre szóló élményt.

A Campus Hungary információs pultjánál az érdeklődők mindent megtudhattak a várható pályázati felhívásokról, időpontokról, a feltételekről és a sikeres pályázathoz szükséges dokumentumokról. A standhoz látogatók nemcsak hasznos információkkal, de Campus Hungary feliratú lufival, tollal, hűtőmágnessel és pendrive-val is gazdagodtak.


 

  Mi a szerepe a Temusnak a felsőoktatás modernizálásában?


A Tempus Közalapítványt Mester-Takács Tímea mutatta be a hallgatóságnak. Kifejtette: a szervezet célja a közös európai értékek és célok képviselete és közvetítése az oktatás és képzés területén. Magyarország a Tempus program első három szakaszában partnerországként vett részt, segítséget és támogatást kapott felsőoktatásának modernizálásához. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk (2004) óta a szerepünk megváltozott.

A Tempus III. és a 2008-ban elindult IV. szakaszában már a magyar intézmények segíthetnek tapasztalataik átadásával a partnerországok felsőoktatási rendszereinek reformjában, intézményeinek fejlesztésében.

Az SZTE Média Centrum kérdéseire válaszolva Mester-Takács Tímea a Pécsi Tudományegyetemről induló hollandiai ösztöndíjas útjának élményei alapján is ajánlotta a külföldet célzó ösztöndíjakat. „Aki kicsit is kíváncsi egy más nyelvet beszélő, más kultúrával rendelkező világra, annak az életére nagy hatással lesz a külföldi tanulmányút, ahol új kapcsolatokra, tapasztalatokra tehet szert” – mondta.

A Tempus programjában két pályázattípus létezik. Az egyik a tanulmányi mobilitás, ami 3-12 hónapos időtartamú, melyhez szükséges két lezárt félév, 15 kredit, három célintézmény megnevezése, valamint a küldő és fogadó intézmény közötti kétoldalú Erasmus+ megállapodás. A másik a szakmai gyakorlat, ami minimum 2 hónapos időtartamú, és amelynek bármely Erasmus programbeli ország kutató intézetével való megállapodás az alapja lehet. 27 európai ország – Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, valamint Szlovénia – vesz részt a programban.

Az utazás előtt álló hallgatókat különböző tréningeken készítik fel a külföldi életre. Például a motivációs, a személyiség fejlesztő, a nyelvi szintfelmérő, valamint az interkulturális tréningen készülhetnek fel életünk nagy kalandjára.

A Tempus Közalapítvány pultjánál megannyi tájékoztató anyag, hasznos kiadvány és szórólap fogadta a látogatókat. A CEEPUS, az Erasmus, az Erasmus Mundus és más mobilitási programok mellett az érdeklődők megismerkedhettek a közalapítvány tevékenységével, a hallgatóknak szóló tréningekkel és a legújabb ösztöndíj pályázatokkal is. A kíváncsiskodók érdeklődésükért gumis ceruzát és telefontokot kaptak.


Osztondijas_borze_2014._szeptember_24._HD
Ösztöndíjas börzét rendeztek az SZTE Rektori Hivatal épületében - fotó: Herner Donát

 

Milyen szolgáltatásokkal segít a Karrier Iroda?


Az SZTE SZTE Karrier Iroda munkáját Zsigmond Zsófia, az iroda kommunikációs munkatársa jellemezte.

Az iroda megannyi szolgáltatással segíti az egyetemi hallgatókat és az ösztöndíjas programokba is bekapcsolódik. A szervezet gyakorlati és álláslehetőségek felkutatásával, karrier- és kompetenciafejlesztéssel foglalkozik. Ingyenes tréningjei, kurzusai, egyéni pályaorientációs és karrier-tanácsadása, próbainterjúi mind hozzájárulhatnak a diákok sikereihez.

Az SZTE Karrier Iroda szervezi az SZTE Őszi és Tavaszi Állásbörzét, ahol a régió legnagyobb cégeinek képviselői jelennek meg és hozzák el a legjobb szakmai gyakorlati és álláslehetőségeket. Idén több mint 30 cég fog kiállítani a TIK-ben. Az állásbörzével párhuzamosan zajlik majd a mesterképzések nyílt napja. Az állásbörze előtt több foglalkozásból álló tréninget biztosítanak a hallgatóknak. Hangsúlyozták, hogy az állásbörze nyitott program, tehát bárki érdeklődő eljöhet.

További információ: http://www.sztekarrier.hu/hu/allasborze/szte_oszi_allasborze/programok, http://www.sztekarrier.hu/hu/allasborze/tavaszi_felkeszitonapok, http://www.sztekarrier.hu/hu/allasborze/szte_oszi_allasborze/resztvevo_cegek1/aktualis

Az ösztöndíjasok segítséget kérhetnek a Karrier Irodán a pályázatuk lebonyolításban. A pályaorientációs tanácsadás remek lehetőség arra, hogy a fiatalok tanulmányaik legjobb szakaszára ütemezzék a külföldi tanulmányaikat.


 

Hogyan juthatunk ösztöndíjjal Kínába vagy Ausztráliába?


A rendezvényen az SZTE Konfuciusz Intézetet Zhang Xuemei, az intézet kínai igazgatója mutatta be.

Az SZTE kínai intézete 2012 őszén nyitotta meg kapuit, célja a kínai nyelv és kultúra széles körű megismertetése. Az igazgatónő képekkel villantotta fel Kína és Sanghaj jellegzetes szépségeit, majd a kínai ösztöndíj-lehetőségekről beszélt. Mind a Kínai Állam, mind a Konfuciusz Intézet különböző ösztöndíj-lehetőségekkel támogatja azokat, akik Kínában szeretnének tanulmányokat folytatni vagy kutatómunkát végezni. Az ösztöndíjak általában a tanulmányokhoz kapcsolódó költségeket, lakhatási támogatást, orvosi ellátást, biztosítási díjakat, a tananyag díját és egyösszegű támogatást tartalmaznak – tudtuk meg az előadásból. A részletes pályázati feltételek az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján elérhetők.

Az ösztöndíjas börzén idén először a CSE Ausztrália is részt vett.

Az ausztrál központú cég Magyarországon is rendelkezik saját irodával és kizárólag ausztrál oktatással, bevándorlással, valamint szállásszervezéssel foglalkozik. Emellett segítséget nyújt a tanulmányi vízum, a munkavállalási engedély intézésében, és részösztöndíjakkal támogatja azokat a hallgatókat, akik Ausztráliában szeretnének tanulni – tudtuk meg Juhász Tímea előadásából.

A CSE Ausztrália standjánál a szervezet képviselői részletesen is bemutatták az utazáshoz kapcsolódó, munkavállalási és letelepedési ügyintézés menetét, ismertették az ösztöndíjpályázatok benyújtásához kapcsolódó dokumentumokat, illetve a kötelező nyelvvizsgára vonatkozó szabályokat. A lelkes érdeklődők találkozhattak Ausztrália jelképével, a kenguruval, és nyereményjátékban is részt vehettek.


 

Az ösztöndíjasokat hogyan támogatják az önkéntesek?


A rendezvényen az érdeklődőknek személyes konzultációra is lehetőségük volt a kiállító szervezetek standjainál.

Az „I * ESN” mozaikszó, az I [heart] Erasmus Student Network rövidítése. Ez egy önkéntes szervezet, amely Európa-szerte több országban és országon belül is több szekcióval működik. Feladatuk, hogy a kimenő, de főképp a beérkező Erasmus-hallgatókat koordinálják és orientálják. Segítséget nyújtanak az adminisztráció intézésében, lakáskeresésben, hétköznapi problémák megoldásában.

Szegeden van egy állandó irodájuk a Petőfi Sándor sugárút 3. szám alatt. Céljuk, hogy segítséget nyújtsanak a külföldi hallgatóknak. Az irodában adott a wifi, a csocsó, és időnként szerveznek társasági eseményeket is. Ilyenek például a nemzetközi estek, ahol egy-egy nemzet bemutatja saját kultúráját (étel, tánc, zene), valamint a "beöltözős estek", ahol tematikusan beöltözve (pl. Szuperhősök, '90-es évek, Halloween) lehet mulatni. Az iroda nyitva tartási ideje: hétfőtől csütörtökig naponta 11 és 16, pénteken 11 és 14 óra között.

Az Erasmus-ösztöndíjjal Szegedről utazó hallgatóknak is tudnak tippeket adni. Ugyanis az ESN-hálózat Európának 430 egyetemén és 35 országban van jelen. A szervezet minden városban, minden egyetemen más formában működik, ami az igénytől és a kapacitástól is függ. Ha kiutazik valaki, akkor ők segíthetnek abban, hogy felvegyék a kapcsolatot a helyi ESN-képviselettel. Amikor elkezdték a tevékenységüket Szegeden, még csak 16 beérkező Erasmus-hallgató volt, most már 220 feletti ez a szám. További információ a honlapjukon:


 

Milyen pluszt ad az Europe Direct szegedi irodája?


Az Europe Directnek az SZTE ÁJTK épületében a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok intézet ad otthont – tudatta Jakó Mira. Az iroda munkatársa elmondta: profiljuk az Európai Unióval kapcsolatos tájékoztatás. A börzén ők főképp a nemzetközi tanulmányokat folytató hallgatókat célozták meg. Ezen hallgatók számára ugyanis nyitott a lehetőség, hogy szakmai gyakorlatukat az Europe Direct irodánál végezzék. A gyakorlat egyrészt irodai munkából áll, másrészt számos rendezvényt szervez az Europe Direct, és ezek lebonyolításában is részt vehetnek a gyakornokok is. Ilyen például a francia nyári egyetem. Arról is adnak információt, hogy a külföldi utazás vagy munkavállalás kapcsán milyen okmányokra van szükség. A Europe Direct Szeged információs iroda az Európai Unióval kapcsolatos konferenciákat, Integrációs Klubokat, EU tanórákat és egyéb rendezvényeket szervez. A konferenciák anyagait igyekeznek az interneten vagy nyomtatott formában is elérhetővé tenni az érdeklődők számára.

További érdekességek:

 


Hogyan segít az ingyenes tréning, a beszámoló?


Az SZTE Ösztöndíj börze fő szervezője, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda a fenti partnerek bemutatkozásán kívül arra is lehetőséget adott, hogy ingyen részt vehessenek a hallgatók például interkulturális tréningen és angol nyelvi készségfelmérő vizsgán. A Tempus Közalapítvány szervezésében tapasztalt trénerek készítették fel a diákokat többek között arra, hogy miként kezeljék a kezdeti kulturális sokkot és a kulturális különbségekből adódó lehetséges konfliktusokat. A résztvevők országismereti tudásukat is gyarapíthatták. Az angol nyelvi készségek felmérését célzó programon a hallgatók következmény nélkül próbálhatták ki tudásukat, és szakképzett nyelvoktatóktól kaptak képet angol szóbeli és írásbeli nyelvi szintjükről.

Kerekasztal-beszélgetésen számoltak be a magyar és a külföldi ösztöndíjas hallgatók élményeikről, tapasztalataikról és a külföldi tanulmányút előnyeiről, szépségeiről. Így zárult a rendezvény, amely az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda, a Campus Hungary és a Tempus Közalapítvány társzervezésében valósult meg.

Azok a hallgatókat, akik lemaradtak az SZTE Ösztöndíj börzéről, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda munkatársaitól kérhetnek segítséget a sikeres külföldi tanulmányút indításához szükséges pályázathoz. A jelenlegi és a leendő külföldi ösztöndíjasok a folyamatosan frissülő információkat elérik az iroda alábbi honlapján is:

 

SZTEinfo – Fürész Alíz, Gajzer Erzsébet, Halmen Péter

Fotó: Herner Donát, Varga Kristóf

 

Korábban írtuk:

Ösztöndíjas börzét rendeznek az SZTE-n
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek