SZTE Info

Útmutatás a külföldre készülő egyetemistáknak

A Tempus Közalapítvány 2014. október 28-án tartotta meg motivációs „túlélő” tréningjét a szegedi hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi évek rengeteg ösztöndíjas lehetőséget biztosítanak. A számtalan választási lehetőség közül kiemelt figyelmet kapnak a külföldi tanulmányutak. Erasmus, Erasmus+, Erasmus Mundus, Campus Hungary, CEEPUS, ezek a mobilitási programok mind a Szegedi Tudományegyetemre járó diákok interkulturális fejlődését szolgálják.

Sokan szeretnének külföldön tanulni, ezáltal új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodni.

Azonban kevesen tudják, hogyan kell elkezdeni és sikerre vinni egy külföldi ösztöndíjat célzó pályázatot. A siker titka: a magabiztosság, a megfelelő kommunikáció, a talpraesettség, a kooperativitás, a rugalmasság, és nem utolsó sorban a tolerancia. Mindezek elsajátításában nyújtott segítséget a motivációs tréning résztvevőinek a Tempus Közalapítvány munkatársa, Medvés Dóra.

A tréning célja a személyes kompetenciák fejlesztése. Főleg azt próbálom átadni a hallgatóságnak, hogy hogyan kezeljék a kezdeti kulturális sokkot és a kulturális különbségekből adódó lehetséges konfliktusokat. A fejlődést leginkább a különböző szituációs feladatokkal próbálom náluk elérni – számolt be a felkészítés körülményeiről az SZTE Média Centrumnak Medvés Dóra.

A Tempus Közalapítvány idén harmadik alkalommal tartotta meg felkészítő tréningjét Szegeden. Az ösztöndíjasok felkészítése négy részből állt: angol nyelvi készségfelmérőből, interkulturális tréningből, kompetenciafejlesztésből és végül, de nem utolsósorban motivációs „túlélő” tréningből. Az előző három felkészítő programmal az SZTE polgárai a 2014. szeptemberben megrendezett Ösztöndíjas Börze keretein belül találkozhattak, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda szervezésében. Azok a hallgatók, akik lemaradtak a felkészítő tréningekről, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda munkatársaitól érdeklődhetnek a különböző külföldi pályázatokról.

 

SZTEinfo Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.