SZTE Info

Szegedi kisfilmek a holokausztról

A holokausztra emlékeztető „Nekem szülőhazám!” című pályázatra készült két szegedi kisfilm díszvetítését tartják 2014. október 29-én 18 órától Szegeden, a Belvárosi Moziban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy dokumentumfilmmel és egy lírai kisfilmmel indult a szegedi Telin Televízió a szolnoki TISZApART Mozi által kiírt, a holokausztra emlékeztető Nekem Szülőhazám! elnevezésű pályázatán. A szegedi botlatókövek és akik a betűk mögött vannak! című 30 perces dokumentumfilmet és a Nekem szülőhazám! – Radnóti című 10 perces lírai kisfilmet 2014. október 29-én (szerdán) 18 órától díszvetítésen tekinthetik meg az érdeklődők Szegeden a Belvárosi Mozi (Szeged, Vaszy Viktor tér 3.) Balázs Béla termében.

 

A szegedi botlatókövek és akik a betűk mögött vannak! című dokumentumfilmjéről a rendező Nagyné Borbás Edina elmondta: „A botlatókövek 2007 óta, a Szeged utcáit koptató emberek mindennapjaiba diszkréten belesimuló műemlékek. Mire emlékeznek és emlékeztetnek ezek a műalkotások? A holokauszt áldozatainak kívánnak emléket állítani. Gunter Demnig német szobrászművész ugyanis azt vallja: ’Egy embert csak akkor felednek, ha neve feledésbe merül.’ A macskakövekre erősített fémtáblák tehát tartalmazzák az áldozat nevét, születési évét és halálának helyszínét, az otthona előtti járdába süllyesztve. De kik is bújnak meg e néhány betű mögött. A dokumentumfilm erre keresi a választ. Az embereket keresi, akik a betűk mögött vannak.”

 

A Nekem Szülőhazám! – Radnóti című kisfilmről a rendező, Nagyné Borbás Edina elmondta: „Mi érzékeltethetné mélyebben a borzalmakat, mint Radnóti gondolatai és sorsa? Az életének tragédiáját feldolgozó művészfilm bemutatja rövidre szabott, ám annál tartalmasabb éveit. Születésétől haláláig a teljesség igénye nélkül, az érzésekre és saját szavaira (versrészleteire) támaszkodva követhetjük végig a költő sorsát, visszafele haladva az időben, halálától születéséig. A fordított idő szimbolizálja azt a feldolgozhatatlan, őrült világot, amit ha az idő érző és élő organizmus lenne, nem hagyott volna leperegni. Saját magát visszafordítva kanyarodott volna, a boldog kezdethez.”

 

A meghívott vendégeken kívüli érdeklődők kedvezményes jegyárral vehetnek részt a vetítésen.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.