SZTE Info

Magányosan, kávéházban

A Grand Caféban nyílt meg Fejős Miklós kiállítása A városi magány képei címmel 2014. október 9-én. A PTE-n diplomázott fotográfus kiállítása november 9-ig látható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fejős Miklós fotóiból és vedutáiból – a veduta jelentése látkép, tájkép; táj, város vagy épületcsoport valósághű távlati ábrázolása – nyílt kiállítás a szegedi Grand Caféban. A Grand az egyik legjobb kiállítóhely, ha valaki olyan kiállításra vágyik, ami nem egy rideg teremben, a kulcsok őre általi beengedtetés után tekinthető csak meg, ráadásul olyan rideg csendben, hogy az embernek a harmadik kép előtt elmegy a kedve, hogy tovább sétáljon a falra akasztott fotók vagy festmények között.


A Grandban a legtöbb kiállítás él, élénk, élő, és a kávéházi vendégek által folyamatosan életben tartott.

Fejős Miklós képei mégis mélységes szomorúságot árasztanak, kiszolgáltatott beletörődést, egyedüllétet – holott a képeken és vedutákon nem embereket látunk, hanem fekete-fehér épületrészleteket, kis Polskit, Ladát – a nem kimondottan gazdag réteg időutazásból visszamaradt státuszszimbólumait.


Aki ezeket a képeket nézi, az szomorúnak, magányosnak, frusztráltnak érzi magát, a sötét színek, a kontrasztok sem oldják fel az érzést.


Fejos_Miklos_-_A_varosi_magany_kepei_galeria
Magányosan, kávéházban - GALÉRIA


Jól összeválogatott képanyag, nincs benne egy kilógó darab, egy puzzle sem, amely zavarná az összképet.

A leginkább ajánlott megnézni ezeket a képeket egy igazán jó baráttal, akivel a fotók nézegetése után egy pohár muskotályos vagy vörösborban, beszélgetve oldhatjuk fel társas magányunkat.


A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola képző-iparművészeti tagozat vezetője, Fejős Miklós kiállítását Fekete Vali műkritikus nyitotta meg, a képek november 9-ig tekinthetők meg a Grand Caféban.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotók: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.