Bezár

Hírarchívum

Betűkből kirajzolódó életek

Betűkből kirajzolódó életek

2014. október 01.
2 perc

A Millenniumi Klubban 2014. szeptember 30-án tartották Nyemcsok Éva Eső, az SZTE Médiacentrum munkatársa Anyádnak se könnyű című blogkiállításának a megnyitóját. A kiállított szövegek a nyitva tartás idejében október 9-ig megtekinthetőek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A bemutató kezdetét egy nem várt meglepetésprodukció indította, mely során Nyemcsok Éva és 13 éves kisfia, Marci közösen elrapeltek néhány „szongot” az ott kifüggesztettek közül. A páratlan előadás megadta a kezdő lépést az egész estet átjáró bizalmas és meghitt hangulathoz. Ezt követően Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke nyitotta meg a kiállítást. Sokéves ismeretségük során jutottak el ehhez a naphoz, és először vettek részt saját kiállításmegnyitón. Ezek mellett nemcsak saját történelmükben nevezhető ez egyfajta határátlépésnek, hanem Szeged életében is úttörés. – Nagyon bátor és tiszteletreméltó dolognak tartom ma Magyarországon, hogy névvel és címmel valaki blogol, ezáltal fölvállalva az érzéseit és gondolatait, inspirációt adva akár saját gyermekei, akár mások útkeresésének – hangzott el Martinkovics Katalintól a köszöntőt követően. Saját bevallása szerint ő nem lenne elég bátor, hogy bárki által olvasható, mégis nagyon személyes naplót vezessen. Úgy folytatta, kortól függetlenül kell képesnek lenni saját határainkat átlépni, s a nehézségek ellenére kell tudni megmaradni érző és gondolkodó embereknek.


„szeretem a betűket, a szavakat, mindezek bizonyos sorrendjét. szerintem a betűk és szavak is szeretnek engem és remélem, elégedettek a sorrenddel, amit szabok nekik” – állt a szöveg az első kiállított lapon.


Nyemcsok Éva kisfia iskolakezdésekor kezdett el írni. Az első poszt és az erről szóló jegyzet a Délmagyarország napilap másnapi számában jelent meg, bár már korábban is írt blogot Martinkovics Katalin és Balog József felkérésére a MASZK Egyesület THEALTER fesztiválján. Az írásokban saját személyével együtt különböző témák és embertípusok jelennek meg. Sajátos stílusban felmerülnek hétköznapi impulzusokban rejlő mélységek és életigazságok, az egyedülléttel párosuló magány feldolgozása, a házi praktikák sorolásán átszűrődő felkészítő intelmek és az önállóság veszélyeinek bemutatása, az anyaságban megbúvó ambivalencia és különböző anyatípusok bemutatása, valamint nem utolsósorban még a gyermeki kiválás a megszokott családi életből a független világ felé.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek