Bezár

Hírarchívum

Versenyképes sporttudomány a szegedi egyetemen

Versenyképes sporttudomány a szegedi egyetemen

2014. november 18.
3 perc

„ Innováció a testnevelés, sport és rekreáció területén” címmel tartotta meg tudományos ülését 2014. november 12-én a SZAB Sport Munkabizottsága és az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete. Az összejövetelen egy TÁMOP-pályázat keretében megvalósuló fejlesztési programokat ismertettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„ A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában” – címmel nyerte el a Szegedi Tudományegyetem a Sport a felsőoktatásban című pályázat keretében a Társadalmi Megújulás Operatív Program közel 320 millió forintos támogatását, mely huszonkét hónapra szól. A TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 azonosítószámú, 2013. szeptember 1-je és 2015. június 30-a között megvalósuló projekt négy pilléren nyugszik: a sporttudományi képzés fejlesztésén, a sportorvosi képzés kialakításán, a sportélettan, valamint a hallgatói sportszolgáltatások fejlesztésén.

 

A rendezvényre a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében került sor, ahol az előadók beszámoltak arról, hogy a saját területükön mit sikerült megvalósítaniuk az elmúlt évben. A tudományos ülésen az SZTE öt karának képviselői vettek részt, akik mind szerepet vállalnak a fejlesztésben. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, az Általános Orvostudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar együttműködésének köszönhetően az SZTE egyedülálló módon magas presztízsű továbbképzést tud létrehozni az országban a sporttudomány területén.

 

Balogh László, a JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézetvezető egyetemi docense László Ferencre emlékezve nyitotta meg az ülést. László Ferenc belgyógyász az intézet egykori egyetemi tanára, az MTA doktora, a mozgásgyógyszer feltalálója volt. Balogh László szerint mindenkinek példaképe lehet a kutató, aki lelkesedéséből soha nem hagyott alább. A megemlékezést koszorúzás követte a SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézet folyosóján.

 

Az ülésen a fejlesztés két fő komponenséről esett szó: a sporttudományról és a hallgatói szabadidősportról. Győri Ferenc tanszékvezető főiskolai docens (JGYPK) először az egyetemen megvalósuló képzésfejlesztésről számolt be. – A képzésfejlesztést egy innovációs igény szülte, ez az igény az egészségi állapot romlásából fakad. A mindennapi testnevelés egy olyasfajta igény, amely a humánerőforrás képzésére vonatkozik. A humánerőforrások fejlesztése három pilléren nyugszik az SZTE-n. Az első a testnevelőinstruktor-képzésünk. Ezt a továbbképzést azoknak a hallgatóknak ajánljuk, akik rendelkeznek sport szakos diplomával, de nem taníthatnak iskolában, mert nincs meg hozzá a végzettségük. Ezzel a szakirányú továbbképzéssel taníthatják a testnevelés tantárgyat.

A második az iskolai sportkör elnevezésű továbbképzés. Ezzel a végzettséggel délutáni sportfoglalkozásokat tarthat az illető. A harmadik a sportvezető-továbbképzésünk. Ez az ÁJTK, a JGYPK, valamint a GTK közös képzése, mely sportegyesületek, sportszervezetek vezetőinek képzését hivatott szolgálni. Jelenleg ott tartunk, hogy ebben a tanévben közel 60 fővel indultak el ezek a szakok – számolt be róla.

 

Molnár Andor, a JGYPK főiskolai docense a hazai és nemzetközi hálózatépítési tapasztalatokat osztotta meg a hallgatósággal. A sporttudomány fejlesztése ugyanakkor nemcsak a hálózatépítésből és az új továbbképzések létrejöttéből áll, hanem elengedhetetlen feltétele a tananyagfejlesztés is. – Az elmúlt évünk nagyon produktív volt. Tizenegy elektronikus interaktív tananyag született ellenőrző kérdésekkel ellátva. A továbbiakban még négy pedagógus-továbbképző anyagra lehet számítani – számolt be az ülésen Dorka Péter adjunktus (JGYPK) a tananyagfejlesztés alprogram sikereiről.

 

Kevesen tudják, hogy az országban egyedül Szegeden valósul meg újonnan a sportorvosi képzés. Márton János (SZTE ÁOK) elmondta, hogy az Általános Orvostudományi Karon már meghirdették A sportorvoslás című tantárgyat, melyet két fél éven keresztül harminchat hallgató hallgat.

 

SZTEinfo – Cserei Bettina


Korábban írtuk:

320 millió forint az SZTE sportéletére

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek