Bezár

Hírarchívum

Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

2014. november 17.
2 perc

Vántus István emléke előtt tisztelegnek Szegeden 2014. november 24–27. között. A zeneszerző munkásságára konferenciával és számos hangversennyel is emlékeznek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vántus István 1935-ben született Vaján, 1955-ig a debreceni zeneművészeti szakiskolában tanult, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakára. 1960-tól egészen halálig zeneelméletet és zenetörténetet tanított a szegedi zenekonzervatóriumban. Először a zeneművészeti szakiskola, majd a szegedi zenetanárképző főiskolai tagozat tanáraként, majd az 1991-ben létrejött egységes szegedi zenekonzervatórium – ma SZTE Zeneművészeti Kar – tanszékvezető professzoraként dolgozott. A Kortárszenei Napok elődjét, a Mai Magyar Zene Hetét 1971-ben hívta életre az Erkel-díjas zeneszerző, Budapesten kívül elsőként nyitva a kortárs zenének ilyen fórumot; a koncertsorozat több mint másfél évtizede viseli az alapító nevét.


Az egyedülálló programsorozat nyitó napján, 2014. november 24-én 17 órai kezdettel a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójába zeneszerző- és közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket, 19.30-tól kamarahangversenyt rendeznek a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Fricsay-termében. November 25-én zenepedagógiai délelőttöt tartanak a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Ének- Zene Tanszékén, 15 órától konferencia és kerekasztal-beszélgetés, majd 17 órától Inventio poetica címmel az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatóinak koncertje várja az érdeklődőket.


November 26-án, szerdán délben Hangcsoportok címmel a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola hangversenyét hallhatják az érdeklődők, 17 órakor Szokolay Sándor tiszteletére rendeznek emlékhangversenyt. A kortárszenei hét zárónapján, november 27-én a Király-König Péter Zeneiskolában Törpék és Óriások címmel mutatkoznak be fiatal tehetségek, majd a programsorozat 19.30-tól Varga Laura fuvolaművész koncertjével ér véget.


Részletes program itt.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek