Bezár

Hírarchívum

Szabadegyetem – Szeged: Áldás vagy átok a gyógyszer?

Szabadegyetem – Szeged: Áldás vagy átok a gyógyszer?

2014. november 06.
3 perc

A Szabadegyetem – Szeged 2014. november 5-i alkalmán az SZTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára és a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika gyakorló orvosa, Bata-Csörgő Zsuzsanna tartott előadást a gyógyszerallergia kérdésköréről, Gyógyszerek: átok és áldás címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bata-Csörgő Zsuzsanna már az előadás elején megnyugtatta a hallgatókat, hogy a gyógyszerekre mindenféleképpen szükség van, hasznosak az emberiség számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egy Svédországban készült felmérés kimutatta, 1800 óta minden generációban átlagosan 12 százalékos növekedés tapasztalható az élethossz tekintetében, ami leginkább a modern orvostudománynak és gyógyszerészetnek köszönhető. Az első gyógyszerek először a természetgyógyászok által ma is használt gyógynövények formájában terjedtek el, ezután a biokémia, a molekuláris biológia fejlődésével kezdődött meg a szintetikus vegyületek hasznosítása az orvoslásban. Ezek a vegyületek megfelelő terápiás dózisban alkalmazva nem mérgezőek, azonban ennek mértéke esetenként változhat, így bizonyos embereknél kellemetlen, nem várt tünetek jelentkezhetnek a gyógyszeres kezelés során. Az 1942-ben, Alexander Fleming által felfedezett antimikrobás szerre, a penicillinre az USA lakosságának 3-10 százaléka allergiás, miközben tudjuk, hogy használata jelentős mértékben hozzájárult a II. világháborúban bakteriális tüdőgyulladásban elhunytak arányának nagyarányú csökkentéséhez – derült ki.

A gyógyszerek tehát alapvetően toxikus hatású, idegen anyagok, amelyek egyes betegeknél, nem várt, úgynevezett adverz reakciókat válthatnak ki – tudtuk meg Bata-Csörgő Zsuzsannától. Ez jelentkezhet intoleranciaként, a gyógyszert lebontó enzim defektusaként, kumuláció esetén bőrelszíneződésként és gyógyszer indukálta immunreakcióként, azaz allergiaként is. A gyógyszerek által a szervezetbe juttatott vegyületek ez egyik legnagyobb immunszervünkbe, a bőrünkbe jutnak, így az allergén reakciók legtöbb esetben a bőr elváltozásán tapasztalhatóak.

– Az immunrendszerünk egyensúlya a lényeg, nem annak erősítése – hangsúlyozta az előadó. Tévhit, hogy a reklámokból ismert immunrendszer-erősítő készítmények elengedhetetlenül szükségesek a szervezetünk számára, hiszen a túl aktív immunrendszer is betegségek kialakulásához vezethet. Testünk védekező mechanizmusainak célzottan, csak veszély esetén kell aktivizálódniuk, egyéb esetekben azonban, amikor erre nincsen szükség, az egészséges működés a toleráns, statikus állapot. Ebben segítenek a T-sejtek, amelyek a regulációs szerep mellett egyfajta memóriaként is funkcionálnak az immunrendszerben. Allergia csak abban az esetben jelentkezik, miután egy gyógyszer hatására bizonyos idő elteltével kialakul a szervezetünkben, azonban a szer újbóli alkalmazásakor a T-sejteknek köszönhetően azonnal érzékelhetőek az allergiás reakciók.

A leggyakoribb gyógyszer indukálta túlérzékenységek az anafilaxiás reakció, mely általában a méhdarázs venomjára való érzékenység vagy a penicillin vénás adagolása válthat ki, a szöveti erek gyulladása és a különböző bőrgyulladások, kiütések. Egyes betegeknél ezek lehetnek csak álallergiás reakciók is, melyek enyhébbek az igazi allergiás reakcióknál, de minden túlérzékenységet körültekintően kell kezelni, hiszen előfordulnak végzetes kimenetelű esetek is. Bata-Csörgő Zsuzsanna külön felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a gyógyszerallergiás reakciók kezelhetőek, ha időben észrevesszük a tüneteket, és leállítjuk a tünetet okozó gyógyszer szedését.

 

SZTEinfo – Németh Klára

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek