Bezár

Hírarchívum

Eredményesen zárult a FuturICT.hu projekt

Eredményesen zárult a FuturICT.hu projekt

2014. november 13.
4 perc

Négy hazai felsőoktatási-kutatási szervezet együttműködésével valósult meg az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című, TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú projekt, amely közel 1,6 milliárd forint támogatást nyert az Új Széchenyi-terv TÁMOP-pályázatán. A projekt céljait, az elért eredményeket 2014. november 13-án sajtótájékoztatón ismertették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt 2012. december 1. és 2014. december 31. között valósult meg a konzorciumot vezető Szegedi Tudományegyetem, valamint partnerei, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a BME VIKING Zrt., és a DEAK Zrt. együttműködésével. A százszázalékos támogatási intenzitású programban a szegedi egyetemre több mint 697 millió forint támogatási összeg érkezett. A FuturICT.hu célja az volt, hogy az informatika, a komplex rendszerek tudománya és a társadalomtudomány határterületére eső, élvonalbeli tudományos feladatokba fiatal kutatókat és hallgatókat vonjon be, és a kutatási témákban megtartott tanfolyamok, iskolák révén is magas színvonalú képzést biztosítva növelje a hazai szakemberek felkészültséget, munkaerő-piaci potenciálját. A tervezett kutatások nemzetközi jellegének megfelelően további fontos célkitűzés volt, hogy a magyar szakemberek részeseivé váljanak a témákban dolgozó nemzetközi kutatási-oktatási hálózatoknak is, így biztosítva a szervezetek nemzetközi versenyképességét is. A projekt során a kutatók új alapokra helyezték a társadalmi jelenségek tudományos vizsgálatát annak érdekében, hogy a globalizáció, a technológiai, demográfiai és környezeti változások által felvetett problémák megoldásához hatékonyan hozzá tudjanak járulni.

 

Kiemelkedő együttműködésben dolgoztak a partnerek

 

Az SZTE Rektori Hivatal épületében tartott sajtótájékoztatón Csendes Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoport vezetője elmondta: a tanszékcsoport számára nagy büszkeség, hogy egy ilyen tartalmas, nagy volumenű, a köz számára is érthető, érdekes témával foglalkozó európai támogatású projektben vehetett részt. Hozzátette: a projekt elnyerésében és véghezvitelében is döntő szerepet játszott a magyar egyetemek közötti kiemelkedő együttműködés. Horváth Zoltán, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar dékánja kiemelte: az a három magyarországi egyetem fogott össze, melyek vezető szerepet töltenek be az informatikában. – A projekt célja a jövő generációk számára is nagyon fontos, hiszen meg kell értenünk, hogy az infokommunikáció hogyan szolgálja jól a ma és jövő társadalmát, mi ennek az új elektronikus rendszernek a kiszolgálását biztosító technológiai háttér lényege. Az ország nemzetgazdasági versenyképessége nagymértékben függ ennek az új technológiának a hasznosításától és társadalmi beágyazottságától – tette hozzá.


FutureICT_konferencia_2014._november_13
Eredményesen zárult a FuturICT.hu projekt - GALÉRIA

 

További támogatás kell a meglévő hálózati struktúráknak

 

Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja szerint Magyarország híres arról, főleg a kutatás-fejlesztés pályázati rendszer finanszírozásában, hogy a nagy kezdetek és nagy felbuzdulások országa, amelyek a legváltozatosabb okok mentén nem kapnak folytatást. – Ha egyszer létezik fokozatváltás a felsőoktatásban, ha létezik egy olyan innovációs stratégia, amely az elkövetkező uniós költségvetési időszakban megfogalmazza a magyar gazdaság tudomány- és oktatásfejlesztéssel kapcsolatos célkitűzéseit, akkor az országnak rendkívül fontos, hogy ezek a meglévő hálózati struktúrák további támogatást kapjanak mondta. Hozzátette: ez a projekt nagyszerű példája annak, hogy a hazai felsőoktatási intézmények képesek összefogni, képesek olyan eredményeket létrehozni, amelyek nemzetközi szinten is elismertek. Susányi Tamás, a DEAK Zrt. vezérigazgatója elmondta: a projektben meghatározott célok egy az esetiséget felváltó jövőbeni szerves folytatásból jobban kimutathatóak lennének. A haladó világban nagyon fontossá vált, hogy az infokommunikáció területén milyen eredményességet lehet produkálni, a kutatási eredményeket akár a különböző technológiákkal hogyan lehet a társadalom számára hasznossá tenni jelentette ki.

 

Mobilalkalmazásoktól a monográfiákig

 

A projekt célja, a társadalmilag beágyazott folyamatok, komplex rendszerek megértése, amihez két erőforrás áll Magyarországon rendelkezésre: egyrészt egy nemzetközi színvonalú kompetencia a komplex rendszerek általános elméletével kapcsolatban, másrészt egy szintén nemzetközi színvonalú kompetencia a nagy mennyiségű adatok feldolgozására – ismertette Jelasity Márk, a projekt szakmai vezetője. A program eredményeként a számos tudományos publikáció és a kialakult szakmai kapcsolatok mellett konkrét kézzel fogható eredmények is születtek, így például mobiltelefon-alkalmazásokat, Twitter-adatbázist, illetve növényfelismerő és 3 dimenziós képfeldolgozó alkalmazást fejlesztettek – tudtuk meg. Emellett a FuturICT.hu projekt során 3 szabadalmat dolgoztak ki, amelyeket mind az Egyesült Államokban, mind Európában benyújtottak. A közreműködő fiatal kutatók előírt számát (mindösszesen 46 fő) már az első évben teljesítették, a 12 potenciális FP7/FP8 partnert a Horizon2020 első körös pályázatai során közös pályázatok kidolgozása és benyújtása során érték el. Összesen 11 K+F projekt valósult meg további 20 vállalkozás közreműködésével. A projekt támogatásával 210 publikáció, illetve önálló monográfia jelent meg.

 

A sajtóközlemény itt elérhető.

 

SZTEinfo Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek