Bezár

Hírarchívum

A fájdalomcsillapításról tanácskoztak a SZAB-székházban

A fájdalomcsillapításról tanácskoztak a SZAB-székházban

2014. március 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet munkatársai tartottak szakmai előadásokat a fájdalomcsillapítás módszereiről, a jövőben alkalmazható gyógymódokról 2014. március 12-én a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Molnár Zsolt, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet professzora „A fájdalom rosszabb, mint a halál” című előadásában a fájdalomcsillapítás céljairól, a fájdalomcsillapítás és a morbiditás összefüggéséről beszélt. A gyakorlatban a fájdalom csillapítására a fájdalom intenzitása alapján egy lépcsőzetes stratégiát dolgoznak ki, és ez képzi alapját a fájdalomcsillapítási protokollnak – tudtuk meg előadásából. A posztoperatív fájdalom csillapítása mellett saját tapasztalatain keresztül mutatta be az akut fájdalom csillapítására vonatkozó pre- és posztoperatív fájdalomcsillapítási módszereket. Előadásában téves eszméket oszlatott el a köztudatban bűnös gyógyszerként ismert morfinról és a nonszteroidok használatáról. Napjainkban a nem megfelelően alkalmazott fájdalomcsillapítás vagy annak hiánya miatt a magyar betegek szenvednek, emberi méltóságukat sérelem éri a rendelőintézetekben, ezen pedig változtatni kell – zárta előadását a professzor.


Csüllög Emese klinikai orvos „Fájdalomcsillapítás régen és ma – merre tartunk?” című előadásában az akut fájdalom enyhítéséről számolt be különös tekintettel a perzisztáló posztoperatív fájdalomcsillapításra. Az akut fájdalom olyan kellemetlen szenzoros vagy emocionális élmény, mely aktuális vagy potenciális szövetkárosodáshoz társul – ismertette. A krónikus fájdalom csillapítására megoldást jelenthet a multimodális analgézia, azaz két vagy több módszer vagy gyógyszer együttes alkalmazása. A doktornő szerint tévhitek és mítoszok alakulnak ki, mivel napjainkban alulbecsülik a fájdalmat, és csak akkor adnak a betegnek gyógyszert, amikor fájdalma van. Ma is meglépő tévhit, hogy a gyógyszerek függővé tesznek, és leállítják a légzést. A beteg fájdalmának mérésére egy 10 fokozatú skálákat alkalmaznak, melyen a 3-as és 4-es értéket tekintik küszöbértéknek, ezen felül már szükséges a fájdalom csillapítása valamilyen módon – tette hozzá. Előadása végén a fájdalom csillapítását célzó új gyógyszereket, formulációkat ismertette, többek között a Tapentadolt, a Fentanyl orrsprayt és nyalókát, az Alvimopant és a Diclofenacot.


Fajdalomcsillapitas_galeria
A fájdalomcsillapításról tanácskoztak a SZAB-székházban - GALÉRIA


Orbán Ágnes, az intézet munkatársa a posztoperatív fájdalom kialakulásának okait, folyamatát mutatta be „Regionális analgézia helye a posztoperítv fájdalomcsillapításban” című előadásában. Röviden vázolta a regionális analgézia történetét, a multimodális analgézia folyamatát, majd arra kereste a választ, hogy miért alkalmazunk epidurális analgéziát. Erre vonatkozóan három analízis eredményét mutatta be, melyek az epidurális analgézia hatékonyságáról tanúskodnak. Előadása utolsó felében arról beszélt, hogy milyen műtétek esetében milyen betegcsoportoknál alkalmazzuk a fájdalom csillapítás e módját, és hogy milyen komplikációkat okoz a beavatkozás.

 

Gajzer Erzsébet

Fotó. Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek