Bezár

Hírarchívum

Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden

Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden

2014. március 05.
4 perc

Az egyedülálló alkalmazás a háziorvosok munkáját segítve nemzeti vagyonná válhat, a szegedi bőrklinikán pedig a gyógyítás színvonalának emelése mellett PhD-fokozatok megszerzéséhez is hozzájárulhat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

borkli_3A páciensek gyógyulását gyorsabbá, ellátásukat hatékonyabbá tevő intelligens bőrgyógyászati távkonzultációs pilotrendszert (DermaHelp) fejlesztettek uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem és a Montana Tudásmenedzsment Kft. szakemberei – közölte Kun Éva, a kft. elnöki tanácsadója a 2014. március 5-én az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán tartott sajtótájékoztatón.

 

Mint elmondta, a Montana Tudásmenedzsment Kft. által 2011-ben, a GOP-1.3.1-11/A konstrukció keretében elnyert „Vállalatok komplex technológiai innovációjának / Akkreditált klaszter komplex technológiai innovációjának támogatása” című pályázat keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország központi költségvetése összesen több mint 137 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, ami 37,21 százalék támogatási intenzitást jelentett. Az idén 25 éves, csaknem száz főt foglalkoztató magyar középvállalat saját forrásból 231 millió forintot fektetett be a projekt megvalósításába.


 

Több mint 65 millió adatot vizsgáltak

 

borkli5Kun Éva a magyar egészségügyben úttörő kutatás-fejlesztési projekt eredményeit bemutató eseményen elmondta, a matematika, az informatika és a nyelvészet eszközeit alkalmazó, szövegbányászati módszereken alapuló rendszer célja, hogy a rendelkezésre álló szaktudást hatékonyan lehessen felhasználni a betegek minél gyorsabb gyógyulása érdekében. A kétéves program során az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai központjának 40 millió anonimizált dokumentuma, lelete és zárójelentése került egy kutatható adatbázisba. Az egyetem bőrgyógyászati klinikáján egy évtizede alatt kezelt 120 ezer páciens több mint félmillió speciális leletét pedig részletesen feldolgozták. Kun Éva, valamint Görög György biokémikus, a Montana Tudásmenedzsment Kft. tanácsadója ismertették, az együttműködő klinikai orvosok és informatikai szakemberek olyan szótárakat és fogalmi térképeket állítottak elő, melyek a leletekben a tüneteket, betegségeket, kezeléseket stb. leíró kifejezéseket egységes alakra hozzák, és egymással való kapcsolatukat megőrizve könnyen feldolgozható formába öntik. Ehhez informatikai részről egyedülálló úgynevezett entitáskinyerő motor és speciális hierarchikus adatbázis fejlesztésére volt szükség. A szöveges leletekből így kiemelt több mint 65 millió adat és az évtizedes szakmai tapasztalat egybevetésével a klinika szakorvosai több ezer olyan szabályt állítottak elő, melyekkel a számítógép a panaszaival például háziorvosánál jelentkező beteg szöveges leletéből a tüneteket, előzményeket kinyerve javaslatot tud adni a valószínű betegségekre, a szükséges további diagnosztikai vizsgálatokra, gyógyszeres és más kezelésekre. A döntéseket komoly, a hatalmas esetszám miatt megbízható statisztikai modellek is segítik. Az adott betegséggel diagnosztizált

betegek további sorsa, tüneteik javulásának mértéke, a részükre nyújtott kezelések könnyen áttekinthető grafikus ábrázolásban (tág értelemben vett betegutak) deríthetők fel, ami az orvos és a beteg számára a jövőben várható eseményekről megbízható információt nyújt.


 

A gyógyítást és a PhD-szerzést is segítheti a projekt

 

borkli_4Az informatikai megoldás – miután az egyetem és a kft. együttműködési megállapodás aláírását tervezi – egyelőre az SZTE klinikáján segítheti a bőrgyógyászok munkáját, a doktoranduszhallgatók képzését, de hozzá kapcsolható bármely háziorvosi rendszerhez, és adaptálható más szakterületekre is. A sajtótájékoztatón elhangzott: a fejlett ipari architektúrát alkalmazó rendszert úgy alakították ki, hogy az informatikai fejlődést és az igények növekedését követve az egyes elemei fejleszthetők, cserélhetők legyenek, más orvosi vagy nem orvosi szakmák kiszolgálását is biztosítva. A megvalósítás számos eleme önmagában is megállja a helyét nemzetközi összehasonlításban is, a kialakított ipari felépítés, adatáramlási megoldások pedig egyedülállóvá teszik a DermaHelp szakmai tanácsadó és tudásfelderítő eszközt.

 

Kun Éva és Görög György úgy összegeztek: a kft. továbbra is szoros (kutatási) kooperációban szeretne maradni a bőrgyógyászati klinikával, és reményei szerint újabb pályázatok elnyerése révén folytathatja a fejlesztést. Legfontosabb céljuk, hogy a távkonzultációs rendszer online segítséget tudjon nyújtani a háziorvosoknak, ily módon váljon „nemzeti vagyonná”, valamint az alkalmazást a lehetőségek szerint más szakterületekre is ki lehessen terjeszteni.

 

Kemény Lajos tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója is méltatta a fejlesztést, rámutatva annak jelentőségére a gyógyításban és a kutatásban is. Úgy fogalmazott, a klinikán remek munkát végeztek a projektben érintett kollégák Dalmády Szandra PhD-hallgató vezetésével. Reményei szerint az elvégzett kutatás eredményei, illetve a szövegbányászati módszer segítségével számos fiatal tehetség szerezheti meg PhD-fokozatát, maga a szisztéma pedig modellértékű lehet az universitas más doktori iskolái számára is.

 

SZTEinfo

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek