SZTE Info

Épül a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada

A napokban kezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadának felállítási munkálatai. 2014-ben az eddigiektől eltérő módon a pódium az óraterasz előtt fog magasodni, mondhatni száznyolcvan fokos fordulatot vesz a nyári fesztivál.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két hónappal a szezonnyitó előadás premierje, vagyis a Harangozó Gyula által színpadra állított Zorba előtt már javában folynak a munkálatok a Dóm téren. Az úgynevezett gyűrűs forgóval ellátott színpadra és az új kialakításra a fogadalmi templom nagyívű turisztikai rekonstrukciója miatt volt szükség. A felújítás során megszépül a dóm, az altemplom, a dóm előtti tér, valamint az egyházi épületek egy része is. A szabadtéri játékokat megelőző munkálatok során a térre szállított elemek csőhossza több mint 17 ezer méter, össztömege 140 ezer kilogramm. A Németországból érkező színpad-technológiát hazánkban először Szegeden helyezik üzembe. Az érdeklődés pedig már most óriási, hiszen a szegediek nagy figyelemmel kísérik a kuriózumnak számító szcéna körüli munkálatokat. A megnőtt érdeklődésre a fesztivál szervezői is felfigyeltek, így 2014. május 24-én, szombaton gyereknapi programokkal várják a családokat. A látogatók betekintést nyerhetnek a backstage-be, a belépés mindenki számára ingyenes, azonban a színpad mögötti túrához előzetes regisztráció szükséges.

Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatója kiemelte a 2014-es év jelentőségét a Szegedi Szabadtéri Játékok történelmében, ugyanis 83 év során a közönség most először találkozhat ilyen felállásban a darabokkal. Bár az ötlet már 1930-ban felmerült, ezért is vezették be a mobil lelátót, hiszen az egy bármilyen helyzetben felépíthető lehetőséget kínál a szervezőknek.

A közönség először július negyedikén csodálhatja meg az új színpadot a Zorba című előadás alkalmával. Az idei játékok továbbá olyan előadásokkal várja a színház szerelmeseit, melyek biztosan nem okoznak csalódást. Műsorra tűzték többek között Kálmán Imre operettjét, a Csárdáskirálynőt, a nagy sikert aratott ABBA-musicalt, a Mamma mia!-t, melyben olyan művészekkel találkozhatunk, mint Détár Enikő, Szerednyey Béla és Sasvári Sándor. Már most a jegyeladásokból kitűnik, milyen fokozott az érdeklődés az Elfújta a szél című darab iránt is, ahol Scarlett O'Hara szerepében Janza Katát láthatjuk viszont. Augusztus elején pedig Béres Attila Háry Jánosa varázsolja el a közönséget. Az előadással kapcsolatban még most is folynak a találgatások, kérdéses ugyanis hogy ki fog Napóleon császár bőrébe bújni. Három lehetséges név is felmerült, így Alain Delon, Jean Reno vagy Gerard Depardieu.

Egy biztos, idén sem fogja megbánni, aki jegyet vált.

 

Ottroba Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.