SZTE Info

Élelmiszer-ipari innovációkat mutattak be az SZTE-n

Második interaktív napjával várja az érdeklődőket a Capinfood projekt. Az izgalmas kvízjáték és molekuláris gasztronómiai kóstoló mellett a szervezők érdekes előadásokat kínáltak a hallgatók, kutatók, élelmiszer-ipari szakemberek számára az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában 2014. május 22-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az élelmiszer-ipari innováció növelését és a különböző célpiacok közötti együttműködést elősegítő nemzetközi projekt a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, a fejlesztéseket alkalmazó kis- és középvállalkozásokat, valamint az innovációs megoldásokat megálmodó kutatókat is támogatja.

 

Az élelmiszer-ipari szakmákat népszerűsítő roadshow keretében Budapest után Szegeden is megkóstolhatták az érdeklődők Keresztes Ferenc világbajnok bártender „főztjét”. A Capinfood projekt Szegedi Tudományegyetemen megrendezett interaktív bemutatóján a kóstoló és a kvízjáték mellett olyan előadások is látogathatók voltak amelyek további információval szolgáltak mind a projektről, mind pedig a jövőre induló európai uniós keretprogram, a H2020 által tartalmazott fejlesztési lehetőségekről.

 

Az augusztusban záruló projekt, a Capinfood lényege, hogy támogassa, elősegítse a (például a molekuláris gasztronómiához hasonló) élelmiszer-ipari újítások piaci alkalmazását, és segítse azokat a fiatalokat, akik ennek megvalósítására kellő erőt éreznek magukban. Az élelmiszer innovációjának előfeltétele, hogy a fejlesztések megálmodói és a megoldásokat alkalmazó piaci szereplők találkozzanak, majd együttműködjenek egymással, előmozdítva ezzel a modernebb, egészségesebb táplálkozást támogató technológiák alkalmazását.

 

A projektet Magyarország vezető alkalmazott kutatóintézet-hálózata, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. vezeti. Az alkalmazott kutatás területén széles körű tapasztalattal rendelkező intézet gasztroshow-ján izgalmas kvízjátékkal, molekuláris gasztronómiai kóstolóval és érdekes előadásokkal várta a Capinfood projekt célkitűzései iránt érdeklődő hallgatókat, kutatókat, élelmiszer-ipari szakembereket.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • december 9. 08:00 - 20. 23:59
  • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
  • 2020. január 8.
    17:00 - 18:30
    Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.