Bezár

Hírarchívum

levendulakep_kiemelt

Levendula Napok az SZTE Füvészkertben

Levendula Napok az SZTE Füvészkertben

2014. június 23.
7 perc

Az első szegedi Levendula Napokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és az SZTE Kulturális Irodája szervezi. 2014. június 28-án és 29-én az újszegedi Füvészkertben minden a levenduláról szól.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyik legkedveltebb gyógynövény a levendula. A Földközi-tenger mediterrán térségben őshonos levendula nemzetségébe 48 faj tartozik. A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének úgynevezett kolostorkertjében a 7 legismertebb levendulafajtát mutatják be a közönségnek – például színváltozat szerint az úgynevezett levendulakéktől kezdve a pink színűn át egészen a fehérig. Levendula-gyűjteményét és az illatos növényhez kötődő értékeket mutatja be a dél-alföldi térség első, 2014. június 28-29. közötti Levendula fesztiválja – tudtuk meg Németh Anikótól, az SZTE Füvészkert igazgatójától.

Az első szegedi Levendula Napokat az SZTE Füvészkertje és az SZTE Kulturális Iroda szervezi. A dél-alföldi térség egyetlen levendula fesztiváljának az újszegedi egyetemi Hortus Botanicus (Szeged, Lövölde út 42.) ad otthont. A programokra 2014. június 28-án (szombaton) és 29-én (vasárnap) 9-18 óra között hívják és várják a természet és az egyetemi Füvészkerti szépségeire, a levendula fölhasználási lehetőségeire, a gyógynövény ihlette irodalmi és zenei alkotásokra kíváncsi érdeklődőket.


„Minden korosztály számára színvonalas és színes kulturális programokat kínálunk” – mondta Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője. Koncertekkel, növénybemutatóval és vásárral, kézműves termékekkel, gasztronómiai ínyencségekkel várják a levendula szerelmeseit és az érdeklődőket. A Füvészkertben piknikező családok számára is remek kikapcsolódást és töltekezést ígérnek a levendulás programok. Akár az egész hétvégi szabadidőt is kitöltheti az újszegedi Füvészkertbeli rendezvény, hiszen a Levendula Napok gazdag programkínálata mellett a Hortus Botanicus Universitatis Szegediensis minden látványossága megcsodálható most is.


*


Az SZTE Füvészkertje és az SZTE Kulturális Irodája közös levendula napjainak programja itt elérhető:


Kik és hogyan járulnak hozzá az első szegedi Levendula Napok programjaihoz? Ízelítőnek néhány példa a programokból:



2014. Június 28. szombat,

10.00 Nyitni-kék! Mazila kiállításának megnyitója: A kiállítást megnyitja: Vízhúzó Zílió „műpártoló”, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola 2. b osztályos tanulója. A levendulás tárlaton bemutatkozó Mazila Szegeden élő alkotó, főként olajfestékkel dolgozik és hangulatos, félig-meddig elvonatkoztatott tájképeket, valamint non-figuratív alkotásokat fest. A Füvészkertben most látható tárlata a 12. önálló kiállítása. Az alkalomhoz illően ezúttal a virágok, tájak és levendulák ihlette munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás (a Füvészkert nyitva tartási idejében) 2014. július 20-ig látogatható.

A levendulás kiállításra szóló meghívó mazila_meghivo_fuveszkert


10.30 „Legjobban vágyom a mézízű sorsra” I. rész: Az SZTE Füvészkert és az SZTE Kulturális Iroda közös akrosztichon verspályázatára érkezett művekből a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) állított össze zenés, verses játékot. A szereplők: Spitzer Jenő, Péterffy Andrea, Hadzsy János, Lipták László, Jeney Luca, Bartók Gary, rendezőasszisztens: Kondor Alexandra, rendezte: Varga Norbert.

11.30 A Vetegető együttes koncertje: A Vetegető együttes 2013-ban alakult, és egyből III. helyezést ért el az SZTE Egyetemi Zenei Versenyen népzene kategóriában. Elsősorban magyar népzenét játszanak. Fontos az együttes számára, hogy „csak tiszta forrásból” táplálkozzanak, valamint, hogy archív felvételeken tárolt dalokat is megelevenítsenek előadásaikon. Élve az alkotói szabadsággal, a népdalokat és a népzenét olykor saját hangszerelésben, feldolgozásban adják elő. A zenekar tagjai: Barta Csilla Zsuzsanna (gardon), Fábián Móni (ének), Haskó János (ének, koboz, furulya).

14.00 „Legjobban vágyom a mézízű sorsra” II. rész: Az akrosztichon pályázatra érkezett pályaművekből a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) zenés, verses játékának második része. Szereplők: Spitzer Jenő, Péterffy Andrea, Hadzsy János, Lipták László, Jeney Luca, Bartók Gary, rendezőasszisztens: Kondor Alexandra, rendezte: Varga Norbert.

15.00 „Levendula száll az éjen át…”: A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek műsora. Közreműködnek: Vajda Júlia, Csorba Kata, Andrejcsik István, Pataki Ferenc, zongorán kísér: Pál Tamás. Levendula száll az éjen át… hangzik majd fel Ábrahám Pál gyönyörű melódiája. Sanzon, kuplé, dalocska, ki ne ismerne legalább egy tucatnyit?! Czeglédy Gyula, Ságody Otmár, Pártos Jenő, Reményi Ede száz évvel ezelőtti kupléiból válogatnak, majd Márkus Alfréd, Hegedűs Tamás, Dékán Frigyes, Seress Rezső, Walter László, Buday Dénes dalait hallhatják a levendula Napok látogatói. Kihagyhatatlanok a Szegeden született Zerkovitz Béla, a magyar kuplé megteremtőjének szerzeményei. Erdélyi Mihály dalokat is énekelnek, és természetesen elhangzik néhány dal a nagy operettszerzőktől is: Szirmai, Huszka, Kálmán, Fényes és a címadó dal Ábrahámtól.

 

2014. július 29. vasárnap,


11.00 Puff Ancsi kalandjai: Gubás Gabi és Pálfy Zsolt Biomese-koncertje kicsiknek és nagyoknak. Szereplők: Gubás Gabi (ének), Pálfy Zsolt (ének, gitár), Bata István (ének, basszusgitár), Ölvedi Gábor (ütőhangszerek). A történetről annyit, hogy Puff Ancsi egy reggel arra ébred az ágyacskájában, hogy neki születésnapja van. Pontosan hét és fél éves! Ho-Ho-Ho-Ho!!! Ezt bizony meg kell ünnepelnie! Rohan is kedves virágjához, a levendulához, hogy mondjon neki egy szülinapi mesét. Azután legjobb barátjához, Kuka Apóhoz siet, hogy segítsen neki elkészíteni a legfinomabb falatokat. A mese-koncerten végigkísérhetik a nézők Ancsit, hogyan sürög-forog egész nap… Története által egy olyan zenés csodavilágba csöppenhetünk bele, ahol zöldségek és gyümölcsök elevenednek meg… Gubás Gabi és zenésztársai célja a gyerekeket egészséges táplálkozásra, életmódra nevelni a mese, a dal, a zene segítségével.

14.00 - 17.00 „Népzenei Mini Fesztivál”, azaz:

14.00 A Darida koncertje: A Darida énekduó 2012-ben alakult, a szegedi Piarista Mester Tanoda növendékeiből. Névválasztásuk is tükrözi repertoárjukat. Főleg a Balkán zenéivel foglalkoznak, emellett természetesen híven ápolják hazájuk és a Kárpát-medence kisebbségeinek zenéjét is. Számos versenyen vettek részt sikerrel, többek között az Új Élő Népzene 19. lemezfelvételére nyertek lehetőséget. 2012-ben és 2013-ban is megnyerték az Egyetemi Zenei Versenyt, népzene kategóriában. A duó tagjai: Kopasz Zsófia (ének, dob, csörgők), Jankov Gyöngyvér (ének, koboz, tambura, saz).

14.45 Garamvölgyi Anett és Lengyel Zsolt koncertje: Garamvölgyi Anett és Lengyel Zsolt életében a népzene már a gyermekkortól meghatározó szerepet játszik. Habár egymástól távolról indultak el, s a legkülönfélébb utakat járták be, a zene ereje mégis összehozta őket. Különbözőségüknek hála a muzsikálásban és az életben egyaránt kiegészítik egymást. Többféle hangszeres felállással, más és más népzenei dialektusterületek kincseiből készítenek összeállításokat. Hangszereik (citera, tambura, hegedű, koboz, kaval, doromb és persze az elmaradhatatlan énekhang) elkalauzolnak bennünket a Dunántúlon, az Alföldön és Erdélyen át egészen Moldváig.

15.30 Tari Dorottya és Szűcs Bálint koncertje: Tari Dorottya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója népi ének szakos, Szűcs Bálint az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar harmadéves jogász és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója, emellett elhivatott népzenész. Az előadók a magyar népzene hagyományhű megszólaltatását tartják fontosnak, melyet fiatalos lendülettel tesznek a mai kor hallgatósága számára is élvezetessé. Műsorukban a magyar népzene több tájegységének a bemutatására is törekednek, olyan hangszereket szólaltatnak meg az ének kíséreteként, mint a koboz, a gardon vagy a tambura.

16.15 A Zűrös banda koncertje: A Zűrös Banda 2013-ban alakult azzal a céllal, hogy a modern balkáni zenét népszerűsítse a magyar és a nemzetközi színpadokon. A zenekar tagjait az ország elismert balkán, folk és jazz zenészei alkotják, akik számos hazai zenekarban szerepelnek. A Zűrös Banda megalakulásában nagy szerepet játszott a közös rajongás a modern balkáni zenéért. Ez az egység jellemző a zenéjük hangzásvilágára is, amelyben tradicionális balkán dallamok szövődnek egybe a saját szerzeményekkel. Ez a zene nem ismer határokat, teljesen átszövi a balkánra jellemző energikus életerő, amely átszárnyal a földrajzi határokon. Így jelennek meg magyar népzenei dallamok is a zenekar műsorában, ötvözve a balkáni hangzásvilággal. A zenekar célja a balkán zene hiteles és egyben sajátos tolmácsolása. A zenekar tagjai: Básits Branka (ének), Bede Péter (szaxofon), Boros Attila (basszusgitár), Kertész Ákos (dob), Varga Kornél (gitár).


Jegyárak és bővebb információ: www.szegedilevendula.hu


Az első szegedi Levendula Napokról szóló programajánló itt olvasható:

Levendulanapok_Szuperinfo

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek