SZTE Info

Szakmai konferenciát tartottak az új földtörvényi szabályozások jegyében

„Új földjogi szabályozások” címmel rendezte meg az SZTE ÁJTK Továbbképzési Intézete első szakmai konferenciáját, melyen az aktuális jogi kérdésekről tartottak előadásokat a kar Tisza Lajos körúti épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2014. május 1-jén hatályba lépett földtörvény normatív szabályozásai között kínált eligazodást az a szakmai konferencia, amelyet 2014. június 28-án tartottak az SZTE Állam-és Jogtudományi Karon. A rendezvényt Hajdú József, a kar dékánja nyitotta meg. – Szent-Györgyi Albert annak idején úgy gondolta, a szegedi Egyetem küldetése az, hogy az Alföld szellemi központjává váljon. Ebben a szellemiségben döntöttünk úgy, hogy a jogi kar nyissa meg a kapuit a nagyközönség előtt, és ne elefántcsonttoronyként működjön – jelentette ki utalva arra, hogy a Továbbképzési Intézet is ezt a nemes célt szolgálja. Mint elmondta, mind a kari vezetés, mind a szervezők fontosnak tartják, hogy az új Továbbképzési Intézet programkínálata az aktualitásokra koncentráljon, továbbá reagáljon arra, hogy az érdeklődő szakemberek milyen témákra kíváncsiak. – A jogszabályok területe világa igen gyorsan változik, így a továbbképzés területen kiemelt fontosságú – fogalmazott Szabó Éva, a konferencia szervezője. – Célunk, hogy legújabb információkat rendkívüli alapossággal összegyűjtve, azokat rendszerezve és feldolgozva ki tudjuk szolgálni a piac hatékonyságra törekvő igényét. A naprakészség ugyanis ezen a területen rendkívül sok időt emészthet fel, ezért arra törekszünk, hogy rövid idő alatt a lehető legtöbb információt nyújtsuk.

A nap folyamán a nemrég megváltoztatott földjogi szabályozások ismertetése és értelmezése zajlott. A jelenlévők Bobvos Pál tanszékvezető egyetemi docens és Hegyes Péter tanársegéd előadásaiban ízelítőt kaphattak többek között abból, hogy miként szabályozzák majd az elkövetkezendőkben a földhasználatot, az ingatlan-nyilvántartást és a földtulajdon szerzését. Az előadások között kérdésekre is volt lehetőség, és az élénk érdeklődés jól mutatta a témafelvetés létjogosultságát. – Nem minden meghívott vendégünk jogász – jegyezte meg Szabó Éva a Továbbképzési Intézet célcsoportja kapcsán. – Egyre többeknek kell eligazodni a jog területén, éppen ezért örömmel vesszük, ha a végzett jogászok mellett a jogi ügyintézés területén dolgozóknak is minél szélesebb körben nyújthatunk segítséget abban, hogy hivatali feladataik elvégzésében magabiztosabban mozogjanak. A rendezvényeinken megszerzett naprakész tudás mellett fontosnak tartjuk a kapcsolati tőke erősítésében rejlő lehetőségeket is. Szakmai konferenciáinkra érkező vendégeink a jog ugyanazon területén, de különböző hivatalokban dolgoznak. Az itt születő új személyes kapcsolataik segíthetik őket napi feladataik gördülékenyebb ellátásban is.

A Továbbképzési Intézet tervei szerint ezen konferencia sikere után a programok hamarosan folytatódnak. A rendezők bíznak abban, hogy folyamatosan megújuló kínálatot nyújtva a jogi kar társalgóját rendszeresen meg tudják majd tölteni érdeklődőkkel, ezzel is hozzájárulva a Szent-Györgyi Albert által megfogalmazott gondolathoz, hogy az egyetem – kapuit a szélesebb körök felé is kitárva – az Alföld szellemi központjává válhasson.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.