Bezár

Hírarchívum

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Színház, fesztiválok és egyetemi bulik

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Színház, fesztiválok és egyetemi bulik

2014. január 28.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2014. február 8-án nyílt napra várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.). A továbbtanulásról szóló cikksorozatunk alábbi részében bemutatjuk, hogy milyen kulturális programokkal, szórakozási lehetőségekkel várja az SZTE és Szeged város az ide érkező fiatalokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az egyetemi rendezvények mellett számos más városi program és kikapcsolódási lehetőség közül választhatnak. A Szegedi Nemzeti Színház és a Kisszínház profi és amatőr színészei többek között könnyű komédiákkal, operettekkel, szórakoztató musicalekkel várják a látogatókat. Az egyetemi hallgatók amellett, hogy kedvezményes diákbelépőt és Universtias-bérletet válthatnak a színházi előadásokra, részt vehetnek a színházi nyílt napján is, mely során betekinthetnek a színpad mögött zajló kulisszatitkokba. Kortárs, amatőr társulatoknak ad otthont a Szegedi Pinceszínház, mely kisebb kamaradarabokkal csábítja a nézőket, míg a tánc kedvelőinek a Szegedi Kortárs Balett előadásai nyújtanak kikapcsolódást. Igazi kuriózumnak számító produkciókat kínál az egyetemistáknak a MASZK Egyesület is, mely a Régi Zsinagógában fogadja a hazai és külföldi vendégeket, segíti az innovatív és kísérletező alkotó közösségek munkáját – Sorvezető nevű beavató színházi akciójával számos kedvezményt biztosítva az egyetemi hallgatóknak.

 

A napfény városa a múzeumokat kedvelőknek is számos programot kínál. A Tisza-parton álló Móra Ferenc Múzeum épületében Csontváry, Robert Capa és Rodin alkotása is megfordultak már, de a látogatók egész évben megcsodálhatják Munkácsy Honfoglalás című művét is. A város szívében található híres szecessziós épületben, a Reök-palotában kiállították már Lennon, Andy Warhol és Monroe alkotásait is, mindemellett színházi és irodalmi produkciók, tárlatok várják egész évben a látogatókat. Gazdag irodalomtörténeti és iparművészeti kiállítások fogadják a vendégeket a Fekete Házban, míg a Vármúzeum és kőtár rendezvényeknek, konferenciáknak, koncerteknek ad helyet. A magyarországi színjátszás történetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóházban. A városban gyakoriak az író-olvasó találkozók, felolvasóestek és közönségtalálkozók. Hazánkból és a környező országokból egyaránt érkeznek neves írók, költők, irodalmárok a Somogyi-könyvtárba, a Millenniumi Kávéházba vagy a Grand Caféba, ahol az egyetemhez kötődő írók, költők is bemutatkoznak.

 

Az egyetem hallgatói azonban aktív résztvevői is a város pezsgő kulturális életének. Az SZTE Kulturális Iroda nemcsak az egyetem kulturális programjait szervezi, hanem számos öntevékeny csoportot is működtet, amely megjelenési lehetőséget biztosít a tehetséges fiatal alkotók számára. A csapatok között megtalálható a 2003 óta működő Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ), mely az Alsóvárosi Kultúrházban mutatja be nagy népszerűségnek örvendő darabjait. A Szegedi Egyetemi Énekkar, valamint az Universitas Szimfonikus Zenekar szintén állandó szereplője az egyetemi életnek. Számos városi és egyetemi rendezvényen lépnek fel, de önálló koncertekkel is várják a zenebarátokat, érdeklődőket. Mindemellett rengeteg más öntevékeny csoporthoz csatlakozhatnak az egyetemisták, de bárki alapíthat új klubbot is, hiszen az SZTE amellett, hogy támogatja a hallgatókat, segíti a közösségteremtés ezen módját is. A Kulturális Iroda nagyszabású rendezvényeket is szervez az egyetemisták és a város lakói számára. Ezek közül is kiemelkedő a nagy hagyományokkal bíró Őszi Kulturális Fesztivál és az Egyetemi Tavasz programsorozat színes előadások, könnyűzenei és dzsesszkoncertek, kiállítások, filmvetítések kavalkádjával. Az SZTE kezdeményezése, a Szabadegyetem – Szeged előadás-sorozat elérhető közelségbe hozza a különböző tudományos és közéleti témákat. Az érdeklődők az irodalomtól kezdve a valláson át a fizika, a csillagászat, az orvostudomány vagy épp a nanotechnológiai rejtelmeibe nyerhetnek betekintést. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság által megrendezett Tudósklub nevű sorozatban szintén neves előadók tartanak előadásokat. Ezen túl a városban rendszeresen meghirdeti estjeit Közéleti Kávéház is, mely az aktuális társadalmi kérdések mellett történeti, művészeti és tudományos kérdésekkel is várja az érdeklődőket.

 

Szeged híres fesztiválvárosként él a köztudatban, így a rengeteg kulturális program mellett a bor, a sör, a halászlé és a grillételek kedvelői is találnak magunknak szórakozási lehetőséget. A tavaly XIX. alkalommal megrendezett Szegedi Borfesztivál a város főterén fogadta vendégeit, számos borásszal, lacipecsenyével, kürtöskaláccsal és koncertekkel. A Szegedi Sörfesztivál egy másik közkedvelt program, mely során különböző táncelőadások és koncertek szórakoztatják a résztvevőket. Szintén nagy hagyományra tekint vissza a grillfesztivál, melynek rendszerint az újszegedi Erzsébet-liget ad helyet. A koncertek és táncos előadások mellett a remek ételek ízvilágát is élvezhetik a fesztivál résztvevői. A tavaly megrendezett XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál folklórműsorokkal és kirakodóvásárral színesített programjain a halfőzés mesterei mutatják meg főzési tudásukat. A Tisza-parti nyár legnépszerűbb programja a külföldi sztárokat is vendégül látó Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), amely a hazai fesztiválszezon augusztus végi záró rendezvénye. Au ökotudatos, környezetbarát seregszemlén az ismert hazai előadók és állandó fesztiválfellépők mellett évről évre neves külföldi zenekarok koncertjeire is ellátogathatunk. A színház kedvelőinek nyújt remek lehetőséget a Szegedi Szabadtéri Játékok, mely csillagtetős lelátója színvonalas előadásokkal várja a nézőközönséget. Idén többek között a Háry János, a Csárdáskirálynő és a szenzációnak számító Mamma Mia szórakoztatja a nagyérdeműt.

 

A kevésbé mozgalmas estékhez jó programot kínálnak a városban működő mozik. Szeged legrégebbi mozija, a Belvárosi mozi filmpalotának épült, és filmvetítések mellett közönségtalálkozókat, irodalmi és zenés esteket, tudományos előadásokat is szervez. A vele szomszédos Grand Café vetítőtermében a kulturális rendezvények, szakestek, közönségtalálkozók, koncertek mellett hazai és külföldi művészfilmeket vetítenek, természetesen hallgatóbarát áron. A Szeged Plázában működő Cinema City a bevásárlóközpontoktól megszokott legújabb műsorkínálattal és 3D-s filmekkel várja a közönséget. Az éjszakai életet habzsoló fiatalokat hétköznap kari bulik és szakos rendezvények várják. A legegyetemibbnek tartott JATE Klub a Rektori Hivatal épületének alagsorában várja a bulizni vágyó egyetemistákat. A klub a szorgalmi időszakban szinte a hét minden napján hallgatóbarát akciókkal hangolódik az éjszakára. Emellett a JUGYU és a Retro Klub kínál színes zenei palettát és állandó italakciókat a kikapcsolódni vágyóknak.

 

Szegeden nincs hiány menzából, gyors- és hagyományos étteremből, hamburgeresből és pizzázóból sem. A belvárosban számtalan étkezde várja diákkedvezménnyel az egyetemistákat. A Diáktanyán, a SZOTE Ételbárban, a Nagyáruházi menüs étteremben vagy a Béke Tanszéken nyolcszáz és ezer forint között három-négyféle menüből is válogathatunk. Aki csak valamit gyorsan bekapna, annak az Aradi téri Budi Büfét, a Boci Tejivót, illetve a TIK környékén található szendvicsbárokat, pékségeket ajánljuk. Az egyetemi épületek vonzáskörzetében számos kávézó, teaház, bor- és sörpatika, valamint kocsma várja a tanulás fáradalmait kipihenőket.

 

Azok is megtalálják a legjobb programokat, akik a tanulás és szórakozás mellett egy kis kikapcsolódásra, pihenésre vágynak. A Tisza túlpartján fekvő Újszeged kertvárosi hangulattal és hatalmas zöldterülettel, Erzsébet-ligettel és sportuszodával várja a pihenni vágyókat. A természet kedvelői kedvezményes belépőjeggyel látogathatják az újszegedi SZTE Füvészkertet, valamint a Szegedi Vadasparkot is, de a csillagászat szerelmeseinek is akadnak érdekes programok az SZTE Csillagvizsgálóban. Szeged környékén további magyarországi és határon túli kirándulóhelyeket találunk, ellátogathatunk a közeli Ópusztaszerre, ahol a híres Feszty-körképet csodálhatjuk meg, de a közeli Mórahalom is színes programokkal várja az érdeklődőket. Egész hétvégés programokat kínál a szerbiai Palicsi-tó és környéke, valamint Szabadka, mely a vajdasági magyarok szellemi és kulturális központja.

 

A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában.

 

Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ az alábbi linken olvasható. Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: http://www.u-szeged.hu/felveteli

 

Korábban írtuk:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tanulj idegen nyelveket az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek