SZTE Info

Látogatás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Közép-Európa legnagyobb egyetemi könyvtárába, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kunó Könyvtárába látogattunk, ahol a nyilvános olvasótermek és különgyűjtemények mellett betekintést nyertünk a bibliotéka zárt raktáraiba is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetemi könyvtár az 1920-as években a Dugonics téri épület két helyiségében kapott helyet, s induló állománya néhány nagykönyvtár fölös példányaiból állt. A hatvanas években azonban jelentősen megnőtt a külföldi könyv- és folyóirat beszerzések aránya, és kibővült a könyvtár szolgáltatásainak köre is. A könyvtár 2004 óta a József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületében, 15 ezer négyzetméteren működik.

 

A földszinti általános tájékoztatóban nemcsak információ kapható a könyvtár szolgáltatásairól, hanem a magyar és idegen nyelvű általános tartalmú lexikonokat és enciklopédiákat is használhatják az olvasók. Az általános folyóirat-olvasó hírlap- és folyóirat-állományát a beiratkozott egyetemi olvasókon kívül napi látogatói kártyával bárki használhatja csakúgy, mint a teljes könyvtári állományt. Öt szakolvasóteremben 350 ezer kötet áll a látogatók rendelkezésére, a szabad polcon elhelyezett dokumentumokat tudományterületek szerint különböző emeleteken gyűjtik, és különböző színnel jelölik. Az első emeleten a sárga színnel jelölt általános és társadalomtudományi olvasó, a második emeleten a zöld színnel jelölt történettudományi olvasóterem várja a látogatókat. A barna színnel jelölt nyelvészeti és irodalmi dokumentumokat a harmadik emeleten, míg a kék és lila színnel jelölt, természet- és élettudományhoz kapcsolódó anyagokat a negyedik emeleten találjuk. Az olvasótermek elrendezését tekintve elöl a könyveket, míg a termek végében a folyóiratokat gyűjtik – tudtuk meg Szabó Gilinger Esztertől, a könyvtár munkatársától.

 

A könyvtár 11 különgyűjteménye valódi ritkaságokat, unikális példányokat kínál az olvasóknak. Egyetemi Gyűjtemény, Európai Dokumentációs Központ, Hadtörténeti Gyűjtemény, Hispanisztika Gyűjtemény, Hungarika Gyűjtemény, Kanada Gyűjtemény, Keleti Gyűjtemény, Osztrák könyvtár, Régi Könyvek Tára, Társadalomelméleti Gyűjtemény, valamint Zenei Gyűjtemény és Médiatéka teszi teljessé a könyvtári állományt. Varga Andrástól, a Régi Könyvek Tárának munkatársától azt is megtudtuk, hogy a különlegességnek számító 15 ősnyomtatvány mellett az 1698-ban készült, első nyomtatott szakácskönyvet is itt őrzik. A különgyűjteményekben és az olvasótermekben található szabadpolcos dokumentumok mellett a könyvtári állomány részét képzi 45 ezer e-dokumentum, másfél millió oldalnyi digitalizált tartalom, 1500 audiovizuális dokumentum és 9500 zenei kotta is.

A szabadpolcon elhelyezett anyagok mellett másfél millió dokumentumot őriznek hagyományos raktárakban és a tömörraktárban, ahol mozgatható polcrendszer könnyíti meg a munkát. A gyors raktári kiszolgálás kulcsa, hogy a látogatók raktári kéréseiket egy számítógépes rendszer segítségével közvetlenül a raktárba küldhetik, így a kéréseket egy óra alatt teljesíteni tudják – árulta el Sümeginé Lehotai Edit könyvtáros, aki hozzátette, hogy a 27581 érvényes tagsággal rendelkező olvasó mellett a napi látogatói kártyával érkező vendégek is használhatják a raktári állományt.

 

A kölcsönzés mellett két szinten közel 300 számítógép és a könyvtár teljes területen működő wifihálózat is segíti az egyetemi hallgatók és oktatók munkáját. A kutatás, információgyűjtés és tanulás mellett a könyvtár a pihenésnek és kikapcsolódásnak is helyet biztosít. A minden évben megrendezendő Könyvtári Éjszaka mellett kiállítások, filmvetítések, előadások, beszélgetések, vetélkedők és egyéb programok várják az olvasókat. A bibliotéka megismertetése céljából csoportos könyvtárbemutatókat is tartanak az érdeklődőknek hétfői napokon 13 és 15 órakor. A fél-, egy- és másfél órás könyvtártúrákra az intézmény honlapján bárki jelentkezhet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja