Bezár

Hírarchívum

egyetemi_dijatado-141203-kiemelt

A legtehetségesebbeket díjazták a Szegedi Tudományegyetemen

A legtehetségesebbeket díjazták a Szegedi Tudományegyetemen

2014. december 04.
8 perc

Az SZTE hallgatói díjkiosztó gáláján átadták az Egyetemi Zenei Verseny, az Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny, a Novellapályázat, a Jó tanuló, Jó sportoló Verseny, valamint az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány elismeréseit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói nemcsak a tudományok terén jeleskednek, hanem kulturális és sporttevékenységük is kiemelkedő. Éppen ezért az egyetem Kulturális Irodája minden év decemberében megrendezi azt a díjkiosztó ünnepséget, amelyen az arra érdemes hallgatókat jutalmazzák. Ezen az ünnepségen adják át az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány különdíjait is. A 2014. december 3-án rendezett, 2014-es hallgatói díjkiosztó gálát, amely már a 23. volt a sorban, az 1925-ben alapított Szegedi Egyetemi Énekkar nyitotta meg produkciójával. Ezt követően Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora mondott ünnepi beszédet.

 

Hangsúlyozta, nagyon reméli, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatói nemcsak diplomások lesznek, hanem értelmiségiek is. Ahhoz, hogy valaki értelmiségi legyen, a legegyszerűbb út azon keresztül vezet, hogy olyan valamiben is jeleskedjen, ami nem feltétlenül tartozik a közvetlen szakterületei közé. Ezért örülök annak, hogy most sokféle művészeti, kulturális és sporttevékenységért tudunk díjakat átadni. Emellett most azokat is díjazzuk, akik jobban kapcsolódnak a szakmához: ők a Sófi-ösztöndíj díjazottjai. Az önmagában szép és jó, ha valaki végzi és elvégzi az egyetemet, de nagyon örülök, ha sok olyan hallgatónk van, akik ezen túlmenően más területen is alkotnak, és másban is kipróbálják magukat – fogalmazott a rektor.

 

Az ünnepi beszédet követően az idei díszvendég, Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt-díjas operaénekese Szabó Gábor akadémikussal, az egyetem rektorával adta át az elismeréseket.

 

Tehetseges_dijatado_RH_2014._december_3._EZS
A legtehetségesebbeket díjazták a Szegedi Tudományegyetemen - GALÉRIA


Díjazottak 2014/15-ös tanév I. félév

 

Az SZTE Kulturális Iroda által kiírt előadói versenyek és alkotói pályázatok

 


Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny

 

A zsűri tagjai: Szabó Gabi színművésznő, a zsűri elnöke (Szegedi Nemzeti Színház), Borovics Tamás színművész (Szegedi Nemzeti Színház), Beslin Anita szerkesztő-műsorvezető (MR), Tajti Gabriella irodavezető (SZTE Kulturális Iroda)

 

  1. Korsós Brigitta (BTK II. informatikus könyvtáros)
  2. Németh György Attila (ÁJTK III. jogász)
  3. Szondi Tamás (BTK I. történelem – etika tanárképzés)

 

Jutalom: Spitzer Jenő (ÁJTK III. jogász) és Ficzere Ágnes (ÁOK II. általános orvos)

 


Egyetemi Zenei Verseny

 

A zsűri tagjai: Száz Krisztina zenei referens (Szeged M. J. V. Önkormányzata), Németh Miklós (Fool Moon), Klebniczki György zongoraművész (SZTE ZMK), Varga Kornél gitáros, zeneszerző, népzenész (Fabula Rasa, Zűrös Banda), a zsűri elnöke Katona Judit igazgató (Király-Kőnig Péter Zeneiskola)

 

Komolyzene

  1. Borbás Johanna fuvola (ÁOK általános orvos III.)
  2. Trombitás Emese klarinét (BTK germanisztika I.)

II. Jaics György József blockflöte (kémia III.)

  1. Schindler Regina zongora (FOK I.)

Jutalom: Bindics Blanka (ÁOK I.) fuvola, Borbás Johanna (ÁOK III.) fuvola

 

Népzene

  1. MI4EN énekegyüttes

Juhász Kata (JGYPK II. óvodapedagógus), Kemenes Nóra Anikó (BTK III. magyar), Fábi Judit (JGYPK III. ének-zene), Gellér Alíz (JGYPK III. ének-zene)

 

Könnyűzene

  • I. Szondi Tamás (BTK I. történelem – etika tanár)

 


Hazatérés Novellapályázat

 

A zsűri tagjai: Annus Gábor szerkesztő, irodavezető (Tiszatáj, JGYPK Kommunikációs Iroda), Bene Zoltán író, szerkesztő, Egyed Erika kulturális szervező

 

  1. Bálint Melinda (ÁJTK társadalombiztosítási igazgatás I.)
  2. Seregély Orsolya (BTK szabad bölcsészet – vallástudomány III.)
  3. Balogh Gyula (BTK magyar I. MA)

 

 


„Határnyitás” Egyetemi Képzőművészeti pályázat

 

  1. Mucsi Mercédesz (SZTE JGYPK képi-ábrázolás BA I. évf.)
  2. Balogh Gyula (SZTE BTK magyar MA I. évf.)
  3. Jancsik Denise Anikó (SZTE JGYPK tanító I. évf.)

 


„Határnyitás” Egyetemi Esszépályázat

 

  1. Dobos Bence (SZTE BTK etika-történelem osztatlan II. évfolyam)

A díjazottak pénzjutalomban részesültek és rektori oklevelet kaptak.

 


Jó tanuló, jó sportoló díjak:

 

Az ünnepi gálán díjazták azokat a hallgatókat, akik kiváló tanulmányi eredményük mellett a sportban is jelentős sikereket értek el.

 

Nők:

 

I. Köteles Mária (ETSZK ápoló és betegellátás-ápoló szakirány)

Sportág: Erőemelő, nemzeti válogatott

Legjobb eredmény: Junior Európa bajnokság 1. hely, Felnőtt Magyar Bajnokság 1. hely

Edzője: Ducsai Géza

 

II. Bogdán Annabella (BTK vizuális kultúratudomány)

Sportág: Atlétika – Gerelyhajító, nemzeti válogatott

Legjobb eredmény: Felnőtt Magyar Bajnokság 1. hely, Junior Magyar Bajnokság 1. hely

Edzője: Eperjesi László

 

III. Lóczi Eszter (GTK pénzügy és számvitel)

Sportág: Atlétika – Sprinter, junior válogatott

Legjobb eredmény: 100 m Junior Magyar Bajnokság 2. hely, 4x100m váltófutás MEFOB 2. hely

Edzője: Kelemen Béla

 

Férfiak:

 

I. Seres Imre Bence (TTIK fizika)

Sportág: Atlétika

Legjobb eredmény: 4x400 m váltófutás 3. hely, Szarvasűzők 1. hely

Edzője: Győri Ferenc

 

II. Beghdadi Younes (FOK)

Sportág: Atlétika

Legjobb eredmény: 110 m gátfutás MEFOB 2. hely , 110 m gátfutás Utánpótlás Országos Bajnokság 3. hely

Edzője: Urbanikné Rosza Mária

 

III. Varga Dávid (JGYPK testnevelő-edző)

Sportág: Cselgáncs

Legjobb eredmény: MEFOB 3. hely

Edzője: Pfeffer Árpád

 

Azok a hallgatók is oklevél-elismerésben részesültek, akik hazánkat képviselték különböző világversenyeken, és ott szép sikereket értek el.

 

Kárász Anna (a GTK hallgatója) kajakos, a brandenburgi Kajak-kenu Európa-bajnokságon aranyérmet nyert a kajak négyes tagjaként az 500 m-es versenyszámban és ezüstérmet kajak kettes 200 m-es távon. U23 Gyorsasági Világbajnokságon, Szegeden a kajak egyes 200 m-es távon és kajak egyes 500 m-es távon győztes lett. Edzője: Kovács László.

 

Márton Anita (a JGYPK végzős hallgatója) súlylökőnő a 22. Atlétikai Európa Bajnokságon Zürichben 19,04 m-es lökésével III. helyezett lett. Edzője: Eperjesi László.

 

Nagy Péter (az ÁJTK végzős hallgatója) súlyemelő a + 105 kg súlycsoportban 407 kg teljesítésével a XI. helyet szerezte meg a kazasztháni Almatiban a vb-n. Edzője: Ördögh István.

 

Horváth Alexandra (a JGYPK hallgatója) kajakos, az Egyetemi-Főiskolai Világbajnokságon Minszkben kajak négyes tagjaként a 200 m-es és kajak négyes 500 m-es távokon ezüstérmet nyert, kajak egyes 500 m-es távon IV. helyezett lett. Edzői: Csamangó Attila és Kovács László.

 

Fekete Martin (az MK hallgatója), Tóth Attila Tas (az ÁJTK hallgatója) kajakosok, az Egyetemi-Főiskolai Világbajnokságon Minszkben a kajak négyes tagjaként az 500 m-es távon IV., kajak kettesben 1000 m-en V. helyezettek lettek. Edzőjük: Csamangó Attila.

 

Matyasovszki Dániel (a JGYPK hallgatója) könnyűsúlyú egypár evezős az Egyetemi-Főiskolai Világbajnokságon a franciaországi Gravelines-ben ezüstérmet nyert. Edzője: Szierer János.

 

Pozsár Bence (a GTK hallgatója), Tari János (az MK hallgatója) az evezős nyolcas tagjaként az Egyetemi-Főiskolai Világbajnokságon a franciaországi Gravelines-ben a VIII. helyet szerezték meg.Edzőjük: Szierer János.

 

Bálint Sára (a TTIK hallgatója) könnyűsúlyú kétpárevezős tagjaként az Egyetemi Főiskolai Világbajnokságon a franciaországi Gravelines-ben a XI. helyet szerezte meg. Edzője: Szierer János.

 

Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány különdíjait – illetve néhány egyéb díjat – is a Szegedi Tudományegyetem hallgatói díjkiosztó ünnepségén adták át.

 

Ez alkalommal kapta meg különdíját mások mellett Kecsenovity Egon vegyészhallgató, akinek három kutatási témaköre a szén nanostruktúrákhoz és a szén nanocsövekhez köthető. A vajdasági fiatalember számos kimagasló eredményt ért már el, például a Hőlégmotoros napkollektor rendszer című munkájával 3. lett Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyén, majd Londonban képviselte Magyarországot. Sokoldalú tehetségét egy animációs kisjátékfilm, a Kicsi Klájd és a Nagyvilág elkészítése is jelzi. Szintén ezen az ünnepségen vette át Sófi-ösztöndíját Kocsis Kitti biológushallgató is. A doktorandusz patkányagyszeletek vizsgálatából következtet arra, hogyan lehet enyhíteni az agyérelzáródás következményeit. Kovács Kitti már középiskolásként tudta, hogy az idegrendszert érintő betegségek vizsgálatával szeretne foglalkozni.

 


A díjazottak névsora:

 

1. Bali Krisztina, az SZTE Sófi Alapítvány kiemelt kuratóriumi díjasa - SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) I. MSc Vegyészhallgató. Tudományos tevékenység helye: SZTE TTIK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék. Témavezető: Dr. Enyedy Éva Anna egyetemi adjunktus.

 

2. Jagodics Balázs, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa - SZTE Bölcsészettudományi Kar (BTK) II. MA Pszichológia szakos hallgató. Tudományos tevékenység helye: SZTE BTK Pszichológiai Intézet. Témavezető: Dr. Szabó Éva egyetemi docens.

 

3. Kecsenovity Egon, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa - SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) I. MSc Vegyészhallgató. Tudományos tevékenység helye: SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék. Témavezető: Prof. Dr. Hernádi Klára egyetemi tanár.

 

4. Knapp Levente, az SZTE Sófi Alapítvány Biológia Doktori Iskola kategória II. díjasa - SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) III. PhD hallgató Biológia Doktori Iskola. Tudományos tevékenység helye: SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék. Témavezető: Dr. Farkas Tamás egyetemi docens.

 

5. Kocsis Kitti, az SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasa - SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) III. PhD hallgató Biológia Doktori Iskola. Tudományos tevékenység helye: SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék. Témavezető: Dr. Farkas Tamás egyetemi docens.

 

6. Schuszter Tamás, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa - SZTE Gazdaságtudományi Kar (GTK) I. MA Pénzügy szakos hallgató. Tudományos tevékenység helye: SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete. Témavezetők: Dr. Kiss Gábor Dávid egyetemi adjunktus, Dr. Udvari Beáta Egyetemi adjunktus.

 

Az SZTE Sófi Alapítvány 2001. január 2-án jött létre, és eddig 14 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem kiemelkedően tehetséges hallgatóit. Az alapítvány közel 14 éves működése során, egyedülálló tevékenységének köszönhetően a magyar felsőoktatás egyik legrangosabb ösztöndíját osztja ki évről évre. 2008-ban az Oktatási és Kulturális Miniszter a világhírű magyar tudósról elnevezett Kármán Tódor-díjjal ismerte el az alapítvány munkáját, amely a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés. A fiatal szegedi tehetségeket támogató tevékenységéért Sófi József megkapta a Szegedért Alapítvány Társadalmi-Állampolgári díját (2012), a Szegedi Tudományegyetemért Mecénás díjat (2007) és az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mecénás díjat (2011).

 


Elismerést kapott a 12 dühös ember is

 

A gálán elismerésben részesültek az SZTE Kulturális Iroda és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójában színpadra állított 12 dühös ember című darab szereplői és rendezői is. Forrai Miklós, Németh György Attila, Kosztolányi József, Nagy Erzsébet, Spitzer Jenő, Varga Norbert, Ragány Zoltán, Hegedűs István, Fekete Gizi, Magyarossy József, Gyorgyev Bránimír, Kiss Máté, Nyéki Tamás és Harangozó Attila rektori dicsérőoklevelet és egy DVD-t kapott.

 

SZTEinfo

Fotó: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek