Bezár

Hírarchívum

Az SZTE földrajzosai is segítik a katasztrófavédelem munkáját

Az SZTE földrajzosai is segítik a katasztrófavédelem munkáját

2014. április 22.
3 perc

Együttműködési megállapodást írt alá 2014. április 22-én a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

katasztrofavedelem megallapodas alairasEgyüttműködési szerződéssel erősítette meg eddigi, mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatát a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke. A megállapodás elsősorban az olyan térinformatikai fejlesztésekre vonatkozik, amely a lakosság védelmét és a katasztrófavédelmi műveletek még hatékonyabb végzését segíti. Az egyetem és a katasztrófavédelem hosszú távú közös munkájának első jelentős állomása az együttműködési megállapodás aláírása – hangzott el az SZTE Rektori Hivatal épületében tartott ceremónián, melyen részt vett Hernádi Klára, az SZTE TTIK dékánja, Mezősi Gábor, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, illetve Szatmári Imre Csongrád megyei katasztrófavédelmi igazgató, tűzoltó ezredes.

 

Hernádi Klára komoly előrelépésnek nevezte a kar életében ezt az együttműködést, hiszen számukra kiemelten fontos, hogy hallgatóik kapcsolatba kerüljenek a munkaerőpiaccal, leendő munkáltatóikkal, ismerjék meg azok elvárásait. A fakultás eltökélt a tekintetben, hogy ezen visszajelzések alapján korszerűsíti oktatását. Mint mondta, mind a 14 TTIK-s alapszakon hasonlóan intenzív, széles körű munkaerő-piaci kapcsolatokra törekszenek.

 

Szatmári Imre arról szólt, hogy Csongrád megye katasztrófavédelmi szempontból közepesen veszélyeztetettnek számít, ugyanakkor mindenféle veszélyforrás megtalálható itt: földgázkitermelés és -feldolgozás, kőolaj-kitermelés, vegyipari létesítmény, állattartó telepek, tűzveszélyes erdők nagy területen, több mint 12 ezer lakott tanya, jelentős részük tűzveszélyes erdő térségében. Az eredményes védekezéshez – szögezte le – hatékony térinformatikára van szükség. Úgy folytatta: a prevencióban jelentős segítséget kapnak a szegedi egyetemtől, annak (földrajz szakos) hallgatóitól. A diákok egyrészt felmérték a Csongrád megyei tűzcsaphálózatot, másrészt a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék segítséget nyújt a katasztrófavédelemnek bizonyos berendezések, informatikai eszközök (példának okáért egy a helyszíni felméréseknél hasznos, nemrég vásárolt hidrokopter) alkalmazásához. – Csongrád megyének, megyénk katasztrófavédelmének óriási szerencséje van, hogy a Szegedi Tudományegyetem tudományos kapacitására támaszkodhat. Ennek a szoros kapcsolatnak a nyertese pedig egyértelműen a lakosság lesz – jelentette ki a tűzoltó ezredes.

 

katasztrofavedelemMezősi Gábor a www.u-szeged.hu kérdésére megerősítette a Hernádi Klára által elmondottakat: a munkaerőpiac olyan fiatalokat vár, akik gyakorlati tapasztalattal, gyakorlatias tudással is rendelkeznek, a TTIK-t így nagyban segítik a katasztrófavédelem ez irányú visszajelzései, hiszen ezeknek megfelelően tudják ki- vagy átalakítani a fiatalok részére átadott tudást. A konkrét együttműködéssel kapcsolatban elárulta, bár minden megyében létezik tűzcsapkataszter, az szinte sehol sem igazán pontos, hiszen a lajstromban szereplő tűzcsapok 15-20 százalékát képtelenség megtalálni, a másik oldalon pedig 15-20 százaléknyi olyan új létesült, melyet korábban nem tettek még az adatbázis részévé. A TTIK komoly térinformatikai tudással rendelkező hallgatói felmérték, pontosan hol találhatók Csongrád megyében tűzcsapok, illetve hol vannak olyan veszélyeztetett területek, melyeket nem lehet ezekről elérni. A munka hamarosan teljesen készen lesz. Hozzáfűzte, ezenkívül is körülbelül tucatnyi, a katasztrófavédelem legégetőbb kérdéseivel – árvíz, belvíz, aszály – összefüggő, sok terepmunkát igénylő problémán dolgoznak a TTIK-s diákok.

 

SZTEinfo

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek