Bezár

Hírarchívum

tavaszi_I_hely_kolto_4_kiemelt

Megnyílt a XI. Egyetemi Tavasz, új költemények a versünnepre

Megnyílt a XI. Egyetemi Tavasz, új költemények a versünnepre

2014. április 11.
6 perc

A XI. Egyetemi Tavasz ünnepélyes megnyitóján Szabó Gábor, az SZTE rektora mondott köszöntőt, adott át díjakat. A fesztivál több mint 1 hónapja alatt 70 helyszínen 250 program várja az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vaskos programfüzetek, érdekes pályázatok és tehetséges alkotók, sok érdeklődő. Így foglalható össze a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda által szervezett fesztivál-sorozat. Az idei április és május napjait gazdagítják a XI. Egyetemi Tavasz programjai. A programfüzetben az első ajánlók dátuma: 2014. április 7., míg a záró akkord időpontja: 2014. május 22.

 

A több mint egy hónapon át tartó programsorozatot megnyitó ünnepségen, 2014. április 10-én Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora mondott köszöntőt. „A programsorozat az elmúlt tíz évben láthatóan felpezsdítette az egyetemi kulturális életet” – hangsúlyozta a rektor. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a tavaszi fesztivál bő egy hónapja alatt mintegy 70 helyszínen 250 tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, tudományos, sport és szórakoztató program várja az érdeklődőket. A rektor azt ajánlotta az érdeklődőknek, lapozzanak bele a XI. Egyetemi Tavasz programfüzetébe vagy nézzék azt meg az SZTE honlapján: www.u-szeged.hu/etavasz, mert mindannyiunk számára tartogat meglepetéseket, és a benne foglalt rendezvények sokféle kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.

 

Nőtt az egyetem korábban kiírt művészeti-alkotói pályázatainak száma, gazdagodott az alkotókedvű fiatalok számára kínált témakör is. A pályadíjat, oklevelet Szabó Gábor rektor adta át a dobogós helyezetteknek.


Tavaszi_fesztival_megnyito_2014_aprilis
Megnyílt a XI. Egyetemi Tavasz - GALÉRIA


*



A költészet napja, április 11. előestéjén hirdették ki az SZTE két verspályázatának eredményét.


Európaiság, magyarság címmel hirdetett verspályázatot az SZTE Médiacentrum, valamint a Tiszatáj Online irodalmi folyóirat, a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájával együttműködve. A Szegedi Egyetem Magazint gondozó Médiacentrum ezzel a pályázattal is emlékeztet arra, hogy az egyetemi lap hagyományaihoz tartozik, hogy a fiatal tehetségek, így a versírók számára is megjelenési fórumot kínál. A versírók olyan kérdésekre kerestek választ, mint például: Milyen magyarnak lenni Európában? Milyen európainak lenni a Kárpát-medence szívében, Magyarországon? A verspályázat a 125 éve született költő, piarista tanár és tartományfőnök Sík Sándor emléke előtt tiszteleg. A pályázatra beküldött verseket elolvasta Zalán Tibor költő, Kollár Árpád költő és Annus Gábor, a Tiszatáj folyóirat művészeti vezetője. A zsűri a következő sorrendet alakította ki: 1. Beck Tamás: Halotti beszéd, 2. Utasi Hajnalka: Jellem ereklyék, 3. Garaczi Zoltán: Shut up című művével. A verspályázat legjobbnak ítélt alkotásai megjelennek a Szegedi Tudományegyetem MédiaCentrum Hírportálján, illetve a Tiszatajonline.hu által közösen gondozott SZTEkult internetes felületen, valamint a Tiszatajonline.hu-n is.

 


Beck Tamás: Halotti beszéd

 

Látjátok, feleim, meghalt. De vajon valóban ő – e,

aki kinyitotta a gázcsapot, és lefeküdt a konyhakőre?

Tűzoltó a maszkban, szobájában ne nézz szét,

verd be inkább az ablakot! Szellőztesd ki a létezését.

Rendetlen íróasztalán látod mindazt, mi számára hiányzott:

búcsúlevelében az ismeretlen nyelvet, az otthon hagyott világot.

Az asszony a fényképen fekete – fehér, mint Kelet – Európa,

ez az archív felvétel. Tegnap mit remélhetett? Már nem tudod ma.

A gázömlés előtt a földre ejtett könyvből egy lapot kitépett,

címoldalán a feliratot nem érted: A gyertyák csonkig égnek.

Kinézel az ablakon és töprengsz. Vajon mire gondolt előtte?

Pompázik kint az őszi Szajna – part, és pont rálátsz a Sacre Coeur – re.

 

Sok költemény érkezett az akrosztichon verspályázatra. Az SZTE Kulturális Irodája pályázati fölhívásában is emlékeztetett arra, amit a Wikipedia is rögzít: „az akrosztichon (névrejtés) görög eredetű szó. Az ákros (=rendkívüli) és astíchos (=vers) szavak összekapcsolásával jött létre. Olyan költemény, melyben a versszakok (esetleg a sorok) kezdőbetűi összeolvasva egy nevet vagy valami mondást adnak ki”. E „titkos szó” most a Levendula. Ennek oka, hogy e költeményekkel ajándékozzák meg az SZTE Füvészkertben 2014. június 28-29. között megrendezendő I. Levendula Napok résztvevőit. Közel száz munkát értékelt a zsűri Szilasi László irodalomtörténész, író elnökletével. Összesen 18 hallgatót jutalmaztak ingyenes füvészkerti belépővel, s további háromnak ítéltek oklevelet: Szvoboda Zoltán Mihálynak, Adankó Edinának és Géczi Gergőnek.

 


Géczi Gergő István: Dáliák

 

Legjobban vágyom a mézízű sorsra,

Embertársakkal ül a mérgező porba.

Végül egy pillanatra neki lendül,

Engem és téged néz odafentről.

Néha bekúszik egy felhő az égről,

Dagállyal, robajjal tör le a hegyről.

Ugrik, a karját felfele tartja,

Lesz valaki majd aki elkapja.

 

Akkor a mélyből a fény kiszakítja.

 

Lenn van az ég és fenn van a föld,

Elmélázva teszi meg a kört.

Vágott felleg a földek alatt,

Eddig tartott, majd vége szakadt.

Nézem az ablakból, zuhanás,

De elvakít közben egy villanás.

Ugye nem landolsz még én ki nem érek,

Lezuhanhatsz, de csak ha elérlek.

 

Ahogyan rohanok, annyira félek.

 

Landolt rögtön a lábam előtt,

Elsápadok a tükröm előtt.

Végig nézem a testet, az arcot,

Embert vélek, végtelen harcot.

Nem kétséges, önmagam látom,

Dáliák virágoznak a tájon.

Undorodok a képtől a földön,

Láthatatlan ronggyal letörlöm.

 

A könnyet az arcomról, mindig őrzöm.

 

*


A tér, ahol élek címet viselő novellapályázatán, a Szilasi László vezette zsűri értékelése alapján Vincze Szilvia a harmadik, Erdélyi Réka a második, Balogh Gyula pedig az első helyezést nyerte el.

A Szegeden élek című fotópályázatra küldött képeket is értékelték. A legjobbaknak Tóth Noémi, Gavaldik Emma, Balogh Gergő, valamint Bellák Tamás pillanatfelvételeit tartotta a Dobóczky Zsolt és Vadász Sándor alkotta zsűri, a sokoldalú látásmódot szintén oklevéllel jutalmazták. A fotótárlat az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) munkanapokon 2014. április 25-ig tekinthető meg.

 

A XI. Egyetemi Tavasz megnyitó ünnepségére összegyűlt alkotóknak és nézőknek, egyetemi polgároknak és más érdeklődőknek a Premier Harsona Kvartett adott műsort.


SZTEinfo

 

*

 

Az SZTE Kulturális Iroda által kiírt alkotói pályázatok összesített eredménye

2013/14-es tanév II. félév


 

A díjazottak rektori oklevelet kaptak, valamint pénzjutalomban részesültek.

 


Egyetemi Fotópályázat 2014


I. Bellák Tamás ÁOK PhD III. Elméleti Orvostudományi Iskola

II. Balogh Gergő TTIK II. biológia

III. Gavaldik Emma BTK MA informatikus könyvtáros

Jutalom: Tóth Noémi ÁOK II. általános orvos

 


Egyetemi Novellapályázat


I. Balogh Gyula BTK MA I. magyar tanár

II. Erdélyi Réka BTK I. szabad bölcsészet

III. Vincze Szilvia TTIK III. biológia

 


Akrosztichon Verspályázat


I. Géczi Gergő István GTK I. kereskedelem és marketing

II. Adankó Edina JGYPK I. képi ábrázolás

III. Szvoboda Zoltán Mihály TTIK I. mérnök informatikus

 

A Levendula Napokon (SZTE Füvészkert 2014. június 28-29.) az alábbi szerzők verseit fogja bemutatni a Szegedi Egyetemi Színház:

Balogh Gyula (BTK I. MA magyar tanár), Tisóczki Péter (TTIK I. mérnök informatikus), Sárközy András (GYTK VI. gyógyszerész), Miksi István (TTIK IV. programtervező informatikus), Megyeri Csilla (FOK I. fogorvos), Mayer Szilvia (TTIK III. környezetmérnök), Dóra Dominik (MK II. élelmiszermérnök), Csaba Eszter Anna (JGYPK MA I. vizuális- és környezetkultúra tanár), Pigniczki Daniella (ÁOK II. általános orvos), Bártfai Csaba (BTK MA II. finnugrisztika), Ficzere Ágnes (ÁOK I. általános orvos), Sléder Nelli Noémi (ÁJTK IV. jogász), Varga Edina (BTK I. anglisztika), Kiszely Katalin (ÁJTK IV. jogász), Tóth Noémi (ÁOK II. általános orvos)

 

 

Európaiság – Magyarság Verspályázat


az SZTE Médiacentruma, a Tiszatáj Online irodalmi folyóirat és az SZTE Kulturális Irodával közösen


I. Beck Tamás

II. Utasi Hajnalka

III. Garaczi Zoltán



Korábban írtuk:

Több száz program a sokszínű Egyetemi Tavasz fesztiválon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek