Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja rendszeresen szervez kézműves programokat. 2014. április 17-én a TIK-ben önkéntes segítőkkel együtt készíthettünk dekupázsolt tojást, tulipánt és zokninyulat Vukovich Katica és Szalárdi Réka útmutatásával.
Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ kézműves délutánján mi a zokninyulat választottuk. Vittünk egy pár új, csíkos zoknit, az egyiket pöttyösre cseréltük. Kiderült, zokninyulat készíteni nagyon egyszerű, a hozzávalók: zokni, tű, hímzőfonal, cérna, vatelin, köles, olló.
Így készül: a zoknit fektessük le az asztalra, a sarkát igazítsuk a közepére. A lábujj felől vágjuk el középen a sarokrész felé, a sarokrésztől két ujjnyira legyen a vágás vége. Fordítsuk ki, és férceljük össze cérnával a füleket. Ez tíz perc; fiúknak, akik soha nem varrtak még: húsz. Fordítsuk vissza a színére a zoknit, és vágjuk le a szárrészt – ez lesz a gallérja. Ez után a nyuszit tömjük ki apróra tépett, gombócokká gyúrt vatelinnel, először a füleket, aztán a testet. A fület lazán tömjük, hogy legyen tartása, de ne kerüljön bele sok tömőanyag, mert a büszke húsvéti nyuszink hanyatt fog esni. És azt persze nem akarjuk. A fül után tömjük ki a testet, azt már lehet keményre tömni.
 |
A húsvéti zokninyúl receptje - GALÉRIA |
A végén még tegyünk bele kölest vagy száraz babot is, ha ügyesek vagyunk, akkor ennek segítségével el tudjuk úgy igazítani a nyuszit, ha nem dől el. (A legjobb, ha két nyuszit készítünk, és akkor egymásnak tudnak támaszkodni). Ha megtöltöttük a zokninyuszi alját, varrjuk össze.
Ezután varrjunk neki színes hímzőfonálból szemet, szájat, orrot.
Végül helyezzük fel a kis gallért, aztán büszkén dőljünk hátra. Ilyen egyszerű ez.
szöveg és fotó: Nyemcsok Éva Eső