Bezár

Hírarchívum

Hallgatói találkozó és nemzetközi konferencia a Mérnöki Karon

Hallgatói találkozó és nemzetközi konferencia a Mérnöki Karon

2014. április 23.
3 perc

Az SZTE MK és az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának „vízbarátság” projektje hallgatói találkozóval folytatódik, melyhez 2014. április 25-án a nemzetközi ICoSTAF konferencia is kapcsolódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ahogy az SZTE Médiacentrum korábban beszámolt róla, az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként Magyarország és Szerbia számos partnerkapcsolatot köt, ezek közé tartozik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti együttműködés: az Európai Unió anyagi támogatásával az intézmények közös kutatási projekttel fogadtak „vízbarátságot”. A „Cross-border network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” – WATERFRIEND (HUSRB/1203/2.1.1) projekt 2013. március 1-jén indult, s 2014. június 30-án zárul. Alapvetően a víz-, a szennyvíztisztítás, valamint a környezetgazdálkodás területén dolgozik együtt a szegedi és az újvidéki egyetem. A kooperáció célja a partneregyetemek oktatói és hallgatói közötti kapcsolat megerősítése a víz- és szennyvíztisztítás, valamint a környezetmenedzsment területén, mely kapcsolat hosszú távú, kölcsönösen előnyös tudományos együttműködést, közös oktatási modulokat, valamint további közös kutatási projekteket eredményezhet. A mintegy 166 710 eurós program lehetőséget nyújt arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán folytatott szennyvíztisztítási kutatáshoz korszerűbb gépeket és laboratóriumi berendezéseket igényeljenek.

 

2014. április 23. és 26. között Szeged, az SZTE Mérnöki Kar ad otthont a projekt II. hallgatói találkozójának (az elsőt Újvidéken rendezték még 2014. március 27. és 29. között). Ennek során a részt vevő fiatalok megismerkednek az SZTE-vel, a József Attila Tanulmányi és Információs Központtal, a Klebelsberg Kunó Könyvtárral, a Mérnöki Karral, annak laboratóriumaival, bemutatják egymásnak az eredményeiket, és ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal. Az eseményhez egy nagyszabású nemzetközi konferencia is kapcsolódik.

 

Az SZTE Mérnöki Kar és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság szervezésében hagyományosan kétévente sorra kerülő IcoSTAF tudományos, mérnöki-műszaki konferencia – melyet ezúttal 2014. április 25-én rendeznek az SZTE MK Mars tér 7. szám alatti épületében – célja a kutatók és az ipari szereplők találkozása, a kutatási eredmények és az ipari információk cseréje – tudta meg az SZTE Médiacentrum Hodúr Cecília egyetemi tanártól, az SZTE MK dékánhelyettesétől. A tanácskozás nemzetközi, hivatalos nyelve az angol. Az eseményt 10 órakor Keszthelyi-Szabó Gábor, az SZTE Mérnöki Kar dékánja és Dékány Imre, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke nyitja meg, majd 10.30-kor plenáris előadást tart az agrárműszaki szakterületen kutató Neményi Miklós, az MTA levelező tagja (Nyugat-Magyarországi Egyetem) és Alexander Prange mikrobiológus (Németország, Niederrhein University of Applied Sciences). 11.30-kor kezdődik a formabontónak ígérkező poszterszekció, majd délután 14 és 17 óra között több szakmai szekcióban – élelmiszer-tudományi, élelmiszer-technológiai, agrárökonómiai, műszaki, bio- és környezettechnológiai – mutatják be eredményeiket magyar és külföldi (szerb, román, német, lengyel) szakemberek, köztük a Mérnöki Kar legtehetségesebb hallgatói, valamint a „vízbarátság” projekt szegedi és újvidéki résztvevői. – Arra törekedtünk, hogy „kinyissuk” a kutatás-ipar-kutatás háromszöget, és a tehetséges BSc- és MSc-szintű hallgatók, a kari TDK-versenyek győztesei is megmutathassák oroszlánkörmeiket – fogalmazott Hodúr Cecília.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek