Bezár

Hírarchívum

borklinika_kiemelt

Felavatták a bőrgyógyászati klinika új sebkezelő ambulanciáját

Felavatták a bőrgyógyászati klinika új sebkezelő ambulanciáját

2014. április 29.
3 perc

A modern egység a tragikusan fiatalon elhunyt kutatóorvos, adjunktus, Szabad Gábor szemléletét tükrözi, emlékét őrzi.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

BC5K9992_szteRégóta dédelgetett terv vált valóra az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán azzal, hogy 2014. április 29-én ünnepélyesen átadták az új, modern lymphológiai és sebkezelő ambulanciát. A klinika alagsorában kialakított egységben két sebkezelő rendelő, közlekedő folyosó, gyógytornászszoba, személyzeti pihenő, lymphológiai kezelő, két lézerkezelő és az ezekhez tartozó iroda található. Ahogy Kemény Lajos klinikaigazgató, tanszékvezető egyetemi tanár elmondta, a sebkezelő ambulancia létesítésének ötlete néhai kollégájától, a két éve Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt Szabad Gábortól származik. Az adjunktust hazánk egyik leghíresebb, legtehetségesebb sebkezelőjeként tartotta számon a szakma. – Szabad Gábor imádta a betegeket, és tulajdonképpen ő álmodta meg ezt az ambulanciát. Szívügye volt a hallgatók és a betegek oktatása is. Utóbbit azért tartotta különösen fontosnak, mert tisztában volt az otthoni kezelés jelentőségével. Tervei alapján most igazi oktató- és kutatóközpontot adhatunk át – fogalmazott a professzor.

 

Elárulta továbbá, Szabad Gábor széles körű céges kapcsolatrendszerén keresztül annak idején előteremtette (volna) az ambulancia létesítéséhez szükséges forrás döntő részét, ám halála után a reménybeli támogatók visszaléptek, hiszen ők elsősorban a tehetséges kutatóorvos munkásságát akarták segíteni. Az elképzelés viszont tovább élt, és a Szegedi Tudományegyetem vezetésének, valamint a bőrgyógyászati klinika alapítványának közreműködésével 2014 áprilisára elkészülhetett az új egység. A Rantal János tervezte ambulancia – szögezte le Kemény Lajos – méltó otthona lesz a sebkezelésnek és a lymphológiának.

 

A helyiségben Szabad Gábor emléktábláját is leleplezte a professzor. Az adjunktus emlékét őrzi emellett az a kitüntetés is, melyet a hallgatók neki mint a legjobb gyakorlatvezetőnek ítéltek oda – halála miatt viszont már csak Kemény Lajos vehette át helyette...


Borklinika_galeria
Felavatták a bőrgyógyászati klinika új sebkezelő ambulanciáját - GALÉRIA

 

Az ellátás hatékonyságát a megfelelő asszisztenciával ellátott kétágyas rendelés növeli. Eddig csak egy ágy állt rendelkezésére e célra, így gyakorlatilag mostantól dupla annyi beteget tud majd gyógyítani a klinika, mint korábban. – A sebkezelés rendkívül komplikált feladat, hiszen általában olyan betegeket látunk el, akik idősebbek, egyéb betegségek miatt nehezen mozognak, ezért már a vizsgálóágyra való felfekvésük is igen hosszú időt vesz igénybe. Eddig a sebkezelést egy ambuláns helyiségben végeztük, a beteg bejött, levetkőzött, felfeküdt az ágyra, elláttuk, felöltözött, és addig a többiek várakoztak. Mostantól mindez két, egymással közlekedő rendelőben történik, így ugyanannyi idő alatt pontosan kétszer annyi beteget el tudunk látni. Amíg az egyik öltözik, készülődik, a másikon orvosi tevékenységet végezhetünk, így javítva a hatékonyságot mind a sebkezelésben, mind a nyiroködéma esetében. A rendelkezésre álló nagyobb tér lehetővé teszi azt is, hogy a betegeket hozzátartozóik is elkísérhessék. Szabad Gábor kezdeményezte azt a betegellátási technikát, melynek értelmében legalább olyan fontosnak tekintjük, hogy a páciensek otthon hogyan kezelik a bőrüket, mint azt, hogy mondjuk kéthetente egyszer a klinikán megnézik őket. Ő támogatta, hogy a beteggel jöjjön el a családtag, barát vagy szomszéd, és körbeállva az asztalt megmutatta, mire kell figyelni otthon a kezelésnél. Komoly energiákat fektetett az orvostanhallgatók oktatásába és a szakorvosképzésbe is; és az új ambulancián bőven van hely arra, hogy egész csoportok lássák testközelből a kezelést – nyilatkozta Kemény Lajos.

 

SZTEinfo

fotók: Gémes Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek