Bezár

Hírarchívum

Az SZTE is részt vesz a Nyitott Bíróság Programban

Az SZTE is részt vesz a Nyitott Bíróság Programban

2013. szeptember 18.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Szolgáltató Irodája is bekapcsolódik a Szegedi Ítélőtáblával és a Szegedi Törvényszékkel abba a programba, amelyben gimnazistákat ismertetnek meg a joggyakorlattal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2013/2014-es tanévben is folytatódik az Országos Bírósági Hivatal által indított program, amelynek célkitűzése, hogy a bírósági szervezettel, a bíróvá válási folyamattal, a bírósági eljárásokkal, valamint az alapvető állampolgári jogokkal és kötelezettségekkel kapcsolatos információkat adjanak át a 11. osztályos tanulóknak. Idén az általános jogi ismeretekről, polgári jogról, büntető jogról és – a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Szolgáltató Iroda vezetőjének segítségével – a hallgatói jogviszonyról tartanak előadást az ítélőtábla és a törvényszék bírái és bírósági titkárai.

 

Az idei tanév során is lehetősége nyílik a diákoknak és kísérő tanáraiknak a Szegedi Fegyház és Börtönbe börtönlátogatásra menni, továbbá a Szegedi Törvényszéken polgári és büntető tárgyalásokat látogatni. A második félév során perszimuláción is részt vehetnek a diákok, melynek keretén belül a bíró és bírósági titkár kollégák elmagyarázzák nekik a tárgyalás menetét, az eljárásjogi szabályokat és a jogeset megoldását is. Továbbá a Szegedi Tudományegyetem Jogtörténeti Tanszék munkatársának segítségével az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium történelem fakultációs diákjai elmélyültebb ismereteket szerezhetnek a magyar középkor, illetve a dualizmus korának jogtörténetéről, úgy, mint a törvényhozás menete, a kormányzati tevékenység, a közigazgatási és bírósági szervezet felépítése és működése.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek