Bezár

Hírarchívum

Szociológiai konferencia az SZTE-n a szabadidő aktív eltöltéséről

Szociológiai konferencia az SZTE-n a szabadidő aktív eltöltéséről

2013. szeptember 18.
3 perc

Tizenöt országból összesen 75 kutató vesz részt azon a nemzetközi szociológiai konferencián, amelyet szeptember 18. és 20. között rendez az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézete, valamint a Szegedi Akadémiai Bizottság egészségfejlesztési munkabizottsága. Az eseményen az Indiai Szociológiai Társaság elnöke is részt vesz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Minden boldogság forrása az aktív szabadidő eltöltési képesség. Ez mindennek az alfája, nem képzelhető el a nyugodt emberi lét szabadidő nélkül – hangsúlyozta Ishwar Modi, az Indiai Szociológiai Társaság elnöke a szeptember 18-i városházi sajtótájékoztatón. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézete és a Szegedi Akadémiai Bizottság egészségfejlesztési munkabizottsága által szervezett „Az aktív szabadidő-eltöltés, egészség és jóllét” című konferenciáról beszéltek a szervezők.


 

Hogyan befolyásolja egészségünket a szabadidő aktív eltöltése?

 

– A konferencián 15 ország 75 kutatója és szakembere tanácskozik – tudtuk meg Benkő Zsuzsannától, az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézetének vezetőjétől. A konferencia szakmai vezetője elmondta: a rendezvényen részt vevő tudósok arra keresik a választ, hogy a szabadidő aktív eltöltése hogyan befolyásolja egészségünket. Ezek a kérdések ugyanis egyre nagyobb figyelmet kapnak a szociológia tudományán belül. A konferencia 11 szekcióban zajlik két helyszínen: a városháza dísztermében ész SZTE JGYPK főépületében.

 

A vendégek között vannak többek között német, portugál és Fülöp-szigeteki kutatók is. Az intézet ugyanis széles körű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, így a konferencia résztvevői is ebből a nemzetközi kapcsolati körből kerültek ki. Mindez pedig jól tükrözi majd, hogy a különböző kulturális háttér hogyan tudja alakítani az aktív szabadidő eltöltést – magyarázta Tarkó Klára, az SZTE JGYPK oktatási dékánhelyettese


 

Komoly munka mellett fontos a kikapcsolódás

 

Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese aláhúzta, hogy a konferencia olyan problémára hívja fel a figyelmet, ami egyaránt érdekli az oktatógárdát és a hallgatókat is. Gyakori probléma a tudománnyal foglalkozó emberek körében, hogy olyan mélységig elmerülnek a munkában, hogy szinte képtelenek kiszakadni abból. Ennek következtében azonban egészségkárosodáson mennek keresztül, és az életpályájuk is lerövidül. Éppen ezért nagyon fontos felhívni az egyetemi polgárok figyelmét arra, hogy a komoly munka mellett a szabadidő is rendkívül fontos. A konferencia tudatosítani fogja, szükségünk van arra, hogy a szabadidőnket olyan módon töltsük el, amely lehetővé teszi, hogy a szellemi alkotásban hosszú éveken keresztül aktívak tudjunk maradni.


 

Fontosabb, mint a pénz és a hatalom

 

Erre emlékeztetett Ishwar Modi is, aki kifejtette: sokan úgy gondolják, hogy a pénz és a hatalom a fontos az emberek számára, pedig még a leggazdagabbak is azon morfondíroznak, hogyan tudnának kiszakadni a hétköznapokból, hova utazzanak. Ez is jelzi, hogy az aktív szabadidő eltöltés áll az élet középpontjában, nem pedig a hatalom és a pénz.

– Mivel tölti a szabadidejét az Indiai Szociológiai Társaság elnöke? – kérdeztük. Ishwar Modi elárulta, hogy neki nincs túl sok belőle. Rengeteget utazik nemzetközi konferenciákra, eddig 36 országba jutott el munkája során. Otthon, Dzsaipurban reggelente elolvassa a napilapokat, és játszik az unokájával. – A feleségem gyakran kifogásolja, hogy kevés időt töltünk együtt, ezért vacsora után, amikor együtt tévézünk, mindig azt nézzük, amit ő szeretne – jegyezte meg viccesen az elnök, aki egyetemista korában festett, és zenetanulással kapcsolódott ki.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek