SZTE Info

Pszichológiáról nem csak szakembereknek: fókuszban az emberi gyarlóság

Október 18-19-én az SZTE Hattyas sori épületében rendezték meg a Szegedi Pszichológiai Napokat, melynek a fő témája idén az emberi gyarlóság volt. A programsorozat múltjáról és jelenéről Léh Noémi koordinátorral beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Miért pont az emberi gyarlóságot választották az idei rendezvény témájául?

Szerettünk volna egy olyan témát találni, ami nem csak a szakmai közönségnek mond valamit. Az egyik fő mondatunk, a „pszichológia nem csak pszichológusoknak” magába foglalja azt, amiért ez a rendezvény létrejött, és már tizenkét éve sikeres: a pszichológiát ne csak valami rejtélyes, megfoghatatlan dologként kezeljük, hiszen ez átszövi a mindennapjainkat. Csak úgy, mint gyarlóságaink, vágyaink, amikkel minden nap szembesülünk, és megküzdünk velük.

 

– Mióta rendeznek Szegeden pszichológiai napokat?

A Forum Humanum rendezvénysorozatot 2002-ben indították el ambiciózus szegedi pszichológushallgatók. Szerettek volna egy olyan eseményt létrehozni, ahol a pszichológiáról lehet hallani, megtapasztalni új technikákat olyan formában, hogy az a nem pszichológus közönség számára is érdekes és érthető legyen. 2003-ban, a rendezvény jogi hátterének biztosítása érdekében a hallgatók megalapították a Szegedi Pszichológus Hallgatók Egyesületét, és a Szegedi Pszichológiai Napok azóta is a legnagyobb projektünk.

 

– Mi a programsorozat célja?

Szeretnénk az emberekhez közelebb hozni a pszichológiát, és kicsit megdönteni a médiában oly szívesen használt „kanapén fekvős, ő maga is kissé őrült” sztereotípiát. Illetve ez egy hiteles fórum arra, hogy kicsit jobban megismerjük magunkat és egymást, hiszen valahol mindenkit érdekel a pszichológia. Jó néha rácsodálkozni arra, hogy jé, mások is így gondolkodnak, ezt érzik, vagy mennyire máshogy reagálnak arra, amit vártunk, és ez a két nap pont ezeknek a megtapasztalására szolgál.

 

– Idén milyen előadókat hallgathattak meg az érdeklődők?

Összesen 28 előadó és tréner fogadta el meghívásunkat, ezenkívül meghívtunk sportolókat is, akik egy sportpszichológiai kerekasztal-beszélgetésen vettek részt. A Kaleidoszkóp Improvizációs Színház előadását is megtekinthették az érdeklődők. A teljesség igénye nélkül megemlítenék néhány, a nagyközönség számára is ismertebb előadót: Almási Kitti és Hevesi Krisztina szexuálpszichológiai előadásokat tartottak. Bereczkei Tamás a női szépségideálról, Sas István az ökotudatos reklámokról beszélt. Szó esett példaképeinkről, ideálokról vagy a pletyka kialakulásáról. Műhelyeinken élménypedagógiáról, stresszkezelésről, meseterápiáról hallhattak az résztvevők. Úgy gondolom, nagyon színes volt az idei paletta, mindenki megtalálhatta az őt érdeklő előadást vagy műhelyt.

 

– Kiknek szól az esemény?

– Nem csak a pszichológus közösséghez szólunk, bár ők is tanulhatnak valami újat a rendezvényünkön. Laikusoknak és szakmabelieknek is tágulhat ez által a látókörük. Aki már foglalkozik pszichológiával, találhat új témákat, melyek érdeklik, új módszereket, egy új nézőpontot kaphat. Szintén nem elhanyagolható érv, hogy olyan előadókkal és trénerekkel találkozhattunk, akik vagy nem vagy csak nagyon ritkán járnak Szegeden. Itt helyben pedig kevesebb mint egy mozijegy áráért lehetett őket meghallgatni, tanulni tőlük, és belepillantani abba, milyen is a valódi pszichológia.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.