Bezár

Hírarchívum

A Szegedi Tudományegyetemet is támogatja a Mol

A Szegedi Tudományegyetemet is támogatja a Mol

2013. november 13.
3 perc

Félmilliárd forinttal járul hozzá öt magyarországi egyetem – közöttük a szegedi univerzitás – működéséhez három év alatt a Mol.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Öt magyarországi egyetem – közöttük a Szegedi Tudományegyetem - működéséhez három év félmilliárd forinttal járul hozzá alatt a Mol Nyrt. Az erről szóló stratégiai megállapodást 2013. november 13-án Budapesten írták alá az olajtársaság irányítói, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetői.

 

Szabó Gábor, az SZTE rektora emlékeztetett rá, hogy az intézmény három kutatócsoportja több évtizede együttműködik a Mollal, évi 50-100 millió forint értéket teremtve. A kutatócsoportok élén Dékány Imre akadémikus, M. Tóth Tivadar egyetemi tanár és Szabó Gábor akadémikus áll. A munkamódszer egyszerű: a Mol megfogalmazza a problémát és megrendeli a feladatot, az egyetem kutatócsoportjai pedig megválaszolják a kérdéseket és megoldják a problémát, műszereket fejlesztenek. „Valódi nemzetközi színvonalhoz ilyen partnerekre van szükség” – tette hozzá. Álláspontja szerint színvonalas ipar és felsőoktatás nehezen képzelhető el a két szféra együttműködése nélkül. Most az SZTE és a Mol közös kutatási koordinációs központját hozzák létre. Ez az együttműködés hatékonyságát hivatott növelni. Továbbá – köszönhetően a Mol és az egyetemek stratégiai megállapodásnak – a természettudományokkal foglalkozó hallgatókon kívül más szakos diákok is bekapcsolódhatnak a Mol gyakornoki programjába, illetve szélesedhet a Mol-hoz kötődő egyetemek kutatási együttműködése is.

 

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár az aláírást követő beszédében az egész felsőoktatás nevében köszönte meg a támogatást, amelynek legfontosabb célja, hogy minél több, nemzetközi szinten elfogadott, versenyképes szaktudással rendelkező diplomás kerüljön ki a magyar egyetemekről – írja az MTI. Az államtitkár álláspontja szerint a megállapodás főként a hallgatóknak jelent sokat, hiszen olyan munkába kapcsolódhatnak be, amelynek látják az eredményét. Mint elmondta: a felsőoktatásban pillérként álló egyetemek komoly támogatást kaptak. Klinghammer István szerint a támogatás segíti az egyetemek büdzséjét, eszközparkjuk bővítését, és növeli hallgatóik lehetőségeit. A Molra mindig lehetett számítani a felsőoktatásban és a közös kutatásokban – tette hozzá.

 

A megállapodás alapján a Mol saját szakemberei közül oktatókat biztosít több karon, illetve finanszírozza – a régióban egyedülálló módon – a természettudományos képzési programok elindítását, amelyek nemzetközi szinten is versenyképes tudást biztosítanak az olaj- és gáziparban elhelyezkedni vágyó hallgatóknak – tudósít az MTI. A Mol 2007 és 2009 után harmadik alkalommal köt együttműködési megállapodást a hazai egyetemekkel – hangsúlyozta az aláírást megelőző beszédében Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető-igazgatója. Mint elmondta, az iparágnak szüksége van a versenyképes tudásra és az utánpótlásra, amelyhez szükség van az egyetemek együttműködésére, hiszen világszerte hiány van jól felkészült szakemberekből. Fasimon Sándor szerint a magyarországi fiatalok állásnélkülisége azt mutatja, hogy strukturális problémák vannak a felsőoktatásban, ezért azt közelebb kell vinni a gazdasághoz. Fontos, hogy növekedjen a természettudományos hallgatók létszáma, ezért a Mol ügyvezető-igazgatója azt kérte az egyetemektől, hogy nyissanak a gyakorlati képzés felé.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek