Bezár

Hírarchívum

Szerb–magyar együttműködés a nőgyógyászat fejlesztéséért

Szerb–magyar együttműködés a nőgyógyászat fejlesztéséért

2013. december 05.
2 perc

„A hüvelyi fertőzések szűrése és kezelése a Vajdaságban” határon átnyúló közös projekt zárókonferenciájára került sor december 3-án a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

DEVTEGEN (Development of innovative technology’s for prevention and treatment of female genital infections) cím alatt közös kutatási projektet indított Magyarország és Szerbia, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem, a program idén év végén érkezett el a konklúziójához. A december 3-án tartott záró konferencián mindkét fél képviseltette magát.

– Az együttműködés célja, hogy a jövőben egy olyan technológiai modellt alakítsunk ki, aminek a segítségével hatékonyabban és kevésbé környezetre veszélyes módon kezeljük a gombás hüvelyfertőzéseket. Ez egy igen komoly megbetegedés, ami lehet krónikus is, és megkeseríti a nők életét. A jelenleg rendelkezésre álló kezelési módok csupán átmeneti megoldást nyújtanak. Az itt bemutatott előadások egyrészt a genetikai hátteret igyekeztek felderíteni, másrészt pedig olyan nanotechnológiai kezelést próbálunk létrehozni, amelyeknek a segítségével kevesebb hatóanyaggal, de célzottabban tudjuk a betegséget gyógyítani – jellemezte a konferencia témáját Bártfai György professzor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a projekt egyik szakmai vezetője és az esemény moderátora.

A tanácskozás során a jelenlévők hét előadást hallgathattak meg angol és magyar nyelven, melyekben a kutatóknak lehetőségük nyílt felmutatni az együttműködés eredményeit.

– Ezek kezdeti eredmények, tehát a közeljövőben még nem fognak a gyógyszertárak polcaira kerülni. Ám az itt bemutatott alapkutatások azonban biztatóak, és a következő lépés már a kísérleti fázis lehet – jellemezte a konferencia eredményeit Bártfai György.

 

Őszi Tamás

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek