Bezár

Hírarchívum

SZTE-BTK_Petofi_Sanodr_sugaruti_epulet_cover

Felújítják az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épületét

Felújítják az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épületét

2022. november 30.

Ahogyan arról beszámoltunk, elkezdődött a „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekt megvalósítása a Szegedi Tudományegyetemen. Az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosító számú pályázat keretében megújul a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Petőfi Sándor sugárúti épülete is. A kivitelezés megvalósításra 865 millió forint áll rendelkezésre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A hőtechnikai számítások és az energetikai szakvélemény elkészült, a kiviteli tervek elkészítése folyamatban van. Ezt követően kerül kiírásra a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás, melynek eredményes lezárása után kezdődhet a kivitelezési munka – várhatóan a 2023-as év közepén. Az SZTE BTK Petőfi Sándor sugárúti épületéről tudni kell, hogy az 1970-es évek elején épült, eredetileg irodaházi funkcióval, amelyet a kubatúra is jól tükröz; ennek hasznos alapterülete 4282 négyzetméter. Ez az épület az elmúlt ötven évben gyakorlatilag semmiféle felújításon nem esett át, ezért a jelenlegi beruházást, azt hiszem nem kell különösebben megindokolni – kezdte Csóti Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem műszaki igazgatója.


Csóti Ferenc ismerteti a projektet.

 Csóti Ferenc ismerteti a projektet.

Fotó: Bobkó Anna


Az igazgató kiemelte: az épület új homlokzati megjelenést kap, Drywit rendszerű hőszigetelés mellett kicserélik a homlokzati nyílászárókat, megtörténik a kazánház felújítása és a lapostető hő-, és vízszigetelése is megújul. Emellett, ha minden a tervek szerint halad, színeiben is modern épülettel számolhatnak majd az oktatók és a hallgatók.SZTE_BTK_Petofi_Sandor_sgt._32-34.

 Az SZTE BTK épülete.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám


– A felújítás teljesíti az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosító számú, „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekt alapvető előírását is, amely szerint a beruházással 30%-os üvegházhatású gázkibocsátás csökkenést kell elérni. Ez azt jelenti, hogy az épület komplett hőszigetelése mellett a nyílászárókat, a lépcsőházi kopolit üveget korszerű függönyfalakra cseréljük, és árnyékoljuk, valamint a kazánokat kondenzációs kazánokra, illetve a monosplit klímákat, VRF-klímarendszerre cseréljük, amely alkalmas lesz a hűtés mellett a fűtésre is. A kondenzációs kazán és a VRF-klímarendszer képes lesz egymással kommunikálni, hogy a legoptimálisabb üzemeltetéssel tudjunk a külső hőmérsékletváltozásra reagálni – ismertette Csóti Ferenc.


Az_SZTE-BTK_Petofi_epulet_bejarata

 Az SZTE BTK épületének bejárata.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám


Elmondta: korszerűsítik az épület belső világítását és bővítik a napelemrendszert is, amely úgy a gáz-, mint az áramköltségeket csökkenti majd. Az épület védett területen helyezkedik el, ezért a kiviteli tervek véglegesítése előtt Városi Főépítészi jóváhagyásra van szükség a homlokzati megjelenés és anyaghasználat okán.


Pósa Tamara

Borítókép: Az SZTE BTK épülete. Fotó: Bobkó Anna, Kovács-Jerney Ádám

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek