SZTE Info

Az ókor üzenete

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Magyar Ókortudományi Konferenciát május 22-25. között, „Fikció és propaganda az ókorban” címmel. A minden második évben sorra kerülő ókortudományi seregszemlének ezúttal Szeged és a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza adott otthont.
A konferenciát főként az az igény hozta létre, hogy az ókortudomány különböző ágaiban tevékenykedők minél jobban megismerhessék egymás munkáit, kutatási területeiket – fogalmazott Tar Ibolya, az SZTE Klasszika-Filológia Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. Több mint száz látogató, mintegy nyolcvan előadás és az ókortudomány szinte valamennyi ága képviseltette magát a konferencián, amelyen a megszokott szakmai réteg mellett kutató középiskolai tanárokat is találhattunk az előadók között.
A plenáris előadásokat Maróth Miklós akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia társadalomtudományi alelnöke, valamint Tegyey Imre, a Debreceni Egyetem nyugalmazott egyetemi docense tartotta.
Az esemény egymás megismerésén és a kutatások állásáról adott összképen túl arra is lehetőséget biztosított a fiatal kutatóknak, hogy megszokják a nemzetközi konferenciák légkörét. A rendezvény során láthatóvá vált az is, milyen széles spektrumot kínál az ókortudomány, amelynek jelentőségét a 21. század számára is fel kell ismerniük. „Olyan kérdéseket kell feltenni, amelyek nyomán egy mai nem szakember is izgalmasnak, érdekesnek találja az ókort. A konferencia ugyanakkor a szakmabeliek számára is mutatja, mennyi időszerű kérdés rejtőzik ezen a szakon” – vélekedett Ritoók Zsigmond, az MTA rendes tagja, az ELTE nyugalmazott egyetemi tanára. A konferencia az ókorkutatás azon üzenetét is szerette volna tolmácsolni, amit Helmut Meissner könyvének címe is mond: „Az antikvitás összekapcsol”, az európai humanista képzés elengedhetetlen alapja a múlt ismerete, és az antikvitás mint közös örökség híddá válhat a különböző nemzetiségű emberek között.
A konferenciát megelőző két napon a SEC, az antikvitással foglalkozó ifjú kutatókat összefogó nemzetközi szervezet magyarországi tagjai tartottak konferenciát, ami lehetőséget biztosított fiatal kutatóknak, hogy kipróbálják magukat.
Arany Mihály
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 7.
  10:00 - 16:00
 • február 8.
  09:00 - 14:00