SZTE Info

Diplomaosztót tartott a TTIK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Június 29-én (vasárnap) két ünnepség keretében összesen 321 diplomát osztott ki az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar vezetése a TIK kongresszusi termében.
 
245 nappali tagozatos hallgató végzett a TTIK-n, közülük 41-en kaptak tanári, 204-en kutató oklevelet. A levelező hallgatók 67-en voltak. Ebben az évben végeztek az első kari BSc-képzés, a programtervező informatikus szak hallgatói. Közülük 5-en vehették át a diplomát – tájékoztatta a Szegedi Egyetem online-t Magyar Márta dékáni hivatalvezető.
A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa 2008. évi díjazottjainak a díjakat a TTIK és az alapítvány díszvendége, Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari díjas színművésznő, a Nemzet Színésze és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint az alapítványt támogató cégek vezetői adták át.
A díjazottak névsora: Arany Mihály, a Bölcsészettudományi Kar IV. évfolyamos kommunikáció-német szakos hallgatója (lapunk munkatársa), Bódi Nikolett, a Természettudományi és Informatikai Kar V. évfolyamos biológushallgatója, Divéki Zsolt, a Természettudományi és Informatikai Kar V. évfolyamos fizikushallgatója, Lipinszki Zoltán, a Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Doktori Iskolájának II. évfolyamos PhD-hallgatója, Szabari Margit, az Általános Orvostudományi Kar VI. évfolyamos orvostanhallgatója, Szalai Tamás, a Természettudományi és Informatikai Kar V. évfolyamos csillagászhallgatója, Turi Tímea, a Bölcsészettudományi Kar V. évfolyamos kommunikáció-magyar szakos hallgatója (szintén lapunk munkatársa).
Az Év Szponzora 2008 kitüntetést Szkiva Béla, K&H Bank Zrt. Szeged, fiókigazgatója kapta, a 2008. évi Sajtódíj nyertese Hegedűs Szabolcs újságíró, a Délmagyarország napilap szerkesztője lett.
A Természettudományi és Informatikai Kar Kiváló Hallgatója emlékplakettet és oklevelet a tanszékcsoportok előterjesztése alapján,  a Kari Tanács döntése értelmében, kiváló tanulmányi munkájuk és közösségi szereplésük alapján, 2008-ban a következő hallgatók kapták: Bódi Nikolett biológus, Szalai Tamás csillagász, Horváth Janina földrajz, Tóth Éva Szilvia vegyész, Bartha Ferenc Ágoston matematikus és Bartók Tamás programtervező matematikus szakos hallgató.
Egyetemünk Discipuli pro Universitate díját karonként egy olyan végzős hallgató kaphatja meg, aki többéves munkájával kiemelkedő eredményt ért el a hallgatói öntevékenység szervezésében és a tanulmányi követelmények teljesítésében. Kimagasló szakmai tevékenysége és sokoldalú személyisége alapján a kar hallgatói önkormányzatának támogatásával 2008-ban e díjat Bartha Ferenc Ágoston matematikus kapta meg.
A Kolloidkémiai Tanszék végzős vegyészhallgatók számára létesített, s a Dr. Szántó Ferenc Alapítvány által odaítélendő 2008. évi díjának nyertese az alapítvány kuratóriumának döntése értelmében: Benkő Mária lett.
Nyugdíjba vonulások alkalmából az oktatási és kulturális miniszter Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesítette az alábbi oktató kollégákat: Abonyi Gyuláné Palotás Jolán, Boros Józsefné Marcsik Antónia, valamint Novákné Hajdú Éva.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.