SZTE Info

Szegedi súlyemelősikerek a MEFOB-on

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Április 5-én Budapesten rendezték meg a súlyemelők 2008. évi 41. Magyar Egyetemi-Főiskolai Bajnokságának küzdelmeit. A versenyeken szép eredményeket értek el a Szegedi Tudományegyetem sportolói.
A 69 kilósok versenyében Nagy Géza (SZTESzolnoki MÁV) a második helyen végzett (összteljesítménye: 165 kg, szakítás: 70 kg, lökés: 95 kg), 94 kilóban Forrai Sándor (SZTESzegedi Lelkesedés LK) negyedik lett (185, 80, 105), a 105 kilósok versenyében Tóth Péter (SZTESzegedi LSK bronzérmet vehetett át (170, 75, 95), a +105 kilósok viadalát pedig a többszörös magyar bajnok, válogatott Nagy Péter (SZTESzegedi LSK) nyerte meg: az ÁJTK másodéves levelező jogász szakos hallgatója 350 kilót emelt (160, 190). A Szegedi Tudományegyetem együttese a csapatversenyben másodikként zárt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mögött.
Nagy Péter (képünkön) számára a következő megmérettetés az olaszországi felnőtt-Európa-bajnokság lesz április 14-20. között. Az olimpiai kvalifikációs Eb-n nyolc férfi- és hét női versenyző alkotja válogatottunkat. A Lignanóban zajló kontinensviadalon az eddigi sikertelen próbálkozások után mindenképpen kvótát szeretne szerezni a magyar küldöttség az augusztusi, pekingi ötkarikás játékokra. A részvételt korábban megszerzett országok versenyzőinek Eb-eredményeit már nem értékelik, a férfiaknál így további öt nemzet vívhatja ki a jogot az indulásra: az első kettő 2-2, a harmadik-ötödik pedig 1-1 versenyzőt indíthat a kínai fővárosban. Nagy Péter eltökélt célja, hogy Pekingben is képviselje a piros-fehér-zöld színeket.
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.