SZTE Info

A pillanat művészete

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az SZTE Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc-hangversenyterme adott otthont a VI. országos és egyben I. nemzetközi Simándy József Énekversenynek április 25-27. között.
A rangos versenyen három kategóriában indulhattak a tehetségek a szakértő zsűri előtt, melynek elnöke Marton Éva opera-énekesnő, Kammersängerin, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára volt, tiszteletbeli elnökként pedig a verseny névadójának özvegyét, Simándy Józsefnét is köszönthették. Marton Éva kiemelte: szívesen látják a jelenlegi indulókat a következő versenyen is, hogy figyelemmel kísérhessék fejlődésüket, hiszen ez a verseny egyben tehetségkutatást is jelent.
A zeneiskolások és a középiskolások kategóriájában I. helyezett Vörös Szilvia, II. Kiss András, III. pedig Gulyás Anna lett.
A második kategóriában, melyben főiskolai hallgatók, illetve a bachelor, valamint az egyetemi képzés I-III. évfolyamos hallgatói indultak, a következő eredmények születtek: I. helyezett Szivkova Mariann, II. Horák Renáta (SZTE ZMK, III. éves énekművész, -tanár), III. Bobanj Rebeka (SZTE ZMK II. éves énekművész, -tanár).
A harmadik, az egyetemi IV-V. éves, valamint a master képzés hallgatóinak, illetve ifjú előadóművészeknek meghirdetett kategóriában a számos fellépési lehetőséget biztosító különdíjakat is elnyerő Rőser Orsolya Hajnalka érte el az első helyezést, II. díjat kapott Szegedi Csaba, a megosztott III. helyezést pedig Ye Wen (Kína) és Schalit Marysol (Svájc) nyerte el. A verseny második és harmadik kategóriája nyitott volt a külföldi jelentkezők számára is. Az értékes, gyakran fellépési lehetőséget is kínáló különdíjak között szerepelt a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Magyar Rádió különdíja is. A zsűri különdíját Fülep Máté és Balczó Péter kapta.
Temesi Mária opera-énekesnő, az SZTE ZMK tanszékvezető egyetemi tanára, a verseny koordinátora és zsűritagja bátorította azokat is, akiknek most nem sikerült díjazandó előadást nyújtaniuk, hiszen, mint fogalmazott, az énekesi pálya egy élő műalkotás, a fellépés az adott pillanat művészete.
Arany Mihály
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.