SZTE Info

Nagyszabású konferenciák az SZTE-n

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Sűrű program várja mától a szakmai és a laikus érdeklődőket Szegeden: több rangos tudományos seregszemlének ad otthont a Szegedi Tudományegyetem.
Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ (EÉTK), illetve az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága által szervezett „Sokan vagyunk sokfélék – nézőpontok az esélyegyenlőségről” című konferencia április 10-én 10 órakor kezdődik a rektori hivatal tanácstermében. Az előadók között Badó Attila, az SZTE rektorhelyettese, Szenes Márta (SZTE EÉTK), Kaltenbach Jenő (SZTE ÁJTK), Andrásné Teleki Judit (Oktatási és Kulturális Minisztérium, szakmai főtanácsadó), Grezsa Ferenc (Károli Gáspár Református Egyetem), Csepeli György (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, közpolitikai igazgató), Z. Karvalics László (SZTE BTK), Szirbik Gabriella (SZTE ETSZK), Tunyogi József (SZTE ETSZK), AdonyinéGábori Mária (PTE), Berényi András (DE) és Ritoókné Ádám Magda (ELTE) található. A részletes program: http://www.eletv.u-szeged.hu/dokumentumok/program.pdf.
Ezzel párhuzamosan a TIK I. előadójában rendezik a „Fejlesztés és segélyezés az Európai Unióban és Magyarországon” című konferenciát. Az SZTE ÁJTK Európa-tanulmányok Központ (ETK) által működtetett Europe Direct Szeged információs iroda szervezte tudományos összejövetel 9.30-kor kezdődik. Az előadók névsora nem kevésbé nagyszerű: Trócsányi László alkotmánybíró, az SZTE ETK igazgatója mellett Tomaj Dénest (főosztályvezető, Külügyminisztérium), Kiss Juditot (igazgatóhelyettes, Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézete), Sátor Balázst (elnök, HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség), Lehel Lászlót (igazgató, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet), Szűcs Editet (megyei igazgató, Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete), Lévai Anikót (jószolgálati nagykövet, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet) hallhatjuk majd fejlesztésről, segélyezésről, humanitárius munkáról. A részletes program: http://www2.u-szeged.hu/etk/ed/index.php.
Szintén csütörtökön kezdődik, és péntekig tart a József Attila Tanulmányi és Információs Központban az V. ETR-konferencia, melynek részletes programját Egyetemi eseménynaptár rovatunkban találják, s a pénteki, illetve szombati napon ugyancsak a TIK lesz a helyszíne a VI. Pedagógia Értékelési Konferenciának, melynek házigazdája az SZTE BTK. A részletes program pedig Egyetemi eseménynaptár rovatunkban, illetve a http://www.edu.u-szeged.hu/pek2008/ honlapon található meg.
P. M. L.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.