SZTE Info

Kultúra és szórakozás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Harmadik alkalommal rendezte meg a Portugál-Brazil Kulturális Hetet a Lusitán Öntevékeny Csoport az SZTE BTK-n. Az április 15-18. közötti rendezvénysorozaton többek között filmvetítéssel, koncerttel de futballbajnoksággal is várták az érdeklődőket.
A Lusitán Öntevékeny Csoport, vagyis a LÖNCS 2005 őszén alakult azzal a céllal, hogy olyan programokat szervezzen, amelyekkel összefogja a portugál szakosokat, illetve felkelti a portugál-brazil kultúra iránti érdeklődést más hallgatók körében is. Legnagyobb vállalkozásuk a kulturális hét szervezése, amely idén a BTK HÖK, az EHÖK, az egyetem Kulturális Irodája, valamint a Portugál Nagykövetség támogatásával valósulhatott meg.
A négynapos rendezvényen egymást váltották a szórakoztató, illetve a komolyabb, kulturális programok. Az első nap a sport jegyében telt: portugál-brazil kispályás futballbajnokságot tartottak a Hattyas soron. A kilenc csapat jó hangulatban, zenei aláfestés mellett mérhette össze focitudását, az első három helyezettet pedig portói borral jutalmazták.
A következő három napon portugál szakos tanárok történeti és összehasonlító kulturális előadásait hallgathatta meg a közönség. Szegedi, veszprémi és győri oktatók mellett előadott  Rákóczi István, az ELTE docense, valamint az intézmény portugál lektora, Carla Riso. Az előadásokat megtisztelte jelenlétével Joao Miguel Vahekeni angolai nagykövet is.
Lazább kikapcsolódást nyújtottak az esti programok. A keddi és a szerdai napot filmvetítés zárta az AudMaxban. Csütörtökön pedig Marcos Machado Nunesnek, az ELTE brazil lektorának énekkel kísért gitárestjét lehetett meghallgatni. A rendezvénysorozatot a szegedi portugál szakosok vidám vetélkedője zárta péntek délután.
A Portugál-Brazil Kulturális Hét évről évre egyre népszerűbb program a szegedi egyetemisták körében – tudtuk meg Gulyás Verától, a LÖNCS elnökétől. Többségében a portugál szakos hallgatókat vonzza a rendezvény, de a szervezők nagy örömére egyre több a „külsős” résztvevő is, és remélik, ez a tendencia a továbbiakban is folytatódni fog.
Keresztes Judit
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.