Bezár

Hírarchívum

Közélet, Kávéház, Jóga

Közélet, Kávéház, Jóga

2008. április 17.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A vegetáriánus ínyencségek mellett a jóga is terítékre került az Agni étteremben április 7-én, amikor a vendéglő ideiglenesen Közéleti Kávéházzá alakult. Az amúgy csöndes-békés helyen még a lépcsőn is emberek szorongtak, annyian voltak kíváncsiak a beszélgetésre Molnár Ferenc Sándor és a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer szegedi egyesületének két tagja között.
„Könyvek tucatjait érhetjük el a könyvtárakban és a könyvesboltokban, ha keleti filozófiáról, spirituális kérdésekről vagy a jógáról akarunk tájékozódni, de ezekből valami biztosan hiányzik: a személyes benyomás” – ezzel a gondolattal indította a beszélgetést a kérdező, és valóban, az este összességében ezt igyekezett megteremteni a jelenlévők számára. Az egyesület két tagja saját tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel: elmesélték, milyen problémák vezették őket a jógához több mint egy évtizede, és azóta mit köszönhetnek a gyakorlásnak. Szavaikat a jelenlétükből áradó szilárd nyugalom hitelesítette.
„A jóga egy holisztikus rendszer, ami önmagunk fejlesztésére ad lehetőséget. Nem ígéri persze azt, hogy kevesebb nehézséggel fogunk találkozni, de talán jobban meg tudunk küzdeni a problémákkal. A stressz következtében görcsösség, merevség és rossz tartás alakul ki az embereknél, ami végső soron szervi bajokhoz vezet, a mentális feszültség pedig a környezetünkre is átgyűrűzik. A jóga a relaxáció, a test- és a légzőgyakorlatok segítségével ez ellen veszi fel a küzdelmet. Megtanít tudatosan kikapcsolni, és rendszeres gyakorlással közelebb lehet kerülni a testi, lelki, szellemi és társadalmi egészséghez” – talán így foglalható össze röviden az este tanulsága, bár beszélni a jógáról voltaképpen olyan, mintha a kerékpározásról mesélnénk anélkül, hogy a másik valaha is kipróbálta volna. Más szóval – ahogy az a beszélgetés során is elhangzott: „Elméletek tonnáinál is többet mond egy csepp gyakorlat.”
Németh Ágnes Lilla
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek