SZTE Info

Ismét Debrecenbe került a trófea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az idei esztendőben a Szegedi Tudományegyetem adott otthont a négy magyarországi egészségügyi felsőoktatási intézmény 1972 óta megrendezett hagyományos sportvetélkedésének, a Medikus Kupának. A házigazda, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem hallgatói április 4-6. között kosár-, kézi- és röplabdázásban (lányok és fiúk), illetve kispályás labdarúgásban (fiúk) mérték össze tudásukat körmérkőzéses rendszerben.
A nők pontversenyében az SZTE végzett az élen, míg a férfiaknál a Debreceni Egyetem győzött, s összetett elsőnek járó díjat – mint az elmúlt években szinte mindig – szintén a debreceniek vihették haza. A szegediek a női röplabdában bizonyultak a legjobbnak, illetve négy különdíjat is itthon tartottak.
A tornán a szegediek a következő eredményeket érték el: Kosárlabda, nők: BudapestSzeged 40-24, SzegedPécs 70-31, SzegedDebrecen 48-47. Kosárlabda, férfiak: PécsSzeged 63-58, SzegedBudapest 61-49, DebrecenSzeged 80-49. Kézilabda, nők: SzegedBudapest 18-13, SzegedDebrecen 23-16, PécsSzeged 18-16. Kézilabda, férfiak: SzegedPécs 26-7, DebrecenSzeged 18-12, SzegedBudapest 16-13.  Röplabda, nők: Szeged–Budapest 2-1, Szeged–Debrecen 2-0, Szeged–Pécs 2-0. Röplabda, férfiak: Szeged–Pécs 2-0, Szeged–Debrecen 2-0, Szeged–Budapest 4-3. Labdarúgás: PécsSzeged 2-1, DebrecenSzeged 4-2, SzegedBudapest 4-3.
 
Az SZTE (kékben) és a Pécsi Tudományegyetem női kézilabdásai nagy harcot vívtak egymással. Fotó: Segesvári Csaba
 
A sportági végeredmények:
Női kosárlabda: 1. Budapest, 2. Szeged, 3. Debrecen, 4. Pécs. A legtöbb gólt dobta: Gorács Orsolya (Debrecen), a legjobb irányítójátékos: Kammerer Réka (Budapest), a legjobb center: Csapó Judit (Budapest).
Férfi kosárlabda: 1. Debrecen, 2. Pécs, 3. Szeged, 4. Budapest. A legtöbb gólt dobta: Badboni El-Sajadi (Debrecen), a legjobb irányítójátékos: Eyal Hendler (Debrecen), a legjobb center: Takács Dániel (Debrecen).
Női kézilabda: 1. Pécs, 2. Szeged, 3. Debrecen, 4. Budapest. A legjobb kapus: Molnár Orsolya (Pécs), a legtöbb gólt lövő: Deák Beáta (Szeged), a legtechnikásabb játékos: Kapinya Diána (Pécs).
Férfikézilabda: 1. Debrecen, 2. Szeged, 3. Budapest, 4. Pécs. A legjobb kapus: Bai Ferenc (Debrecen), a legtöbb gólt lövő: Ingvar Servisson (Debrecen), a legtechnikásabb játékos: Kovács Marcell (Budapest).
Női röplabda: 1. Szeged, 2. Debrecen, 3. Budapest, 4. Pécs. A legtechnikásabb játékos: Horváth Éva (Szeged), a legjobb ütőjátékos: Oczella Emese (Debrecen), a legjobb feladójátékos: Gyimesi Alíz (Szeged).
Férfiröplabda: 1. Budapest, 2. Szeged, 3. Debrecen, 4. Pécs. A legtechnikásabb játékos: Tánczos Tamás (Szeged), a legjobb ütőjátékos: Geiszelhardt Mátyás (Budapest), a legjobb feladójátékos: Pintér András (Budapest).
Labdarúgás: 1. Debrecen, 2. Pécs, 3. Szeged, 4. Budapest. A legjobb kapus: Uray Zoltán  (Debrecen), a legtechnikásabb játékos: Radics Domonkos (Pécs), a legtöbb gólt lövő játékos: Tomas Emilsson (Debrecen).
A 36. Medikus Kupa végeredménye:
Nők: 1. Szeged 11 pont, 2. Budapest 8 pont, 3. Pécs 7 pont, 4. Debrecen 7 pont.
Férfiak: 1. Debrecen 17 pont, 2. Szeged 10 pont, 3. Budapest 9 pont, 4. Pécs 8 pont. 
Összetett: 1. Debrecen 24 pont, 2. Szeged 21 pont, 3. Budapest 17 pont, 4. Pécs 15 pont.
 
P. M. L.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.