SZTE Info

Fókuszban a bioenergia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által támogatott, a Baross Gábor Program keretében megvalósuló „BIOEDITH Bioenergia, Dél-alföldi Integrált Technológia Fejlesztési Hálózat című projekt finanszírozásában tart nemzetközi konferenciát a Dél-Alföld Fenntartható Környezetéért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ, a Békés Megye Fejlődéséért Egyesület és a „VVK Vállalkozás és Vidékfejlesztési Kht. Az április 3-i tudományos seregszemlének a Pick Klub (Szeged, Felső Tisza part 10.) ad otthont.
A 10-től 14 óráig tartó programban a BIOEDITH bemutatása mellett a Nyugat-Romániai Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Szegedi Tudományegyetem szakemberei tartanak előadásokat egyebek között a megújuló energia területén szóba jöhető román-magyar együttműködésről, a biomasszáról, a bioetanol előállítási lehetőségeiről, a biohajtóanyag-előállításról, a biohidrogén és biogáz termelésének lehetőségeiről, valamint a hidrogén előállításának kémiai lehetőségeiről.
A BIOEDITH Bioenergia, Dél-alföldi Integrált Technológia-fejlesztési Hálózat projekt regionális kutatás-fejlesztési (k+f) hálózat létrehozására törekszik a környezetvédelem és a megújuló energia területén. Ennek megfelelően a fő célok a régió fejlesztése új, innovatív, környezetkímélő módszerek bevonásával, a megújuló energia gazdasági hasznosítása számos területen, új piaci szegmens megteremtése, új eljárások, termékek és szolgáltatások kifejlesztésének elindítása, új munkahelyek teremtése, tudásközpontok, illetve gazdasági hasznosításban érdekelt önkormányzatok, vállalkozások és egyéb szervezetek összefogása, további k+f szervezetek bevonása, akik eredményeiket, kapacitásaikat a vállalkozások technológiai fejlesztéséhez fel tudják ajánlani a megújuló energia hasznosításának területén, valamint a hálózati adatbázis kialakítása után konkrét projektek kidolgozásának és megvalósításuk elindításának elősegítése szakmai segítség és tanácsadás révén.
A konzorcium formájában megvalósuló projektet a Dél-Alföld Fenntartható Környezetéért Alapítvány (DAFKA) vezeti. A tevékenységi kör többek között a régió biomassza-termelésre alkalmas területeinek feltérképezésére, környezettechnológiai vizsgálatokra beleértve a vízkörforgalom vizsgálatát terjed ki, de folytatnak a terményekhez szabott technológiák kialakítására irányuló kísérleteket a bioetanol-gyártás tekintetében, illetve vizsgálják azt is, miként lehetne bioetanol-gyártásra alkalmassá tenni a leállított cukorgyárakat. Az SZTE Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ mint konzorciumi partner a kutatási tevékenységben vesz részt.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.