SZTE Info

ETR és más e-lképzelések

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Csütörtökön kezdetét vette az V. ETR-konferencia a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A rendezvény főként az Egységes Tanulmányi Rendszer, illetve tágabban az e-universitas koncepcióját, perspektíváit, fejlesztési lehetőségeit és technikai kérdéseit járja körül.
Az április 10-11-i konferenciát Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes nyitotta meg, aki bevezetőjében úgy fogalmazott: az ETR az életünk részévé vált.
Rendkívül gazdag tematikát tudhat magáénak a konferencia ebben az évben is, és bőségesen kínál lehetőséget a résztvevőknek az együttgondolkodásra, a tapasztalatcserére. Az SZTE-n folyamatban van az elektronikus index bevezetése, amelyről több előadásban is hallhattak a résztvevők, így például Homor Géza oktatási igazgató is e területről beszélt. Majó Zoltán fejlesztési igazgató „Az SZTE e-universitas koncepciója, online szolgáltatásfejlesztése” címmel tartott előadást, melyben felhívta a figyelme arra, hogy ma már léteznek olyan világranglisták, amelyek bizonyos intézményeknek, így az egyetemeknek is az internetes kiterjedtségét, nyilvánosságát mérik. Nem meglepő, hogy a hagyományos ranglisták vezetői és e netes listavezetők jórészt egybeesnek – fogalmazott az igazgató. Az európai, webes kiterjedtség alapján összeállított ranglistán a századik hely környékén, illetve az után járó magyar egyetemek közül a sort a BME vezeti, őt az ELTE követi, és az SZTE a harmadik. Majó Zoltán hangsúlyozta: ez a hely javítható például a tanügyi rendszerek, hallgatói szolgáltatások, kurzusinformációk megfelelő, koherens adatokkal való feltöltésével.
A holnapi napon tematikus kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódik a rendezvény a hallgatói pénzügyek, adatszolgáltatások, a hallgatói szolgáltatások és az oktatásszervezés témaköreiben.
Részletes program a www.u-szeged.hu/szegediegyetem weboldal Egyetemi eseménynaptár rovatában található.
Arany Mihály
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.