SZTE Info

Aratott a Pajzán majális

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
1300 futó vett részt április 12-án a Miskolci Egyetem Diáksportköre által rendezett 18. Szarvasűzők váltófutóversenyen. Az idei főszponzor a Bosch magyarországi kirendeltsége volt.
A versenyre két kategóriában nevezhettek a csapatok. Az első kategóriába azok a gárdák tartoztak, akik egy egyetemet vagy főiskolát képviseltek. A második kategóriában a több intézmény által kiállított, valamint az oktatókat is tartalmazó csapatok indultak.
A Szegedi Tudományegyetem „Pajzán majális” fantázianevű együttese nagyszerű sikert ért el, hiszen elsőként ért célba, megnyerve ezzel az első kategória küzdelmeit. A gárda ezzel egy „C” kategóriás nevezést is nyert az október 19-23. rendezendő Bécs-Pozsony-Budapest szupermaratoni versenyre 5+1 fős váltóban.
A győztes csapat tagjai: Mészáros Szilvia, Osvald Adrienn, Székely Orsolya, Balla Zoltán, Kapitány Zoltán, Schubert Gábor, Lovas Attila, Garamvölgyi Máté, Frank Ádám, Lóczi Attila.
P. M. L.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.