SZTE Info

Vorosiszap_1

Doktorandusz konferencia a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kapcsán az ÁJTK-n

2011. június 9-én az SZTE ÁJTK Doktori Iskolája szervezésében 18 doktorandusz hallgató tartott előadást a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kutatási témáját érintő vonatkozásairól. A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy kari kollégáink mellett további vendégek tisztelték meg figyelmükkel doktoranduszainkat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2011. június 9-én a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskolája "Természeti és ipari katasztrófák - jogi aspektusok a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa fényében" címmel konferenciát szervezett. Ennek keretében 18 szegedi doktorandusz hallgató ismertette a 2010-es eseményeknek a saját kutatási területét érintő legfontosabb vonatkozásait.


A doktoranduszok az alábbi öt szekcióban tartották meg rendkívül színvonalas előadásaikat:


- Magánjogi felelősségi kérdések

- Az állami szerepvállalás kérdései

- Az egészséghez való jog és a katasztrófa-egészségügy

- Környezetvédelmi jogi kérdések

- A vörösiszap-katasztrófa a nemzetközi jog és politológia fényében


Vorosiszap_2A rendezvényen a szekciók levezető elnöki feladatait kollégáink vállalták (Prof. Dr. Besenyei Lajos, Prof. Dr. Balogh Elemér, Prof. Dr. Hajdú József, Dr. Bobvos Pál, Prof. Dr. Blutman László). A rendezvényen több mint 50 vendég vett részt, s ennek keretében képviseltette magát a Legfőbb Ügyészség, a Csongrád Megyei Ügyészség, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Kriminológiai Intézet, illetve a non-profit szféra és az egyetemi hallgatóság is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.