SZTE Info

szem1

Közel kétszáz résztvevő a Boytha György emlékkonferencián, az ÁJTK-n

Az előzetesen vártnál jóval több, közel kétszáz fő részvételével zajlott az SZTE ÁJTK Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéke által 2010. október 22-én „Személyiségi jog, személyhez fűződő jogok védelme a harmadik évezredben” címmel megrendezett szakmai konferencia, melyet a szervezők a nemrégiben elhunyt Prof. Dr. Boytha György emlékére ajánlottak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 

A József Attila Tudományos és Információs Központ előadóját az SZTE ÁJTK és az ország jogi karainak oktatói, valamint doktorandusz hallgatói mellett olyan prominens személyiségek töltötték meg, mint a Legfelsőbb Bíróság, megyei és városi bíróságok bírái, a Csongrád Megyei Főügyészség ügyészei, társas és magán ügyvédi irodák ügyvédei.

 

A programot Dr. Szabó Gábor egyetemünk rektora nevében Dr. Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes nyitotta meg, ezt követően Dr. Szabó Imre Karunk dékánja szólt a hallgatósághoz, méltatva Prof. Dr. Boytha György szakmai és emberi érdemeit, és külön köszöntve az egykori professzor megjelent hozzátartozóit. A színvonalas előadások sorát Dr. Vékás Lajos akadémikus, egyetemi tanár, a Polgári Jogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság elnöke nyitotta meg, majd Dr. Székely László miniszteri biztos, Dr. Faludi Gábor az ELTE egyetemi docense, valamint Dr. Jóri András adatvédelmi biztos folytatták. Rövid kávészünetet követően Dr. Szalai Péter az SZIE egyetemi adjunktusa, Dr. Orosz Árpád a Legfelsőbb Bíróság bírája, valamint Dr. Görög Márta az SZTE ÁJTK egyetemi docense, a konferencia fő szervezője tolmácsolásában hallhattak a résztvevők előadásokat a személyiségi jogok egy-egy aspektusáról. Mindkét blokkot élénk szakmai diskurzus zárta, amelynek során a hallgatóság neves tagjai fejtették ki véleményüket az emberi méltóság magánjogi védelme, az új Ptk. személyiségvédelmi szabályai, a szerzői jog, az adatvédelem, a személyiségvédelem gyakorlati kérdései, valamint a jogi személy megítélése kapcsán. Dr. Vékás Lajos záró felszólalásában megköszönte Dr. Görög Mártának az igényes szervező munkát, majd a kora délután véget érő konferenciát fogadás követte, amely a köszönetnyilvánításra, és a kötetlenebb hangvételű beszélgetésekre szolgáltatott kiváló alkalmat.


szem2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében