SZTE Info

szem1

Közel kétszáz résztvevő a Boytha György emlékkonferencián, az ÁJTK-n

Az előzetesen vártnál jóval több, közel kétszáz fő részvételével zajlott az SZTE ÁJTK Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéke által 2010. október 22-én „Személyiségi jog, személyhez fűződő jogok védelme a harmadik évezredben” címmel megrendezett szakmai konferencia, melyet a szervezők a nemrégiben elhunyt Prof. Dr. Boytha György emlékére ajánlottak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 

A József Attila Tudományos és Információs Központ előadóját az SZTE ÁJTK és az ország jogi karainak oktatói, valamint doktorandusz hallgatói mellett olyan prominens személyiségek töltötték meg, mint a Legfelsőbb Bíróság, megyei és városi bíróságok bírái, a Csongrád Megyei Főügyészség ügyészei, társas és magán ügyvédi irodák ügyvédei.

 

A programot Dr. Szabó Gábor egyetemünk rektora nevében Dr. Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes nyitotta meg, ezt követően Dr. Szabó Imre Karunk dékánja szólt a hallgatósághoz, méltatva Prof. Dr. Boytha György szakmai és emberi érdemeit, és külön köszöntve az egykori professzor megjelent hozzátartozóit. A színvonalas előadások sorát Dr. Vékás Lajos akadémikus, egyetemi tanár, a Polgári Jogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság elnöke nyitotta meg, majd Dr. Székely László miniszteri biztos, Dr. Faludi Gábor az ELTE egyetemi docense, valamint Dr. Jóri András adatvédelmi biztos folytatták. Rövid kávészünetet követően Dr. Szalai Péter az SZIE egyetemi adjunktusa, Dr. Orosz Árpád a Legfelsőbb Bíróság bírája, valamint Dr. Görög Márta az SZTE ÁJTK egyetemi docense, a konferencia fő szervezője tolmácsolásában hallhattak a résztvevők előadásokat a személyiségi jogok egy-egy aspektusáról. Mindkét blokkot élénk szakmai diskurzus zárta, amelynek során a hallgatóság neves tagjai fejtették ki véleményüket az emberi méltóság magánjogi védelme, az új Ptk. személyiségvédelmi szabályai, a szerzői jog, az adatvédelem, a személyiségvédelem gyakorlati kérdései, valamint a jogi személy megítélése kapcsán. Dr. Vékás Lajos záró felszólalásában megköszönte Dr. Görög Mártának az igényes szervező munkát, majd a kora délután véget érő konferenciát fogadás követte, amely a köszönetnyilvánításra, és a kötetlenebb hangvételű beszélgetésekre szolgáltatott kiváló alkalmat.


szem2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 05.

tandi-flora-feat-varga-judit-szomoru-vasarnap

Néhány nappal ezelőtt debütált, s mára több százezer megtekintésnél tart Tandi Flora Szomorú vasárnap-feldolgozása, melyben Varga Judit igazságügyi miniszter kíséri az SZTE-n végzett énekesnőt hegedűn. A különleges produkció kapcsán beszélgettünk Tandi Florával.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.