SZTE Info

A MEFESZ-re emlékeztek

Koszorúzással emlékeztek meg október 16-án, az Egyetemi Autonómia és Önkormányzatiság Napján az 1956-os forradalom szikrájaként is emlegetett Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) létrejöttéről a 2006-ban emelt emlékmű előtt.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megemlékezésen Ament Balázs, az SZTE EHÖK általános alelnöke beszédében úgy fogalmazott: a 2006-ban állított emlékmű nemcsak külsejével hivatott emlékeztetni a jelen és jövő hallgatóságát az elődökre, hanem elhelyezkése szimbolikus a mai ifjúság életét is befolyásoló történések helyszíne, a bölcsészkar és a modern József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) épülete között. „Hálával hajtunk most fejet mindazon hallgatótársunk előtt, akiknek volt bátorsága saját és társaik sorsát kezükbe venni és örökre nyomot hagyni a történelemben” – összegzett az alelnök.

DSC_1584_2

A koszorúzás után a bölcsészkar Auditorium Maximumában folytatódott a megemlékezés, ahol a hallgatói közösségekért vállalt munkáért adtak át díjakat.
Az ünnepségen koszorút elhelyező egykori MEFESZ-elnök, Kiss Tamás úgy fogalmazott: még mindig nincs benne száz százalékosan az emberek köztudatában, hogy Szegedről indult az ’56-os mozgalom. A MEFESZ példájának ma is érvényes üzenetét tudatosítani kell a fiatalokban, a mai egyetemistákban, hiszen egyszer ők maguk fogják alakítani a társadalmat.
Szabó Gábor, az SZTE rektora örömét fejezte ki, hogy sokan eljöttek fejet hajtani az akkori egyetemisták előtt. A hajdani történések közvetlenül adnak a mának – utalt a MEFESZ tevékenységének példaértékére a rektor.

A Hallgatói Mozgalomért Érdemérem oktatói tagozatának 2009-es évi díjazottja Benedek György, az SZTE ÁOK dékánja. A Hallgató Mozgalomért Érdemérem hallgatói tagozatának 2009-es évi díját Mára Krisztián kapta, az EHÖK-ben ellátott kulturális és rendezvényszervezői feladatokért, valamint a Sztereo sajtófőnöki tevékenységéért.
Hallgatói önkormányzati tevékenységéért a Hallgatói Mozgalomért Érdemérem külső támogató tagozatának 2009-es évi díjat Fekete Csaba vehette át. A hallgatói önkormányzathoz kapcsolódó tevékenységéért emlékplakettet kapott továbbá: Bernáth Zsófia, Beznóczky Antal, Gábor Tamás, Mészáros János, Pesti Palócz Ádám és Varga Endre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.