Bezár

Hírarchívum

A MEFESZ-re emlékeztek

A MEFESZ-re emlékeztek

2009. október 27.
2 perc
Koszorúzással emlékeztek meg október 16-án, az Egyetemi Autonómia és Önkormányzatiság Napján az 1956-os forradalom szikrájaként is emlegetett Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) létrejöttéről a 2006-ban emelt emlékmű előtt.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megemlékezésen Ament Balázs, az SZTE EHÖK általános alelnöke beszédében úgy fogalmazott: a 2006-ban állított emlékmű nemcsak külsejével hivatott emlékeztetni a jelen és jövő hallgatóságát az elődökre, hanem elhelyezkése szimbolikus a mai ifjúság életét is befolyásoló történések helyszíne, a bölcsészkar és a modern József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) épülete között. „Hálával hajtunk most fejet mindazon hallgatótársunk előtt, akiknek volt bátorsága saját és társaik sorsát kezükbe venni és örökre nyomot hagyni a történelemben” – összegzett az alelnök.

DSC_1584_2

A koszorúzás után a bölcsészkar Auditorium Maximumában folytatódott a megemlékezés, ahol a hallgatói közösségekért vállalt munkáért adtak át díjakat.
Az ünnepségen koszorút elhelyező egykori MEFESZ-elnök, Kiss Tamás úgy fogalmazott: még mindig nincs benne száz százalékosan az emberek köztudatában, hogy Szegedről indult az ’56-os mozgalom. A MEFESZ példájának ma is érvényes üzenetét tudatosítani kell a fiatalokban, a mai egyetemistákban, hiszen egyszer ők maguk fogják alakítani a társadalmat.
Szabó Gábor, az SZTE rektora örömét fejezte ki, hogy sokan eljöttek fejet hajtani az akkori egyetemisták előtt. A hajdani történések közvetlenül adnak a mának – utalt a MEFESZ tevékenységének példaértékére a rektor.

A Hallgatói Mozgalomért Érdemérem oktatói tagozatának 2009-es évi díjazottja Benedek György, az SZTE ÁOK dékánja. A Hallgató Mozgalomért Érdemérem hallgatói tagozatának 2009-es évi díját Mára Krisztián kapta, az EHÖK-ben ellátott kulturális és rendezvényszervezői feladatokért, valamint a Sztereo sajtófőnöki tevékenységéért.
Hallgatói önkormányzati tevékenységéért a Hallgatói Mozgalomért Érdemérem külső támogató tagozatának 2009-es évi díjat Fekete Csaba vehette át. A hallgatói önkormányzathoz kapcsolódó tevékenységéért emlékplakettet kapott továbbá: Bernáth Zsófia, Beznóczky Antal, Gábor Tamás, Mészáros János, Pesti Palócz Ádám és Varga Endre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek