SZTE Info

kovet_konf

Jubileumi KÖVET Konferencia

Az emberi történelmen végigfut az a törekvés, hogy – akár társadalmi, akár egyéni szinten – kutatjuk azt, mi fog történni a jövőben. Bolygónk jelenlegi állapota arra utal, hogy a gazdasági folyamatok, civilizált életünk nem folytatható tovább az eddigiek meghosszabbításával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

kovet_logo_1000pxForgatókönyvek serege készült már arról, mi lesz, ha így folytatjuk: ha nem mondunk le a kényelmünkről. Ezek a jövőkeresések hol elviselhetetlenül borúlátóak, hol pedig megcsillantják a remény számunkra, hogy mégiscsak lesz tartós emberi élet a bolygón.

A változás, a változtatás kényszere ma már bizonyosság – elméletben. Minden termelő, szolgáltató folyamat leges-legelején ott van a természet, fogyatkozó kincseivel, erejével és adományaival, amit nem meríthetünk ki a végtelenségig.

A reményre olthatatlan szomjunk van, ezért inkább szükséges, hogy ne csak a jelen helyzet rettenetességét ismételgessük, hanem megtervezzük, előkészítsük a jövőt: elő kell állni új megoldásokkal, olyan gazdasági modelleket kell kidolgozni, amelyek átvezetnek minket a fenntartható világba.

A KÖVET XV. éves konferenciáján pénzügyi és gazdasági megoldásokat keresünk; olyan válaszokat várunk, amelyek nem a pusztulás borúlátásával, hanem a cselekvés és tervezés optimizmusával keresi, hogy mit hoz a jövő.


Helyszínváltozás!


Új helyszín: BUDAPEST, Hotel Gellért

időpont: 2010. október 14-15.


A rendezvény Budapesten kerül megrendezésre a Hotel Gellértben, amely korábban évekig adott otthont a KÖVET éves konferenciáinak.


Szakmai program:

Globális összeesküvés vagy bűnös struktúrák?
- Globalitás, lokalitás, fenntarthatóság - Kérdések, kételyek, dilemmák
Dr. Bogár László közgazdász, egyetemi tanár
- Kivezető út a fenntarthatatlanság struktúráiból – Túlnépesedés és/vagy túlfogyasztás?
Dr. Tóth Gergely egyetemi docens, Pannon Egyetem; főtitkár, KÖVET


Fenntartható bankolás
- Elindultunk az úton... Az első magyar közösségi bank
Salamon János vezérigazgató, Magnet Magyar Közösségi Bank
- Vége van a kapitalizmusnak? – Bankok, reálgazdaság, természet
Töröcskei István elnök, Széchenyi Bank


Mit hoz a jövő - a kutatónak?
- Fenntarthatóság és jövőkép: a rendszeren belül és kívül
Dr. Hetesi Zsolt vezető kutató, Fenntartható Fejlődés és Erőforrások kutatócsoport
- Zöld vagy (inkább) kék? - szcenáriók és öko-innovatív megoldások
Tóthné Dr. Szita Klára kandidátus; MTA Jövőkutatási Bizottság, titkár
- Szcenáriók és kérdések a 21. századra
Dr. Galántai Zoltán és Túri Anikó, Jövőobszervatórium Kutatócsoport (BME)


Gazdasági válság vagy a kapitalizmus vége?
- Értékrend és struktúra - A fenntarthatóság harmadik alappilléréről
Baritz Sarolta Laura OP, közgazdász
Dr. Málovics György egyetemi tanársegéd, Szegedi Tudományegyetem


További programok:

 • 15 éves a KÖVET - születésnapi köszöntő
 • Ünnepi állófogadás és KÖVET-találkozó
 • Még 1 mesét akciócsoport - interaktív, improvizációs színház
 • Ingyenes irodai masszírozás a konferencia ideje alatt

Részvételi díjak:

· Nem KÖVET-tag: 49.000 Ft+ÁFA

· KÖVET-tag: 35.000 Ft+ÁFA

· Civil szervezet, felsőoktatási oktató, hallgató: 19.000 Ft+ÁFA

· Nappali tagozatos hallgató: ingyenes látogatói jegy


A teljes ár és a KÖVET-tag ár tartalmazza: szakmai programon való részvétel, konferenciacsomag, teljes catering ellátás, konferencia szakmai anyaga elektronikus formában, első nap esti ünnepi állófogadás. Részletek


Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2010. október 11.


További információk a www.kovet.hu oldalon találhatók
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 7.
  10:00 - 16:00
 • február 8.
  09:00 - 14:00