SZTE Info

A jelen tehetségei a jövő tudományos kutatói képzése, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen 311 millió forint támogatás segítségével

A Szegedi Tudományegyetem, mint kutatóegyetem és kiválósági központ oktatói-kutatói tevékenységének kiemelten hangsúlyos tevékenysége a hallgatói tehetségek fejlesztése, a kutatói pálya iránti elkötelezettség erősítése. Elsődleges célunk, hogy a hallgatóinkban rejlő szakmai képességeket kibontakoztatva, a különböző tudományterületeken sikeres, nemzetközi színtéren is eredményes fiatal kutatók építsék a Szegedi Tudományegyetemen karrierjüket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett „Tudományos képzés műhelyeinek támogatása” program részeként 311.428.899 forint támogatási összeg segítségével a kutatói utánpótlás és tehetséggondozás mindhárom alappillére - szakkollégiumok, tudományos diákkörök és doktori iskolák – keretében nemzetközileg versenyképes, naprakész és hiánypótló képzések, egyedi fejlesztési programok és széles nyilvánosságot elérő rendezvények valósulhatnak meg.


A támogatás lehetőséget ad arra, hogy az alap-, mester és doktori képzésben részt vevő hallgatók nemzetközileg versenyképes K+F fejlesztési projektek, tudományos kutatások és nemzetközi jelentőségű művészeti projektek megvalósításába kapcsolódjanak be, amelyek keresztül olyan attitűd, képesség és tudás befogadás iránti igény fejlesztése valósulhat meg, melynek hatásai messze túlmutatnak a támogatási időszakon.


A projekt megvalósításával a tehetséggondozás részét képező módszertanokat, folyamatokat kívánjuk a XXI. század elvárásaihoz igazodóan megújítani, melynek segítségével sikerrel tudjuk folytatni a kiváló szakember és kutató utánpótlás képzését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.