Bezár

Hírarchívum

Kiallitas_nyitokep

Shanghai-ban mutatkozott be az SZTE

Shanghai-ban mutatkozott be az SZTE

2013. március 23.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem delegációja március 16-án és 17-én bemutatkozott a Kínai Nemzetközi Oktatási Vándorkiállítás shanghai állomásán. A kétnapos kiállítást több ezer érdeklődő kereste fel. Az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó testülete a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen (SISU) tartotta meg első ülését .

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kínai Nemzetközi Oktatási Vándorkiállítás shanghai állomásán a Szegedi Tudományegyetem is bemutatkozott. A szegedi egyetem, illetve angol nyelvű képzései, szakjai iránt élénken érdeklődtek a kínaiak. Az SZTE standjánál közel négyezer szóróanyagot osztottak ki a szülőknek és a leendő egyetemi hallgatóknak - tudtuk meg Szentmártoni Líviától, az SZTE kínai kapcsolatokért felelős rektori megbízottjától.

A hatfős szegedi delegáció tagja és szakmai támogatója, Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója a kiállítás mellett részt vett a megbeszéléseken, tárgyalásokon, és mint az SZTE Zeneművészeti Kar megbízottja megbeszélést folytatott a Shanghai Zeneművészeti Konzervatóriummal.

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar képviseletében a dékánhelyettes Karsai Krisztina folytatott sikeres tárgyalásokat a Shanghai Jogi és Politikatudományi Egyetemen, illetve a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen. Az SZTE ÁJTK által kínált képzésekről mindkét egyetem elismerően nyilatkozott. A megbeszélések tükrében további kínai hallgatókra számíthat az ÁJTK, ezen kívül tanárcsere és közös továbbképzések, konferenciák várhatóak a közeljövőben.

A Jiatong és a Tongji Egyetem vezetőivel az SZTE Általános Orvostudományi Kar képviseletében találkozott a dékánhelyettes Leprán István és az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar nevében a dékáni hivatalt vezető Lantos Ilona. Az egyetemek képviselői megállapodtak abban, hogy legkésőbb a nyáron együttműködési megállapodást írnak alá. Az ÁOK képviselői meghívták a partnereket a Szegedre, hogy egy szakmai előadást követően itt írják alá a hallgató- és tanárcseréről, illetve a kutatási együttműködésről szóló megállapodást.

A Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetemmel és kínai diáktoborzó cégekkel az SZTE Gazdaságtudományi Kart képviselő Kürtösi Zsófia (Üzleti Tudományok Intézete), az SZTE Teremészettudományi és Informatikai Kar képviseletében pedig Mucsi László dékánhelyettes találkozott. A megbeszélések eredményeképpen a közeljövőben kínai hallgatókra lehet számítani a szegedi egyetem e karain is.

*

ErtekezletA Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen (SISU) tartották meg március 18-án a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének első értekezletét. A megbeszélésen magyar oldalról részt vett Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, az SZTE Konfuciusz Intézet Testületének elnöke és Szentmártoni Lívia, az intézet igazgatója. Kínai oldalról Cao Deming, a SISU rektora, a Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének alelnöke, Xu Baomei a SISU Konfuciusz Intézetek és Nemzetközi Kínai Oktatási Centrumának főtitkára, Zhang Xuemei az Intézet kínai igazgatója és Ge Qichao, a SISU Nemzetközi Kulturális Kapcsolatok Intézetének dékánhelyettese kapcsolódott be a munkába.

A résztvevőket Cao rektor úr köszöntötte: beszédében megköszönte a kollégák munkáját, amelyet a kínai kultúra és nyelv terjesztése terén végeznek, emellett jelezte, hogy örömmel látja, mennyi hír jelenik meg az intézetről, működéséről és változatos programjairól. Ujhelyi István elnök úr beszámolt az Intézet Magyarországon betöltött szerepéről és széles körű támogatottságáról, emellett a SISU támogatását kérte a magyar szak sikeres felállításához. A megbeszélésen Zhang Xuemei kínai igazgató ismertette az SZTE Konfuciusz Intézet 2012-es és 2013-as költségvetési tervét, Szentmártoni Lívia igazgató pedig beszámolt a jelenlévőknek a már megvalósított 2012-es, illetve a 2013-as oktatási és kulturális programokról, illetve az azoktól várható eredményekről. A megbeszéléseken számos oktatási és kulturális együttműködési lehetőségről is szó esett, melyeket a közeljövőben a két egyetem az SZTE Konfuciusz Intézet közreműködésével kíván megvalósítani.

A Shanghai Főpolgármesteri Hivatalban Ujhelyi Istvánt külön fogadta Weng Tiehui főpolgármester-helyettes asszony, aki támogatásáról biztosította az SZTE-t. A kínai vezető hangsúlyozta: segítik a magyar szak felállítását a SISU-n, Shanghai-ban rendszeres lehetőséget biztosítanak az SZTE számára képzései népszerűsítésére, az ottani városi önkormányzat pedig külön ösztöndíjjal támogatja a magyar hallgatók shanghai tanulmányait.

SZTEinfo


Sanghajban_a_szegediek
A Kínai Nemzetközi Oktatási Vándorkiállítás shanghai állomásán készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek